Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3365RSS FEED
Ανεδαφική η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

      Είναι γνωστό ότι η λογική των απανταχού  λαϊκιστών, από την οικονομία μέχρι την πολιτική, είναι πάντα μια λογική επιβίωσης σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

       Από την σκοπιά αυτή, μπορούμε να πούμε ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές κερδήθηκε μια σπουδαία μάχη κατά του λαϊκισμού.

     Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε πως οι περισσότεροι θέλουν μια διαφορετική Ελλάδα από αυτή που θέλουν «οι πολλοί» του κ. Τσίπρα.

       Με την ψήφο τους οι πολίτες, αποφάσισαν για το μέλλον τους και για το μέλλον της χώρας.

       Γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, παρά τη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εξαγοράς που επεδίωξε τις τελευταίες εκλογικές εβδομάδες.

       Την Κυριακή το βράδυ κατέρρευσε όλο το σκηνικό που ζούσαμε από το 2010 έως στις μέρες μας.

       Αναδείχθηκε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου, στο οποίο δεν έχουν θέση οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις και ο διχαστικός λόγος.

       Είναι γεγονός ότι διαμορφώνεται μια νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, διότι μεταβαίνουμε από αυτούς που απέτυχαν και απογοήτευσαν, σ’ αυτούς που υπόσχονται να βοηθήσουν την Ελλάδα να περάσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

       Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οραματίζονται, στην αμέσως επόμενη περίοδο, πρακτικές της αντισυστημικής  τους εποχής.

       Είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται απειλή για μαζικές αντικυβερνητικές αντιδράσεις με το καλημέρα, με προφανή στόχο την  αναπτέρωση του ηθικού των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, την επίκληση της αριστερής τους λογικής και την τρομοκράτηση του κόσμου.

       Δεν μπορεί όμως η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους να γίνει πραγματικότητα, διότι:

  -     Το αριστερό και κινηματικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ , έφυγε μετά το δημοψήφισμα του 2015. Αυτό που παρέμεινε είναι υποταγμένο και κρατικοδίαιτο, που υπέγραφε και εφάρμοζε μνημόνια

  -   Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, απέδειξε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «ρίζες» και κανένα έρεισμα  στην κοινωνία.  Δεν έχει κομματική βάση. Επιπλέον δεν έχει ισχύ στα όργανα που κατεβάζουν τον κόσμο στους δρόμους.

       Οι μόνες δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει και να κατεβάσει στους δρόμους, είναι οι «μπαχαλάκηδες». Αλλά αυτοί δεν είναι λαός. Αντίθετα η δράση τους αποθαρρύνει το λαό να κατέβει στο δρόμο.

 -     Ειδικά ένα κόμμα που βαρύνεται με πολλά κρίματα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας,  για κάθε λόγο που θα θελήσει   να βγάλει  κόσμο στο δρόμο, η κοινωνία θα του υπενθυμίζει ότι έχει υπογράψει και ένα δεξιόστροφο ή αντεργατικό νόμο.

       Κανένας δεν πρόκειται να κατεβεί στους δρόμους. Κανένας δεν πρόκειται να ακολουθήσει παρωχημένες πρακτικές.

       Και τούτο διότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά, ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, χρειάζεται ήπιο πολιτικό κλίμα και η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

       Επιπλέον σήμερα, η κοινωνία δεν λειτουργεί με τον κώδικα της δεκαετίας του ‘80.

       Είναι αλήθεια ότι η δομική αντιπολίτευση είναι θεμιτή. Αυτό όμως που δεν είναι αποδεκτό είναι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο διχασμός της κοινωνίας σαν εργαλείο.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης  είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.