Οι υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου «έπεσαν» στην τελετή όπου παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, με τις επενδύσεις για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ.
Σύμφωνα με τη σύμβαση για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο σύμβουλος της Energean Μ. Ρήγας, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ.
Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια και το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται 2- 5 γεωτρήσεις (κόστους 20- 35 εκατ. η κάθε μια) συν επενδύσεις 15- 20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.
Για το Κατάκολο, όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών και το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd, η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον και οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι ο ορισμός θα πρέπει να γίνει με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας. Μάλιστα ο στόχος αυτός για τον κ. Βενιζέλο αποτελεί προτεραιότητα.
Απ' την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
«Δημιουργούμε», τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους». Θα ακολουθήσει όπως είπε η προκήρυξη τριών ακόμη χερσαίων περιοχών καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Από την τελετή απουσίασε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τις ευχές του οποίου μετέφερε ο κ. Μανιάτης.