Σαββατοκύριακo
17-18  Νοεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2981RSS FEED
Μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης έχουν τα παιδιά που ασκούνται
14/11/2017

Η φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στους ενήλικες, ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας ωστόσο, θέλησαν να διαπιστώσουν αν ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό, έβαλαν στο στόχαστρο 800 παιδιά ηλικία 6 ετών, τα οποία παρακολούθησαν εκ νέου όταν ήταν 8 και 10 ετών. H φυσική τους δραστηριότητα μετρήθηκε με επιταχυντόμετρα και η ψυχική τους κατάσταση αξιολογήθηκε μέσα από συνεντεύξεις που έκαναν στους γονείς τους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μέτρια έως ζωηρή σωματική δραστηριότητα που κάνει τα παιδιά να ιδρώνουν τη φανέλα τους έχει τις ίδιες θετικές δράσεις για τον ψυχισμό τους.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, γιατί υπονοεί ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και στη θεραπεία της κατάθλιψης, ήδη από την παιδική ηλικία”, σημείωσε η Silje Steinsbekk, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η Steinsbekk σημείωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Pediatrics, ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με τυχαιοποιημένες μελέτες.

Η μελέτη αυτή ήλθε επίσης να διαψεύσει και προηγούμενες μελέτες που συνέδεαν την καθιστική ζωή, όπως την παρακολούθηση τηλεόρασης και την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με την αύξηση του κινδύνου για κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καταθλιπτικά συμπτώματα δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη αδράνεια και αντίστροφα, ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Το μήνυμα επομένως για γονείς και επαγγελματίες υγείας είναι σαφές: Βοηθήστε τα παιδιά σας να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους. Δοκιμάστε μια ποδηλατάδα ή το παιχνίδι έξω στην ύπαιθρο. Το να περιορίσετε απλώς την ώρα που βλέπει τηλεόραση ή χρησιμοποιεί το ipad δεν αρκεί.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43904:mikrotero-kindyno-katathlipsis-exoun-ta-paidia-pou-askoyntai&catid=405:paidi&Itemid=239


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης