Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ«Εξαιρετική» ξηρασία στις ΗΠΑ
16/05/2014

Η ξηρασία πλήττει τις μισές αμερικανικές πολιτείες με σχεδόν το 15% της χώρας να τελεί υπό «ακραία» έως «εξαιρετική» ξηρασία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του National Drought Monitor (NDM), ενός εβδομαδιαίου χάρτη των συνθηκών ξηρασίας, ο οποίος αποτελεί προϊόν συνεργασίας του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το φαινόμενο είναι εντονότερο στις δέκα πολιτείες των Μεγάλων Πεδιάδων που εκτείνονται από τη Βόρεια Ντακότα, στο Βορρά, έως το Τέξας, στο Νότο.

Στις περισσότερες από αυτές η ξηρασία έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί αισθητά.

Η ξηρασία επιμένει και στις δυτικές πολιτείες, όπου πολλές περιοχές καλύπτονται από τη μισή ποσότητα χιονιού σε σχέση με την ίδια εποχή, στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς η τήξη άρχισε φέτος νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Οι χάρτες του NDM βασίζονται σε μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, του εδάφους και των υδάτων από 350 και πλέον σταθμούς σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν παράλληλα, ότι αν και σπάνια, τόσο εκτεταμμένη και παρατεταμένη ξηρασία μπορεί να αποδοθεί στη φυσική μεταβλητότητα, ιδιαίτερα οι δυτικές πολιτείες είναι πιθανό να πλήττονται όλο και συχνότερα καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν παγκοσμίως.