Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εξελίσσεται σε μαγική εικόνα, εμφανιζόμενη και εξαφανιζόμενη ανάλογα με τις εσωτερικές επικοινωνιακές ανάγκες της Ελλάδας και των εγχώριων κομματικών σκοπιμοτήτων.
Όλοι θυμούνται τι συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, όταν σηκώθηκε ο κόσμος στο ποδάρι, με αφορμή τα ευρώ, τα ρούβλια και τα ριάλια.
Με το «ηρωικό όχι» που κατέληξε σε κούρεμα καταθέσεων και στο κυπριακό μνημόνιο.
Με τους αρχηγούς των λεγομένων αντιμνημονιακών κομμάτων να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να κατεβαίνουν σύσσωμοι στη νήσο για να συμπαρασταθούν στις… καταθέσεις των Ρώσων ολιγαρχών.
Με συνεντεύξεις Τύπου και διακηρύξεις του τύπου «η Κύπρος δεν είναι μόνη».
Με πύρινες δηλώσεις κατά της ΕΕ και των «τοκογλύφων δανειστών».
Αυτές τις μέρες, η μεγαλόνησος ζει δραματικές στιγμές, αλλά δεν ασχολείται κανείς – αν εξαιρέσουμε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα και την (αμέσως μετά) μετάβασή του στα Κατεχόμενα.
Μια ανακοίνωση καθαρά προσανατολισμένη να πλήξει την ελληνική κυβέρνηση – όπως άλλωστε την ελληνική κυβέρνηση στόχευαν και όλες οι φασαρίες με αφορμή το κυπριακό μνημόνιο.
Το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς παίζει παιχνίδια, επιδιώκοντας (με την καθοδήγηση της Άγκυρας, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις Νταβούτογλου – Έρογλου, με αναφορές στο αλήστου μνήμης Σχέδιο Ανάν, το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου) να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κοινή διακήρυξη, χωρίς μια προσυμφωνημένη βάση επί των σημαντικών επίδικων θεμάτων.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται – με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ να πιέζει από τον περασμένο Απρίλιο και να παίζει ύποπτο ρόλο – είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το κρίσιμο θέμα της μίας κυριαρχίας και υπογείως επιδιώκει την αναβίωση του Σχεδίου Ανάν.
Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο προϊστάμενός του Μπαν Κι-Μουν όχι μόνο δεν ενοχλούνται από την εμμονή του παράνομου καθεστώτος να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και… όπου πάνε, αλλά και συμβάλλουν με τη στάση τους την καταπάτηση των ίδιων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ως γνωστόν, η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί λύση βασισμένη σε «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».
Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι η κοινή διακήρυξη θα πρέπει να:
-Καθορίζει τη βάση των συνομιλιών που θα αναφέρει καθαρά ότι μοντέλο είναι η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
-Δίνει έμφαση στην πιστή τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου. Με την αναφορά αυτήν ο Ν. Αναστασιάδης θέλει να αποφύγει τις μόνιμες παρεκκλίσεις.
-Κάνει αναφορά σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αντίθετα, οι Άγκυρα και οι μαριονέτες της στα Κατεχόμενα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν γεμάτο ασάφειες, ώστε να αφήνεται ανοιχτή η πόρτα για την διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο σκοτεινός ρόλος του Ντάουνερ
Εδώ και πάνω από ένα μήνα, η Λευκωσία καταγγέλλει τον ρόλο του Ντάουνερ ως ύποπτο και παρασκηνιακό, καθώς δεν δίστασε ακόμη και να στείλει τελεσίγραφο θέτοντας ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα… τεσσάρων ημερών για έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ υπογείως παρενέβη για να αποτραπεί η εμπλοκή της ΕΕ με τον διορισμό Ευρωπαίου διαμεσολαβητή.
Το τελεσίγραφο απερρίφθη από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, με όλα τα κόμματα να συμφωνούν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες στα κουτουρού, χωρίς μια συμφωνημένη βάση.
Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, συνέβη το πρωτοφανές:
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στα Κατεχόμενα και συναντήθηκε εκεί με τον, προερχόμενο από την Αθήνα, Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Νταβούτογλου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και ο Ντάουνερ έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που συναντήθηκε με Τούρκο αξιωματούχο στα Κατεχόμενα.
Με τον τρόπο αυτό, ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ ακύρωσε τα ψηφίσματα του Οργανισμού και κυρίως το 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις 11 Μαΐου 1984 (που επιβεβαίωσε το Ψήφισμα 541 του 1983) και καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες - περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας – τις κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
Επίσης, με το Ψήφισμα 550 ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τα κυπριακά κόμματα ενημερώνονται ξανά και ξανά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συμφωνούν σε κοινή γραμμή και στήριξη της κυβέρνησης, καταδικάζοντας τη στάση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το προσχέδιο Ντάουνερ για το κοινό ανακοινωθέν είναι γεμάτο σκόπιμες ασάφειες, που βοηθούν την Άγκυρα να επαναφέρει το θέμα της «παρθενογένεσης», καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται αναφορά σε «μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».
Πρόκειται για διατύπωση που παραπέμπει στην ανεξαρτησία, καθώς το άρθρο 2 περιγράφει τις ισότιμες σχέσεις των κρατών και δεν αφορά την κυριαρχία.
Επίσης στο προσχέδιο υιοθετείται και η εσωτερική ιθαγένεια, καθώς αναφέρεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν την ιθαγένεια της «Ενωμένης Κύπρου» και θα είναι πολίτες του αντίστοιχου συνιστώντος κράτους.
Επιπλέον, το προσχέδιο αναφέρει πως «τα συνιστώντα κράτη ασκούν πλήρως και ανέγκλητα το κατάλοιπο εξουσίας, που δεν έχει η κεντρική κυβέρνηση», χωρίς, όμως, να καθορίζονται οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.
Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν πάνε καλά και η Κύπρος δέχεται για άλλη μια φορά αφόρητες πιέσεις.
Παρ’ όλα αυτά, δεν βλέπουμε να ξεσηκώνεται κανείς!
Παρήλθαν οι εποχές που η Κύπρος εξυπηρετούσε, για άλλη μια φορά, εσωτερικές κομματικές ανάγκες – στο κάτω-κάτω, άλλο τα ριάλια και άλλο η κυριαρχία.
Και διερωτάται κανείς:
Θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα η Κύπρος εκτός ΕΕ, όταν ο ΟΗΕ συμπεριφέρεται τόσο εχθρικά;
Διότι μέχρι τώρα, η καραμέλα που ακούμε είναι πως δεν μας χρειάζεται η ΕΕ, διότι υπάρχει ο ΟΗΕ!
Αδίκησε μέχρι και το Ανατολικό Τιμόρ
Μιλάμε για τον Οργανισμό που αξιωματούχος του, ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ (ο άνθρωπος δηλαδή που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ στην Κύπρο) κατηγορείται επισήμως από το Ανατολικό Τιμόρ ότι ως υπουργός των Εξωτερικών της Αυστραλίας, ευνόησε τη χώρα του εις βάρος του Αν. Τιμόρ, όσον αφορά στη συνεκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Θάλασσα Τιμόρ.
Το Αν. Τιμόρ προσπαθεί να ακυρώσει τη συμφωνία του 2004 που έχει υπογράψει με την Αυστραλία και έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κυβέρνηση του Τιμόρ υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, είχαν τοποθετήσει μικροφωνικές συσκευές μέχρι και στην αίθουσα που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας, που εκείνη την περίοδο συζητούσε και τους όρους της συμφωνίας που θα υπέγραφε με την Αυστραλία για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με τον τρόπο αυτό, η Αυστραλία, σύμφωνα με το Αν. Τιμόρ, ελάμβανε πληροφορίες από πρώτο χέρι, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με την εταιρία Woodside Petroleum που θα αναλάμβανε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Με αποτέλεσμα να πετύχει εξαιρετικά επωφελή για την ίδια συμφωνία.
Τις αποκαλύψεις έκανε πριν από λίγες ημέρες ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, επειδή διαπίστωσε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έδωσε τις εντολές για την κατασκοπευτική επιχείρηση, ανέλαβε σύμβουλος της εταιρείας Woodside Petroleum όταν εγκατέλειψε την πολιτική του καριέρα.
Ε, λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο έχει στείλει ο ΟΗΕ στην Κύπρο και προσπαθεί να καταργήσει την κυριαρχία της – μέσα στην απόλυτη σιωπή.
Και όπως είναι φυσικό (με βάση την… προϊστορία του) παρακολουθεί απαθής τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη να μπαινοβγαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως είπαμε, άλλο τα ριάλια και άλλο η κυριαρχία…