Οι μπίζνες του Καντάφι με τη Δύση
Τη στιγμή που η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη καρκινοβατεί εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης στρατηγικής και ηγεσίας, τα δημοσιεύματα των δυτικών ΜΜΕ αποκαλύπτουν μία προς μία τις εμπορικές σχέσεις του συνταγματάρχη Καντάφι με τις χώρες (και τις εταιρείες τους) που τώρα θεωρούν πως πρέπει να φύγει από την εξουσία.
Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει πως από το 2004, οπότε οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ξανά τις εμπορικές επαφές με το καθεστώς Καντάφι, εκατοντάδες εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιριών πέρασαν από τη σκηνή του και πλήρωσαν για να αναλάβουν συμβόλαια στη λιβυκή αγορά στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών κτλ.
«Η Λιβύη αποτελεί μια κλεπτοκρατία στην οποία το καθεστώς – είτε η οικογένεια Καντάφι είτε οι σύμμαχοί της - έχει μερίδιο σε οτιδήποτε αξίζει να πουληθεί ή να αγορασθεί», αναφέρει η εφημερίδα πως έγραφε αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ το 2009 σε εμπιστευτική έκθεσή του.
Έτσι, η προσωπική περιουσία του Καντάφι έφθασε τα 70 δις δολάρια που του επέτρεψαν να προσλάβει μισθοφόρους και να συσπειρώσει τους οπαδούς του ώστε να αντέξει το αρχικό σοκ της εξέγερσης και να περάσει στην αντεπίθεση εναντίον των εξεγερμένων.
Ο αριθμός των «διακανονισμών» με τον Καντάφι και τα ποσά που περιελάμβαναν παραμένουν προς το παρόν άγνωστα, όμως μία πρώτη λίστα εταιρειών που ενδέχεται να είχαν τέτοιου είδους συναλλαγές με τον συνταγματάρχη και το περιβάλλον του, παρατίθεται από τους New York Times.
Πρόκειται για ονόματα όπως Boeing, Raytheon, ConocoPhillips, Occidental, Caterpillar, Halliburton στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ που «γύρισαν» ταινίες στη Λιβύη.
Η λίστα αφορά όμως μόνο σε αμερικανικές εταιρίες και ανάλογοι κατάλογοι υπάρχουν και για βρετανικές, γαλλικές και άλλες δυτικές εταιρείες οι οποίοι πιθανώς θα δημοσιοποιηθούν αν και όποτε ανατραπεί ο «μπίζνες πάρτνερ» που εσχάτως έγινε «τύραννος».