Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ: ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΝΕΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜΣκάνδαλο με ελληνικό ενδιαφέρον
28/03/2011
Στη δίνη ενός νέου σκανδάλου χρηματισμού, με «ελληνικό ενδιαφέρον» στροβιλίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αποκάλυψη έγινε από τους «Sunday Times» και στάθηκε η αφορμή για να διακηρυχθεί – για άλλη μια φορά – μηδενική ανοχή σε κρούσματα διαφθοράς, εκ μέρους του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και αμέσως οι εξελίξεις υπήρξαν κατακλυσμιαίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις ευρωβουλευτές ενέχονται σε σκάνδαλο χρηματισμού, καθώς έπεσαν στην παγίδα των δημοσιογράφων της εφημερίδας, που εμφανίσθηκαν σ’ αυτούς ως εκπρόσωποι λόμπι (ομάδες συμφερόντων) που επιδίωκαν ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων, ο Ζόραν Τάλερ παραιτήθηκε από την έδρα του, ο  Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Ερνστ Στράσσερ αποχωρεί εντός των ημερών και ο Ρουμάνος  Αντνάν Σεβερίν αποχώρησε από την πολιτική του ομάδα, αυτή των Σοσιαλιστών, και προσχώρησε στην ομάδα των ανεξαρτήτων.

 «Αυτές οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα σοβαρών ισχυρισμών που εμφανίστηκαν στον Τύπο και αφορούσαν παράτυπη συμπεριφορά από ορισμένους ευρωβουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου", είπε κατά την έναρξη της Συνόδου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπούζεκ, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πολιτική μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση των συναδέλφων μας. Ως Πρόεδρος, είμαι αποφασισμένος να προασπίσω την ακεραιότητα αυτού του Κοινοβουλίου και όλων των μελών του».

Και βέβαια, για άλλη μια φορά ακούστηκε η γνωστή φράση «θα χυθεί άπλετο φως», ενώ δόθηκε η υπόσχεση ότι θα ενισχυθεί ο κώδικας δεοντολογίας του ευρωκοινοβουλίου, με την καθιέρωση ενός νομικά δεσμευτικού κώδικα για τις δραστηριότητες των ομάδων συμφερόντων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο παραιτηθείς Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ, πρώην επιχειρηματίας και πρώην υπουργός των Εξωτερικών, κατηγορείται ότι δέχθηκε να πάρει μίζα με αντάλλαγμα να συμβάλει στην ψήφιση νομοθετημάτων υπέρ του τραπεζικού συστήματος.

Ο Τάλερ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από την Συμμαχία Σοσιαλιστικής Νεολαίας της Σλοβενίας, μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις και αντίπαλος της Ένωσης Σλοβένων Κομμουνιστών. Η οργάνωση μετασχηματίστηκε σε κόμμα, που πλέον ονομάζεται Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν επικεφαλής στη λίστα των Σοσιαλδημοκρατών, αν και δεν ήταν μέλος του κόμματος και μετά την εκλογή του ανέλαβε εισηγητής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και καθώς παρουσιάστηκε και βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να «ανταλλάσει νόμους με χρήμα», ανακοίνωσε, στις 21 Μαρτίου, την παραίτησή του.

Το καταπληκτικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την έκθεση προόδου που ο Τάλερ είχε υποβάλει για τα Σκόπια και στην οποία ανέφερε πως είναι λυπηρό που δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, «παρά τις προόδους που έχει επιτύχει». Λυπηρό έβρισκε επίσης ο κ. Τάλερ το γεγονός ότι η διένεξη με την Ελλάδα εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ενώ στην έκθεση που υιοθετήθηκε σημειώνεται πως αποτελεί πηγή ανησυχίας η χρήση ιστορικών επιχειρημάτων, τα οποία δημιουργούν προβλήματα και σε σχέση με τους γείτονες, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή στην έκθεση το πάγιο επιχείρημα της ΠΓΔΜ περί κινδύνου να ξεσπάσει νέος εμφύλιος στη χώρα, όσο αυτή δεν μπαίνει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της ΕΕ.

Η έκθεση με τα ύποπτα επιχειρήματα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία εβδομάδα, αλλά το σκάνδαλο πιθανόν να ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Ήδη, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος, που είχε καταψηφίσει, όπως και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, την εισήγηση ως μεροληπτικές, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να οριστεί νέος εισηγητής, ο οποίος θα αναλάβει να συντάξει μια νέα Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ, για να αποφευχθούν  υπόνοιες και συνειρμοί σχετικά με την αντικειμενικότητά της.