Τρίτη
21 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4020RSS FEED
Καλά Λιπαρά – Γιατί Είναι Απαραίτητα και πού τα Βρίσκουμε
12/07/2021

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

Δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε επειδή είναι λιπαρά, αντίθετα αποτελούν σύμμαχο της σιλουέτας μας.

Μάλιστα τα καλά λιπαρά, όταν καταναλώνονται με μέτρο βοηθούν στην απώλεια βάρους και χαρίζουν υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 35-45% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση καλού λίπους.

Αυτά τα καλά λιπαρά που θα πρέπει να επιλέγουμε και να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας είναι τα ω3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά.

Αβοκάντο στις σαλάτεςΠαρακάτω ακολουθούν τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται τα καλά λιπαρά και θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του διαιτολογίου μας.

Τα ω3 λιπαρά είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην ενδυνάμωση του νευρικού μας συστήματος.

Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε σε υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Αν σκεφτούμε ότι ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, μπορούμε να επωφεληθούμε επιλέγοντας κάποιο από τα παραπάνω λιπαρά ψάρια.

Επίσης από ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος αποτελούν μια εξαιρετική φυτική πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

Μπορούμε να τα καταναλώνουμε εύκολα καθημερινά, προσθέτοντάς τα στα δημητριακά μας, στις σαλάτες ή στο γιαούρτι μας.

Όσον αφορά τα μονοακόρεστα λιπαρά, καλό είναι να τα προτιμούμε έναντι των πολυακόρεστων λιπαρών καθώς μας δίνουν περισσότερα οφέλη.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά υπάρχουν στα έλαια, με κορυφαία πηγή το ελαιόλαδο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας.

Μια έξυπνη κίνηση που μπορεί να μας ωφελήσει είναι να αντικαταστήσουμε το βούτυρο, τις μαργαρίνες και άλλα είδη λαδιών με το ελαιόλαδο.

Τρίτη πηγή καλών λιπαρών αποτελεί το αβοκάντο.

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6, C και Ε.

Ταιριάζει στις περισσότερες σαλάτες και μπορεί να αντικαταστήσει μια βλαβερή πηγή λιπαρών όπως το μπέικον ή άλλα αλλαντικά όπως η πάριζα και το ζαμπόν.

Τέλος το φυστικοβούτυρο έχει μεν πολύ λίπος, αλλά σχεδόν το μισό από αυτό αποτελείται από μονοακόρεστα λίπη.

Επομένως χρειάζεται προσοχή και μέτρο στην κατανάλωσή του καθώς αποδίδει αρκετές θερμίδες, όπως και όλα τα παραπάνω τρόφιμα.

www.y-o.gr