Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2829RSS FEED
Khat - XAΤ
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Το άρθρο αναφέρεται στο καινούργιο ναρκωτικό εξαρτησιογόνο ουσία το Khat (XAΤ) που χρησιμοποιείται στην Αφρική και τις ενέργειες που προκαλεί στον οργανισμό του ανθρώπου που μοιάζουν με εκείνες της κοκαΐνης.

Η ενημέρωση για τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες στην Ελλάδα παραμένει ελλιπής.

Δεν αρκεί να θεσπιστούν ποινές για τους χρήστες και κατόχους ναρκωτικών ουσιών αλλά πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση που να αναφέρεται και να περιλαμβάνει όλες τις χημικές ιδιότητες, τη σύσταση της κάθε ουσίας, τις ενέργειες αλλά και τις παρενέργειες που προκαλούνται από την χρήση της ουσίας αυτής.

Αν δεν γίνει η συνολική αυτή προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των κοινωνικών ομάδων ή εφαρμοζόμενη σημερινή πολιτική θα φανεί σαν στοχοποίηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων (των «χρηστών») και όχι στην ουσιαστική ενημέρωση για εξάλειψη των ναρκωτικών.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται και για ένα ιδιαίτερο λόγο. Η έρευνα για το Khat (XAI) βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη (όπου έχουν κατασχεθεί 372.96 κιλά ΧΑΙ, στη Γερμανία 11 τόνοι – Σουηδία 8 τόνους). Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι χρήστες κυμαίνονται στα 20.000.000 παγκοσμίως. Συμπερασματικά η ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν αρκεί!!!

ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ Khat (XAT) ή MIRAA ή ΤΣΑΪ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ

Ουσία που προέρχεται από το φυτό Catha edulis (θαμνώδες φυτό) που φύεται στην Ανατολική Αφρική και Νότια Αραβία.

Έχει φύλλα λεπτά, γυαλιστερά, με έντονη μυρωδιά (η επίδραση τους μειώνεται σημαντικά όταν ξεραθούν αυτά). Πρέπει να αναλωθούν 3-4 ημέρες μετά την συγκομιδή τους.

Σε πολλές χώρες όπως Καναδάς, Ηνωμένο Βάσιλειο, Γερμανία, η διακίνηση τους θεωρείται ελεγχόμενη ενώ στην Αιθιοπία, Τζιμπάντι, Υεμένη η παραγωγή, η πώληση και η κατανάλωση είναι νόμιμες (γενικά σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες).

Στην Ελλάδα η διακίνηση του επιφέρει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα (8-10 χρόνια) που φτάνουν μέχρι ισόβια αν αποδειχθεί πως γίνεται επανειλημμένα για βιοποριστικούς λόγους.

Σε πολλές Αφρικανικές, αραβικές χώρες, η χρήση του ΧΑΤ αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων όπως και χρήση του σε θρησκευτικές ιεροτελεστίες.

Γενικά είναι μία κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια στις χώρες αυτές όπου σαν παράδειγμα στην Υεμένη, η χρήση του ανέρχεται σε ποσοστό 70%-80% των ατόμων ηλικίας 16-50 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πιστοποιήσει το ναρκωτικό, τοποθετώντας αυτό στον πίνακα 1 των ψυχοτρόπων ουσιών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας τους έτους 1980 και προτείνει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του.

Οι ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα του φυτού είναι τα αλκαλοειδή ΚΑΘΙΝΟΝΗ, ΚΑΘΙΝΗ ουσίες δομικά όμοιες με την αμφεταμίνη αλλά λιγότερο ισχυρές.

Οι ουσίες αυτές προκαλούν την απελευθέρωση ορμόνης που συνδέεται με το stress στον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τη ντοπαμίνη στα κυκλώματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ευχαρίστηση κάθε ατόμου. Το ΧΑΤ είναι κάτι σαν φυσική ΚΟΚΑΪΝΗ (στην «φρέσκια» της μορφή). Οι χρήστες μασούν τα πικρά φύλλα του ΧΑΤ, του φυσικού αυτού διεγερτικού.

Τα διατηρούν μέσα στο στόμα για αρκετή ώρα ώστε να απελευθερωθούν οι χυμοί που περιέχουν τα φύλλα (διάρκεια ακόμα και 1 ώρας).

Τα φύλλα έχουν αρχικά απαίσια γεύση, προκαλείται στον ουρανίσκο του χρήστη ένα «μούδιασμα» ενώ μετά 45΄ προκαλείται διαστολή της κόρης των ματιών του χρήστη (μυδρίαση).

Δεν προκαλεί το ΧΑΤ παραισθήσεις, ούτε απώλεια συνείδησης. Επιφέρει έντονη υπερένταση (παρόμοια με μικρές δόσεις κοκαΐνης) χαλαρό μούδιασμα στο κεφάλι (σαν την κάνναβη). Ενίοτε προκαλεί ταχυκαρδία, στο τέλος της μάσησης εμφανίζεται «μούδιασμα» στη γλώσσα. Η επίδραση του ΧΑΤ δεν διαρκεί πάνω από 2 ώρες.

Στην Ελλάδα η χρήση του γίνεται από ομάδες Αφρικανών που έχουν πρόσβαση προμήθειας εύκολη κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι.

Τα φύλλα του ΧΑΤ όταν ξεραίνονται χάνουν τις ψυχοτρόπες ιδιότητες τους και ο στόχος των εμπόρων είναι η διατήρηση τους. Έτσι τυλίγονται αυτά σε φύλλα μπανανιάς ή ζελατίνες για να παραμείνουν φρέσκα όσο το δυνατό περισσότερο.

Αν ξεραθούν τα φύλλα αυτά χρησιμοποιούνται στο τσάϊ ή φαγητό χωρίς εξίσου ισχυρή δράση.

Τα συμπτώματα της αποδρομής της δράσης του φυτού είναι παρόμοια με εκείνη της κοκαΐνης αλλά σε λιγότερη ένταση και κυρίως είναι περιορισμός στο αίσθημα της πείνας τις πρώτες ώρες και μετά την χρήση ΧΑΤ αίσθημα κόπωσης.

 

Μετά από παρέλευση 4-5 ωρών μπορεί ο χρήστης να φάει και να κοιμηθεί χωρίς κανένα ενόχλημα.

Σαν γιατρικό(;) το ΚΑΤ έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, παχυσαρκίας, έλκους στομάχου, σεξουαλικής ανεπάρκειας ανδρών. Πάντως ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας έχει γνωματεύσει ότι η χρήση του φαρμάκου προκαλεί εξάρτηση και έχει απαγορεύσει τη χρήση του. Ενώ ενοχοποιείται επίσης για την δημιουργία καρκίνου ουροδόχου κύστης, ενώ θεωρείται υπεύθυνο για την δημιουργία καρκίνου ουροδόχου κύστης.

 

Ref.: - Vice 16.6.2013

        - WebMD

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης