Πέμπτη
2 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3574RSS FEED
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή αντιδικία με τον κυβερνητικό του εαυτό
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

 

       Όσοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε μια διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική από αυτή που μας είχε συνηθίσει, πρέπει να πέφτουν ήδη από τα σύννεφα.

       Αντίθετα, δικαιωμένοι πρέπει να αισθάνονται όσοι ήταν βέβαιοι ότι θα εφάρμοζε την ίδια δοκιμασμένη συνταγή, αυτήν που τον οδήγησαν πριν από χρόνια στην εξουσία.

       Μετά από την πολύμορφη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου, έπειτα από μια σύντομη κατάσταση αμηχανίας, σαστισμένος και σχεδόν πανικόβλητος, έχει εισέλθει ήδη αργά αλλά σταθερά σε αντιδικία με τον εαυτόν του.

       Επέστρεψε στα γνωστά του λημέρια, σα να μην πέρασε μια μέρα. Επέστρεψε στις παλιές του συνήθειες, δηλαδή στις κραυγές, στην ακραία φρασεολογία, στη συγκρουσιακή λογική και κυρίως στην αποποίηση των ευθυνών.

       Είναι αναπόφευκτο να εγκατασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ  σε μια διαρκή αντιδικία με τον κυβερνητικό του εαυτό.

       Δεν απομένει, παρά να ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον της κυβερνητικής του ύπαρξης. Να την αρνηθεί, για να υπάρξει. Να την καταγγείλει, με την προσδοκία να την οικοδομήσει ξανά.

       Ωστόσο πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι πλέον εύκολο να διεγείρει διχασμό και πάθη και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροφοδότης κρίσης.

       Πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι το «όχι σε όλα» και η άρνηση για την άρνηση, αποβαίνει επιζήμια για τη χώρα.

        Η άρνησή του να συναινέσει ακόμη και στα αυτονόητα, οδηγεί αναπόφευκτα σε εκπτώσεις και σε μισές λύσεις, που δεν επιτρέπουν στη χώρα να κινηθεί προς τα εμπρός.

       Όμως, κάθε κατάφορη και εκτυφλωτική ασυνέπεια, έχει μέσα της μια πολιτική απελπισία και ταυτόχρονα μια υπονομευτική αναξιοπρέπεια.

       Καθημερινά θα αναδεικνύει την πολιτική του αδυναμία μέσα από την αποσύνθεση του εαυτού του.

       Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ήδη κάθε γοητεία. Όλο και λιγότερο θα συναρπάζει ακόμη και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του.

       Έχει οριστικά χάσει, ως πολιτικό ψεύδος, τη δυνατότητα να αναζητήσει τη σωτηρία του σε ένα μεγαλύτερο ψεύδος.

        Η κατανόηση βραδυπορεί, αλλά έρχεται η αντιπολίτευση που θα αποσυνθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

       Πράγματι, όταν ένα πολιτικό  κόμμα έχει ένδεια αντιπολιτευτικού λόγου, καταφεύγει σε επιχειρήματα που προκαλούν γέλιο.

       Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η άποψη κατά την οποία κάθε θετικό έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ.

       Για να «δέσει» λογικά το γεγονός πώς ένα «ακροδεξιό κόμμα» όπως η ΝΔ έλαβε θετικά μέτρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν το επιχείρημα πως αυτά τα θετικά μέτρα ήταν δικά τους, αλλά δεν πρόλαβαν.

       Βέβαια δεν μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα:

- γιατί έκαναν πρόωρες εκλογές και χάρισαν τα μέτρα  στη Νέα Δημοκρατία;

-  γιατί δεν έκαναν εκλογές τον Οκτώβριο, οπότε  θα είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα, οπότε σίγουρα αυτό θα μετρούσε στην κρίση των ψηφοφόρων;

       Για όλα τα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ το «δεν πρόλαβαν», αλλά το «δεν μπορούσαν».

       Άλλωστε όλα τα  μέτρα που έλαβε η ΝΔ έχουν ιδεολογικόπρόσημο του φιλελεύθερου χώρου, κάτι που ακυρώνει την προσπάθειατου ΣΥΡΙΖΑ να τα οικειοποιηθεί.

       Είναι αλήθεια, ότι οι πολίτες που στήριξαν το Μητσοτάκη στην πορεία του προς την εξουσία και ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο, δεν το έκαναν στα τυφλά ή από αγανάκτηση ή από οπαδισμό.

       Το έκαναν για να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, προκειμένου να ορθοποδήσει.

       Ομολογουμένως  οι πολίτες αυτοί, και όχι μόνο, αναγνωρίζουν τα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, μέτρα τα οποία βοηθούν τη χώρα να βρει το βηματισμό της,  μάλιστα το δείχνουν και σε όλες τις  δημοσκοπήσεις.    

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.