Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5181RSS FEED
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕΡΒΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
Ο Χασίμ Θάτσι
Μετά βδελυγμίας απορρίπτει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία όταν υπηρετούσε στο διαβόητο UCK, είχε εμπλακεί στη κατακρεούργηση Σέρβων αλλά και αλβανοφώνων (αντιφρονούντων) αιχμαλώτων και στη συνέχεια στην πώλησή τους στη διεθνή «μαύρη αγορά» ανθρωπίνων οργάνων.

Ουσιαστικά, την υπόθεση αυτή είχε αποκαλύψει η γνωστή για το αντισερβικό μένος της εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της αλλά ελλείψει στοιχείων δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων και κατηγορητηρίων.

Στη συνέχεια, έρευνα του BBC έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση από το ΔΠΔ αλλά πλέον η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παρέχει όλα τα στοιχεία για να ξεκινήσει το διεθνές δικαστήριο την ποινική δίωξη όσων αλβανοφώνων «μαχητών της ελευθερίας του Κοσόβου» εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στην έκθεση, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου -ο οποίος υποστηρίζει πως στις εκλογές της Κυριακής πέτυχε την επανεκλογή του παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία- αναφέρεται 27 φορές σχετικά με το εμπόριο οργάνων που απέφερε πολλά εκατομμύρια δολαρίων στον «εθνικοαπελευθερωτικό» UCK, της πολιτικής πτέρυγας του οποίου ο Θάτσι απετέλεσε επικεφαλής κατά τον πόλεμο του 1999.

Η έκθεση αναφέρει αναλυτικά τα κέντρα κράτησης στην Αλβανία όπου αποστέλλονταν οι αιχμάλωτοι Σέρβοι αλλά και όσοι αλβανόφωνοι διαφωνούσαν με την ιδεολογία και τις πρακτικές του UCK.

Εκεί αφού γινόταν η επιλογή τους, μεταφέρονταν σε φάρμα στο χωριό Ρίπε όπου υποβάλλονταν σε μακάβριες χειρουργικές επεμβάσεις που λίγο απείχαν από μεθοδικό διαμελισμό ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι του UCK, μετέφεραν τα όργανα μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε ιδιωτικές κλινικές εκτός Αλβανίας απ’όπου θα τα προωθούσαν σε ενδιαφερόμενους στο εξωτερικό.

Εκτός αυτών των πράξεων, το όνομα του Θάτσι αναφέρεται και άλλες «πατριωτικές» δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών από το Κόσοβο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες του UCK, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επικαλείται συγκεκριμένα ονόματα αυτόπτων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στους ερευνητές του.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Θάτσι αναφέρεται πως ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους ηγέτες του UCK που αποφάσιζαν για την τύχη του κάθε αιχμαλώτου ξεχωριστά.

Η αστυνομία της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα βάσει της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού πρόσφατα εξιχνίασε κύκλωμα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων που επίσης έδρευε στο Κόσοβο και στο οποίο εμπλεκόντουσαν αλβανόφωνοι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας που συμπτωματικά (;) είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στον UCK.