Τρίτη
21 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4020RSS FEED
Ήλιος και Παιδιά – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε
19/07/2021

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ανέμελο αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες ενέχουν κινδύνους για τα παιδιά, ενώ κολυμπούν ή παίζουν στην παραλία.

Αν είστε γονείς, χρειάζεται να προσέχετε και να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο του παιδιού σας για να απολαύσετε τις διακοπές σας με ασφάλεια και χωρίς απρόοπτα.

Τα παιδιά επηρεάζονται διαφορετικά από τη ζέστη σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να κινδυνεύσουν τις πολύ ζεστές μέρες.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για ένα παιδί είναι η θερμοπληξία και η αφυδάτωση.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ώστε να τη διατηρήσει σταθερή.

Παιδιά στη θάλασσαΟ μηχανισμός αυτής της ρύθμισης ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και όλες οι μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, σχετίζονται με την ώρα της ημέρας και τη δραστηριότητα του ατόμου.

Τις πολύ ζεστές μέρες αυξάνεται η θερμότητα που δέχεται το σώμα και ο οργανισμός προκειμένου να την αποβάλει εκκρίνει ιδρώτα.

Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Όμως η θερμοκρασία του σώματος των παιδιών αυξάνεται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα από αυτήν των ενηλίκων.

Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η εξάντληση και η αφυδάτωση, ενώ στα πιο σοβαρά επεισόδια παρατηρούνται και κράμπες.

Όταν το παιδί έχει πάθει θερμοπληξία, οι γονείς καλό είναι να φροντίζουν να παραμένει σε κλειστό χώρο με κλιματισμό, να του υπενθυμίζουν τακτικά ότι πρέπει να πίνει νερό και να το ντύνουν με ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα για να εξατμίζεται ευκολότερα ο ιδρώτας.

Επίσης, καλό είναι να μειώνονται οι δραστηριότητες του παιδιού στο ελάχιστο και να δίνεται χρόνος για ξεκούραση.

Όλα τα παραπάνω δρουν και προληπτικά.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας το παιδί θα πρέπει να κάνει κρύο ντους ή βουτιά στη θάλασσα.

Επίσης, οι νέοι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η παραμονή του παιδιού σε ένα κλειστό αυτοκίνητο είναι επικίνδυνη, καθώς η θερμοπληξία που προκαλείται εκεί αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τα αυτοκίνητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε θερμοκρασία που έχει αγγίξει τους 40 βαθμούς τα ζωτικά όργανα των παιδιών παύουν να λειτουργούν και ο θάνατος λόγω θερμοπληξίας μπορεί να επέλθει αν η θερμοκρασία ανέβει λίγο ακόμα.

ΠΗΓΗ: www.y-o.gr