Με ευθύνη κυβέρνησης και αντιπολίτευσηςΤο μήνυμα ελήφθη. Αλλά από το... ΔΝΤ!
Ούτε οι περιφέρειες και οι δήμοι που κέρδισε το ένα κόμμα ή το άλλο, ούτε η θηριώδης αποχή ήσαν τελικά οι μεγάλες ειδήσεις μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η είδηση της ημέρας ήταν χθες οι δηλώσεις του γενικού διευθυντού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα. Γιατί το μήνυμα της αποχής μπορεί να υπήρξε ηχηρό για τα δεδομένα της χώρας μας και να διατηρεί την αξία του σε εσωτερικό επίπεδο, στο εξωτερικό όμως η αποχή δεν λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν.
Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, το τελικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως αποχής, έστειλε στο εξωτερικό το μήνυμα πως… οι πιέσεις πιάνουν τόπο. Προκύπτει από τον τρόπο που ερμήνευσαν το αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ: Θεωρήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στο Μνημόνιο!
Έγινε κατανοητό το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΔΝΤ, είπε ο κ. Στρος-Καν – αδιάφορο, όπως είπε (χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα πιστευτός), αν αυτό εφαρμόζεται από μια αριστερή ή από μια δεξιά κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα «νέα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν συγκροτηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά με την προστασία των πλέον αδυνάμων, των πλέον ευάλωτων»!
Η κοινή γνώμη υποστηρίζει την κυβέρνηση, είπε ο κ. Στρος-Καν, στέλνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την αποχή στο πουθενά. Και όποιος περίμενε να ληφθεί υπ’ όψιν η αποχή, είτε παραπλανήθηκε, είτε σκόπιμα την προκάλεσε.
«Παρά το τόσο σκληρό πρόγραμμα, οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να το υποστηρίξουν, έγινε κατανοητό στον πληθυσμό ότι ήταν αναγκαίο και αυτός τελικά υποστήριξε στην πλειοψηφία του την υπάρχουσα κυβέρνηση», είπε επί λέξει ο διευθυντής του ΔΝΤ.
Τώρα, το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση. Γνωρίζει πως κάθε φορά που θα προσπαθεί να εφαρμόσει το (εξυμνηθέν από τον Στρος-Καν) πρόγραμμα, θα έχει απέναντί της το 85 % του λαού (70% αποχή, λευκά και άκυρα και 15% αυτοί που καταψήφισαν τους υποψηφίους της).
Αλλά κάθε φορά που θα λέει στους δανειστές της ότι έχει πρόβλημα εσωτερικό και αντιμετωπίζει την αντίδραση του λαού, αυτοί θα της υπενθυμίζουν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και την έγκριση που έλαβε ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Νέα Δημοκρατία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ίδια και για την χώρα και τα μηνύματα που η Ελλάδα θα έστελνε στο εξωτερικό, τοποθέτησε υποψηφίους που δεν μπορούσαν να κερδίσουν και έκανε χατίρια σε βουλευτές της, πρώην κυβερνητικά στελέχη, που βαρύνονταν με το καταδικασμένο παρελθόν της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Όσο για τον κ. Παπανδρέου, το μήνυμα που έστειλε χθες από το Παρίσι στην Γερμανία δεν πρόκειται να ληφθεί υπ’ όψιν. Εκεί προτιμούν το «μήνυμα» των προχθεσινών εκλογών στην Ελλάδα και την ερμηνεία που βόλεψε μεν την κυβερνητική παράταξη, αλλά ήλθε και ως βούτυρο στο ψωμί των δανειστών, της τρόικας, του Στρος-Καν, της Μέρκελ και όλων όσων ενδιαφέρονται απλώς να πάρουν πίσω τα λεφτά τους με ληστρικούς τόκους.
Στο μέλλον θα πορευτούμε με «μήνυμα εσωτερικού» και «μήνυμα εξωτερικού». Ένα μήνυμα, δύο ερμηνείες δηλαδή.
Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός (αλλά και τα κόμματα) θα συνειδητοποιήσουν πως το «μήνυμα εξωτερικού» είχε μεγαλύτερη σημασία…