Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΑλβανία-ΕΕ και ανθρώπινα δικαιώματα
14/11/2018

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

 

Κρίσιμη για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ θεωρείται η σύνοδο του 10ου Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ-Αλβανίας.

Να θυμίσουμε, πως είναι η πρώτη σύνοδος του ΣΣΣ , μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον περασμένο Ιούνιο (26.06.2018) να δρομολογήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ της Αλβανίας ( και της πΓΔΜ) για τον Ιούνιο του 2019. Όπως,μεταξύ άλλων, επισήμανε η Ekaterina Zaharieva, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας, που ασκούσε, τότε, την Ευρωπαϊκή Προεδρία, αρμόδιας για τη δικαστική μεταρρύθμιση και υπουργός Εξωτερικών «..πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς και για το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τα κράτη μέλη έστειλαν σαφές μήνυμα ότι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης και η προώθηση της συμφιλίωσης, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο πολιτικός διάλογος για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων στο τέλος ανταμείβονται"

Στη σύνοδο της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου, 2018, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σχετικά με την προενταξιακή στρατηγική, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων, το κεκτημένο και την οικονομική συνεργασία. Θα εξετάσουν επίσης την πορεία των εργασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Στα επιμέρους θέματα αναμένεται να περιληφθούν και τα θέματα καλής γειτονίας, και αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έγινε και στη σύνοδο του 9ου ΣΣΣ το Νοέμβριο του 2017.

Στη σύνοδο, του 2017 το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) «…σημείωσε με ικανοποίηση τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νόμου-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει σχετικά, πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και της διαδικασίας διεύρυνσης.Δηλώσεις που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Η προώθηση της σταθερότητας και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την υπέρβαση των προβλημάτων που κληροδότησε το παρελθόν και τη συμφιλίωση απαιτούν μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και περαιτέρω ουσιαστικές προσπάθειες.

Η πολιτική της ΕΕ για τη διεύρυνση πρέπει να συνεχίσει να εξάγει σταθερότητα, και ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εισαγάγει διμερείς διαφορές. Οι διαφορές αυτές πρέπει να επιλυθούν κατεπειγόντως από τα σχετικά μέρη.

Την Τετάρτη, θα συζητηθούν, επίσης, η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Αλβανίας και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Blog:marina anastas.kourbela