ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛΆλλα λέει στους σοσιαλιστές16/11/2010
Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε διαφορετική γλώσσα μιλώντας στην Σοσιαλιστική Διεθνή.
Στο Παρίσι όπου βρέθηκε για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ξαναβρήκε «τα αντανακλαστικά του, τα σοσιαλιστικά». Αφού δέχθηκε τα εύσημα από τους ομοϊδεάτες του για τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές - η γ.γ. των Γάλλων σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί μίλησε για «το άξιο θαυμασμού πολιτικό θάρρος του» - επετέθη στην Γερμανία της οποίας, όπως είπε, η επιμονή να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους οδηγεί χώρες στην χρεοκοπία.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως παρά τις προτάσεις των συντηρητικών, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι το παν! Επειδή, όπως εξήγησε, δεν γίνεται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κοντολογίς, οι σοσιαλιστές, αφού οι ίδιοι κόβουν μισθούς και συντάξεις, μετά ρίχνουν τις ευθύνες στους συντηρητικούς!
Επανήλθε επίσης ο πρωθυπουργός στην πρόταση για επιβολή Φόρου Τόμπιν (φόρου 0,05% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών) που ως γνωστόν έχει επανειλημμένα απορριφθεί μετά πολλών επαίνων.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Πάντως, οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχίζονται και χθες ο Πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν διατύπωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, υποστηρίζοντας ότι το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
Όπως είπε, «τα ελληνικά τοκοχρεολύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες».
Χθες ξαναχτύπησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας επίθεση στον προκάτοχό της σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ και τον τότε υπουργό Οικονομικών Χανς Άιχελ, που επέτρεψαν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τους κατηγόρησε για επιπολαιότητα μιλώντας στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη.
«Ήταν μια πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», είπε η Μέρκελ.
Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία «δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της», αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά», είπε η Μέρκελ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον Κόσμο».
Το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρίες έπαιρναν τις δουλειές με μίζες, δεν έδειξε να την απασχολεί…