Έβαλαν την τέντα για τον ήλιο, αλλά κατάργησαν το καλοκαίρι!14/04/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μετά αφάτου ικανοποιήσεως πληροφορηθήκαμε πως από την Μεγάλη Τετάρτη λειτουργεί και πάλι ο μοναδικός προϊστορικός οικισμός της Σαντορίνης, που παρέμενε κλειστός επί επτά χρόνια επειδή το άχρηστο ελληνικό κράτος δεν μπορούσε (επί 17 χρόνια!) να τοποθετήσει ένα στέγαστρο χωρίς τον κίνδυνο να (ξανα)καταρρεύσει σκοτώνοντας μερικούς ακόμη τουρίστες.
Το προηγούμενο, αυτό που έπεσε τον Σεπτέμβριο του 2005, σκοτώνοντας έναν τουρίστα, είχε κοστίσει 14 δις δρχ και υποτίθεται πως είχε φτιαχτεί για να αντέξει… τριακόσια χρόνια!
Φυσικά, έπεσε αμέσως!
Και φυσικά, δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.
Η περιπέτεια του περίφημου βιοκλιματικού στεγάστρου διαρκούσε από το… 1995!
Χρειάστηκαν δηλαδή 17 ολόκληρα χρόνια για να τοποθετηθεί.
Η «περιπέτεια της τέντας» αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας:
Το 1967 μπήκε το πρώτο στέγαστρο ντέξιον. Το 1980 τοποθετήθηκε μολύβδινο στέγαστρο. Το 1995 εγκρίθηκε το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο.
Η κατασκευάστρια εταιρία αναδείχθηκε τέσσερα χρόνια μετά, το 2003 ο χώρος έκλεισε για να μπει το στέγαστρο για να ανοίξει μόνο από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2004 και να καταρρεύσει το 2005, με τη γνωστή οδυνηρή και δυσφημιστική συνέπεια.
Το 2008 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ μελέτη για την αντικατάσταση του στεγάστρου. Όπως μάθαμε, η τριετής καθυστέρηση οφείλετο σε… έναν υπάλληλο της Πολεοδομίας Θήρας που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα μελέτη, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί αδόμητη ζώνη και προβλέπεται ρητά ότι μόνο με κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ μπορούν να τροποποιούνται οι όροι δόμησης!
Ο υπάλληλος είχε μόνο την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επομένως – αφού δεν έφτανε στα χέρια του η κοινή απόφαση – η Σαντορίνη έδιωχνε τους τουρίστες της.
Τώρα, εν σωτηρίω έτει 2012, χτύπησαν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα. Ο οικισμός της Θήρας είναι και πάλι επισκέψιμος!
Είχε προηγηθεί οργισμένη αντίδραση της δημοτικής αρχής της Θήρας, δια της οποίας ενημερωθήκαμε (την 1η Μαρτίου), ότι οι εργασίες αποκατάστασης του στεγάστρου – γεφυριού της Άρτας είχαν ολοκληρωθεί από το Φθινόπωρο του 2010, αλλά ο χώρος παρέμενε κλειστός!
Απ’ ό,τι καταλάβαμε, για να ανοίξει χρειαζόταν μια… σύσκεψη. Την συγκάλεσε τελικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος (σ.σ. το άρθρο δεν αποτελεί ψόγο στο πρόσωπό του – το ακριβώς αντίθετο), έλαβαν μέρος καμιά δεκαριά άτομα και αντιμετωπίστηκαν τα «εκκρεμή ζητήματα» με την κατασκευάστρια τεχνική εταιρία, ώστε να υπογραφεί το πρωτόκολλο παραλαβής.
Λύθηκε επίσης και το «κορυφαίο» ζήτημα του προσωπικού φύλαξης, με τον δήμο Θήρας να διαθέτει πέντε υπαλλήλους του – έχουν γεμίσει τον κόσμο συμβούλους και δεν μπορούν να βρουν πέντε ανθρώπους για να λειτουργήσει ένας μοναδικός στην Ευρώπη οικισμός, για χάρη του οποίου συρρέουν στο νησί χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι επί 17 χρόνια τον έβλεπαν με το… κυάλι.
Το πρωτόκολλο παραλαβής υπεγράφη την προηγούμενη Κυριακή και πρέπει να ήταν ό,τι πιο επίσημο έχουμε ζήσει μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ – για την ΟΝΕ, καλύτερα να μην το συζητάμε…
Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται προς το άλλο «γεφύρι της Άρτας» - το ολοκαίνουργιο, πλην όμως κλειστό, Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Το δεύτερο σημαντικότερο μουσείο της χώρας (που κάποτε έκοβε εισιτήρια σε 250.000 επισκέπτες τον χρόνο), έχει χτιστεί με κοινοτικά κονδύλια, είναι πανέτοιμο, αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ από τον Νοέμβριο του 2006!
Είχε προηγηθεί, το 2004, πτώση… σοβάδων που προκάλεσε ζημιές σε προθήκες κεραμικών. Δυο χρόνια αργότερα, παραλίγο να καταστραφεί ο Δίσκος της Φαιστού όταν η αίθουσα όπου φυλασσόταν πλημμύρισε από τα νερά της βροχής! Άρχισε η ανακαίνιση, οι καυγάδες με τον εργολάβο, οι διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων.
Όταν ανοίξει κι’ αυτό, θα ξαναχτυπήσουμε τις καμπάνες σε όλη τη χώρα.
Επί 17 χρόνια παραμένει κλειστή και η Κασταλία Πηγή στους Δελφούς, επειδή δεν έχει βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι Φαιδριάδες Πέτρες που κατρακυλούν.
Όταν βρεθεί τρόπος να συγκρατηθούν οι πέτρες, θα ξαναχτυπήσουμε τις καμπάνες.
Πώς συμβαίνει αυτό το θαύμα;Οπότε, οι συνέπειες αναμενόμενες. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει η επισκεψιμότητα στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους πέφτει.
Αλλά ακόμη κι’ όταν ανεβαίνει, πέφτουν οι εισπράξεις!
Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος από τους πάνσοφους αρμοδίους πώς συμβαίνει αυτό το θαύμα;
Όπως προκύπτει από μελέτη του Συμβουλίου Μουσείων, η πτώση άρχισε το 2002 (επί… Ισχυράς Ελλάδας»)!
Τα αίτια γνωστά από την πρώτη στιγμή: Συμβασιούχοι, έλλειψη προσωπικού, αντιτουριστικά ωράρια, έλλειψη συνεργασίας του ΥΠΠΟ με το υπουργείο Τουρισμού – αλλά μήπως τώρα που ενώθηκαν άλλαξε κάτι; - έλλειψη συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών, ανυπαρξία μουσειολογικής πολιτικής, έλλειψη κλασσικής παιδείας, σκανδαλώδεις συμβάσεις.
Τον Ιούλιο του 2010 σημειώθηκε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, των επισκεπτών των Μουσείων κατά 16,2%! Και μείωση των εσόδων κατά 9,3%!
Παρόμοια εικόνα παρουσιάστηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους, με μείωση των επισκεπτών κατά 6,6% και των εισπράξεων κατά 9,2%!
Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2010 σημειώθηκε μείωση της τάξης του 6% στους επισκέπτες των Μουσείων και μείωση κατά 11,3% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, στο επτάμηνο υπήρξε μείωση της τάξης του 5% στους επισκέπτες και 6,2% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Τον Αύγουστο του 2010 παρουσιάστηκε μείωση των επισκεπτών στα Μουσεία μας κατά 20,3% και μείωση των εισπράξεων κατά 14% (σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009).
Στους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάστηκε μείωση των επισκεπτών κατά 8,5% και των εισπράξεων κατά 9,4%.
Ακόμη και το «πετράδι του στέμματος», το Μουσείο της Ακρόπολης, τον Αύγουστο του 2010 (και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2010), παρουσίασε αύξηση αριθμού επισκεπτών της τάξης του 3,64% (135.883 επισκέπτες), αλλά… μείωση των εισπράξεων κατά 1,99% (δηλαδή 441.656 ευρώ λιγότερα).
Όσο για το πρώτο οκτάμηνο του 2010, παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 9,1% και μείωση των εισπράξεων κατά 11,9% (σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο του 2009).
Στο οκτάμηνο του 2010 μείωση έχουμε και στους αρχαιολογικούς χώρους (5,9% η μείωση στους επισκέπτες και 6,7% στις εισπράξεις).
Τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε μείωση των επισκεπτών των μουσείων κατά 17,6% και μείωση των εισπράξεων κατά 18%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009.
Στους δε αρχαιολογικούς μας χώρους, είχαμε μείωση των επισκεπτών κατά 11,8% και των εισπράξεων κατά 19,6%.
Μάλιστα οι επισκέπτες του (ταλαίπωρου) Αρχαιολογικού Μουσείου μειώθηκαν κατά 27,5%, του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας κατά 36,5% και του μουσείου των Δελφών κατά 64,2%!
Το Μουσείο της Ακρόπολης λέει, εμφάνισε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 1,67%, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών στον Ιερό Βράχο παρουσίασε μείωση της τάξης του 34,4%!
Μιλάμε για τον Ιερό Βράχο που από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας είναι συνεχώς ένα εργοτάξιο, γεμάτο μηχανήματα και ικριώματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, αν και στο σύνολο παρουσιάστηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 6,5%, τα μουσεία της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό παρουσίασαν καθίζηση κατά 5,7% και 15,6% αντίστοιχα.
Παράλληλα, παρά την αύξηση των επισκεπτών, οι εισπράξεις των μουσείων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,3%, ενώ στο εννεάμηνο του 2011 υπήρξε μείωση της τάξης του 2,3% σε επισκέπτες και 3,8% σε εισπράξεις.
Το Νοέμβριο του 2011 παρατηρήθηκε και πάλι αύξηση (κατά 3,4%) του αριθμού των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με παράλληλη… μείωση των εισπράξεων κατά 6,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010.
Στους αρχαιολογικούς χώρους ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 26,8%, αλλά οι εισπράξεις, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010, μειώθηκαν κατά 6,9%!
Στο σύνολο ενδεκαμήνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2011), οι επισκέπτες των μουσείων μειώθηκαν κατά 1,9% και οι εισπράξεις κατά 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2010.
Τον Δεκέμβριο 2011 στα μουσεία όλης της χώρας καταγράφηκε μείωση των επισκεπτών κατά 13,9% και μείωση των εισπράξεων κατά 16%!
Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του 2011 σημειώθηκε συνολική μείωση 2,4% στους επισκέπτες και μείωση 5,5% στις εισπράξεις.
Στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 7%, αλλά.. μείωση των εισπράξεων σε ποσοστό 37,9%.
Τον Ιανουάριο του 2012 (και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010), οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας μειώθηκαν κατά 29,3% και τα έσοδα κατά 31,3%.
Ανάλογη και η εικόνα για τους αρχαιολογικούς χώρους, με επισκέπτες και εισπράξεις να μειώνονται κατά 1,2%.
Το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσίασε πτώση κατά 39,4% στις επισκέψεις, της αρχαίας Ολυμπίας κατά 36,7%, των Δελφών κατά 10,6%, ενώ η πτώση επισκεπτών στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου έφθασε το 32,4%!
Ανάλογη κατάσταση και στους αρχαιολογικούς χώρους, με αυτόν της Επιδαύρου να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 18,8% και της Ακροπόλεως Λίνδου κατά 10,7%, ενώ μόνο η Φαιστός εμφάνισε θεαματική αύξηση της τάξης του 75%.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πληροφορηθήκαμε – για άλλη μια φορά – ότι 26 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παρέμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού!
Χειμερινό ωράριο το καλοκαίρι!Στο παζλ της ανικανότητας πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι σταθερά κάθε χρόνο στήνεται ολόκληρος καυγάς – με επιστολές διαμαρτυρίας και εκκλήσεις – για να ξεκινήσει τελικά το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ώστε αυτά να παραμένουν ανοιχτά και μετά τις 3 μ.μ.
Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχουν πιστώσεις, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
Μόνο μετά τα μέσα Μαΐου – και μετά από μεγάλες φασαρίες – ξεκινά το διευρυμένο ωράριο.
Στο μεταξύ, τα τουριστικά γραφεία δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν τους πελάτες για τις ώρες κατά τις οποίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επισκέψεις τους.
Φέτος, ο κ. Γερουλάνος - που παραμένει στη θέση του - πρωτοτύπησε ακόμη περισσότερο: Φρόντισε να... μην υπάρξει καθόλου θερινό ωράριο!
Θα είναι ντάλα μεσημέρι και τα μνημεία θα έχουν κλείσει από ώρες!
Όπως δικαιολογήθηκαν από το υπουργείο, έλαβαν καθυστερημένα, δηλαδή στις 29 Μαρτίου, (από ποιον; Και γιατί δεν τον άρπαξαν από τον λαιμό - κι' αν ήταν η τρόικα τόσο το καλύτερο; ) -την άδεια για 680 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων και δεν προλάβαιναν να προκηρύξουν τον σχετικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ!
Στο μεταξύ, προέκυψαν και οι εκλογές, οπότε μουσεία τέλος για τους τουρίστες!
Θέλουν επομένως να μας πουν πως... δεν γνώριζαν ότι έρχεται ο Μάιος (που παραδόξως παραμένει ακίνητος στη θέση του από καταβολής ημερολογίου) και άφηναν να περνούν οι μήνες, αδιαφορώντας για την έκδοση της σχετικής απόφασης, που τελικά ήλθε με τον αραμπά, αν και κάποιοι όφειλαν να την έχουν εξασφαλίσει από τον Ιανουάριο.
Επομένως; Επομένως διερωτάται κανείς τι νόημα έχουν όλες αυτές οι μεγαλοστομίες περί του… μέλλοντος της χώρας, καθώς και των διαφόρων εθνικών καθηκόντων και εθνικών ευθυνών.
Ο κ. Βενιζέλος, ως πρώην υπουργός Οικονομικών και κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τις εισπράξεις, μήπως έχει να μας πει κάτι περί αυτού;
Διότι, από όσο γνωρίζουμε, μέχρι να βγουν τα πετρέλαια δεν έχουμε τίποτε άλλο να πουλήσουμε…
Υ.Γ. Τελικά, αφού επρόκειτο να καταργήσουν το καλοκαίρι, την τέντα στη Σαντορίνη τι τη θέλαμε;