Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5177RSS FEED
Για όσους αφιονίζουν τον λαό κατά της Ευρώπης
17/11/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αφιερωμένες σε όσους δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται στην ΕΕ και να κοροϊδεύουν τον λαό πως για τα δεινά του φταίει η Ευρώπη και πως τα προβλήματά του θα λύνονταν αν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, είναι και οι φετινές ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά στην Τουρκία, αφού υπογραμμίζεται η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, αναφέρεται ότι «υπάρχει σαφής αρνητική εξέλιξη στο σεβασμό του κράτους δικαίου», υπογραμμίζεται η ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, προτείνεται, ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 (οικονομική και νομισματική ένωση) και τονίζεται η πρόθεση να εισηγηθεί μέχρι την άνοιξη του 2016 το άνοιγμα επιπλέον τεσσάρων κεφαλαίων, φθάνουμε στο
«ψητό»: 

Σχετικά με το Κυπριακό, η Επιτροπή τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας και να σημειώσει πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Η.Ε. 

Ειδική – κα με μεγάλη έμφαση – αναφορά γίνεται και στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, «στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών». 

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να βρουν κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». 

Και το πιο σημαντικό: Η έκθεση σημειώνει ότι η απειλή casus belli σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ καλείται η Άγκυρα να αποφεύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους.

Και το ακόμη πιο σημαντικό: Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Υποστηρικτική για την Ελλάδα είναι και η έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου μεγάλο ρόλο έπαιξε και η κυβερνητική κρίση εκεί.

Έτσι, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια η Κομισιόν σταθερά επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική εισήγησή της, κάνοντας θετική αποτίμηση της συνολικής προόδου της χώρας, φέτος αναφέρει πως «η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι».

Και το πιο σημαντικό: Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» και προσθέτει πως «οι σχέσεις με την Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας».

Βέβαια, η έκθεση επισημαίνει πως κατά την περίοδο στην οποία επικεντρώνεται η αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκαν «επίσημες συνομιλίες για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ωστόσο αναφέρει πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισκεφθεί τα Σκόπια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια».

Και εδώ – για ό,τι συμβεί – την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.