Παρασκευή
24 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3169RSS FEED
Τουρκική Δημοκρατία: Η Προοπτική των Απελευθερώσεων και η Νέα Θρησκεία
Γράφει ο
Βασίλης Κυρατζόπουλος

Στις 14/8/2018 τα μέλη των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης μετά από 167 μέρες άνευ κατηγορητηρίου κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν περί του διπλωματικού παρασκηνίου που συνετέλεσε στην απελευθέρωσή τους, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η "απελευθέρωση" όμως έχει σίγουρα συμβολικό χαρακτήρα, που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες από αναγνώστη σε αναγνώστη.

Στις 12/10/2018 τα Ποινικά Δικαστήρια της Τουρκικής Δημοκρατίας (ΤΔ) θα καταδικάσουν τον πάστορα Andrew Brunson (Άντριου Μπράνσον) σε τριετή κάθειρξη για κατασκοπία[1]. Την επομένη θα αφεθεί ελεύθερος λόγω του ότι είχε δείξει καλή διαγωγή κατά την διάρκεια της κράτησής του (είχε συλληφθεί στις 7/10/2016) και εξέτισε την ελάχιστη ποινή που προβλέπονταν να καταδικαστεί βάσει του Ποινικού Κώδικα της ΤΔ. Αν και οι Εισαγγελικές Αρχές εφεσίβαλλαν της απόφασης, ο πάστορας θα αποχωρήσει άμεσα από την ΤΔ και στις 17/10/2018 θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald John Trump (Ντόναλντ Τζον Τράμπ). Με την σειρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της ΤΔ Recep Tayyip Erdoğan (RTE, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), για την μεσολάβησή του !

Βέβαια, στις απελευθερώσεις πρέπει να προστεθούν και οι δεκάδες ξένοι υπήκοοι δημοσιογράφοι, που απελευθερώθηκαν την τελευταία τριετία κατόπιν ξεχωριστών διμερών "συνεννοήσεων" των κυβερνητικών στελεχών των χωρών τους.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το πώς αντιλαμβάνονται τα μέλη διαφορετικών ιδεολογιών - θρησκειών τους εν λόγω συμβολισμούς των "απελευθερώσεων" και των προσδοκιών τους. Επειδή οι "απελευθερώσεις" έχουν και οικονομικές προεκτάσεις, η ανάλυση συμπεριλαμβάνει κυρίως την σκοπιά των μελών της νεοφιλελεύθερης τάσης. Οι αρχές της άκρα Νεοφιλελεύθερης Οικονομικής Πολιτικής που επιβάλλεται στην ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, προσιδιάζουν περισσότερα σε θρησκευτικά δόγματα παρά σε επιστημονικές θεωρίες...

 

Η Θεοτόκος ως Ελευθερώτρια

Μετά το θαύμα του 626, όπου ανεμοστρόβιλος καταστρέφει τα πλοία των πολιορκητών στον Κεράτιο κόλπο και σώζεται η Κωνσταντινούπολη από μία σίγουρη πτώση σε αλλόθρησκους, η Παναγία θα καθιερωθεί και ως "Ελευθερώτρια". Ο ύμνος που θα ψαλθεί προς την Χάρη Της, θα καθιερωθεί ως ο "Εθνοθρησκευτικός Ύμνος" των απανταχού Ελληνορθόδοξων Χριστιανών [Κοίτα εικόνα].

Το 843, με τη λήξη της Εικονομαχίας, από το ναό των Βλαχερνών ξεκίνησε η γιορτή της Ορθοδοξίας, που καθιερώθηκε ως θρίαμβος των εικόνων. Έτσι σε κάθε "δύσκολη κατάσταση" οι Ρωμιοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης θα λιτανεύουν την εν λόγω εικόνα.

Το 1204 μετά την 4η Μαζική Σταυροφορία, οι Λατίνοι καταλαμβάνουν το ναό των Βλαχερνών. Η θαυματουργή εικόνα θα κλαπεί από τους Ενετούς και θα τοποθετηθεί στον ναό του Αγ. Μάρκου της Βενετίας.

Στις 15/8/2018, σύσσωμος ο λαός της Ελλάδας τιμούσε την μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου και εναπόθετε τις ελπίδες του στην Ελευθερώτρια Παναγία για την άρση της σύγχρονης κατοχής της Ελλάδας και όχι για την φαινομενική λήξη των μνημονίων. Μνημόνια, που έσωσαν τους Λατίνους δανειστές, όπως και το 1204. 

Από ότι φαίνεται οι επιπτώσεις των μνημονίων θα ταλαιπωρήσουν την Ελλάδα τουλάχιστον για επιπλέον 50 χρόνια, όπως και το Βυζάντιο (1204 - 1261), όπου οι Λατίνοι εγκαταλείποντας την Βασιλεύουσα παρέδωσαν την Ρωμιοσύνη στους αλλόθρησκους... 

«Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,

ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,

ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.

Ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,

ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,

ἵνα κράζω σοι·Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε»

Επί των ημερών μας σε ότι αφορά τις απελευθερώσεις πλανώνται δύο σημαντικές ερωτήσεις:σύγχρονης κατοχής της Ελλάδας και όχι για την φαινομενική λήξη των μνημονίων. Μνημόνια, που έσωσαν τους Λατίνους δανειστές, όπως και το 1204. Από ότι φαίνεται οι επιπτώσεις των μνημονίων θα ταλαιπωρήσουν την Ελλάδα τουλάχιστον για επιπλέον 50 χρόνια, όπως και το Βυζάντιο (1204 - 1261), όπου οι Λατίνοι εγκαταλείποντας την Βασιλεύουσα παρέδωσαν την Ρωμιοσύνη στους αλλόθρησκους...

 • Εν όψει της "οικονομικής επίθεσης" που δέχτηκε η ΤΔ, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μπορεί να θεωρηθεί και ως δώρο του Προέδρου RTE;
 • Εν όψει της "Συριακής διένεξης", η απελευθέρωση του πάστορα μπορεί να θεωρηθεί και ως δώρο του Προέδρου RTE;

Ο RTE, ως χαρισματικός ηγέτης που έχει χρησιμοποιήσει το Ισλάμ για τις πολιτικές του βλέψεις, πολλές φορές επεξηγεί με απλοϊκές προτάσεις τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στους Ισλαμιστές μονοδιάστατους καταναλωτές ψηφοφόρους του, παραλληλίζοντάς τα με εδάφια του Κορανίου. Εξ άλλου το εν λόγω "πολιτικό εργαλείο" είναι το σημαντικότερο των επί γης Μουσουλμάνων Αδελφών[2].

 

Το 5ο κεφάλαιο, Mâide Sûresi (Μαϊντέ Σουρεσί) του Κορανίου

Ο Μουσουλμάνος πιστός (κυρίως ο άρρεν) γνωρίζει το 5ο κεφάλαιο του Κορανίου[3], διότι είθισται να αναγιγνώσκεται καθημερινά εφτά φορές για την πάταξη του "κακού" και σαράντα φορές για να εμπλουτιστεί ο επιούσιός του, όταν στον Ισλαμικό κόσμο επέρχεται "κάποιο δεινό", που πηγάζει κυρίως από Ιουδαίους ή Χριστιανούς. Όπως παρουσίασε το σύνολο των ΜΜΕ της ΤΔ, λόγω των "οικονομικών παρεμβάσεων που έχει ασκήσει η Δύση", επί των ημερών μας οι πολίτες της ΤΔ κυρίως οι μεσαίες και κατώτερες οικονομικές τάξεις βιώνουν έντονα βιοποριστικά προβλήματα. Παράλληλα έχουν προστεθεί επιπλέον άνεργοι στους ήδη 130.000 απολυμένους δημόσιους λειτουργούς[4], που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα [Κοίτα Πίνακα 2]. Έτσι ο πάσχων Ισλαμιστής Τούρκος πολίτης που θα καταφύγει σε πνευματική τόνωση θα επιδοθεί στην ανάγνωση του Mâide.

Στις 15/8/2018 όταν οι Ελληνορθόδοξοι την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου μνημονεύουν το θαύμα της Ελευθερώτριας Παναγίας, ας δούμε τι διαβάζει καθημερινά επανειλημμένα ο Μουσουλμάνος της απέναντι όχθης:

 • "Όποιος επικαλείται ότι Θεός είναι ο Μεσσίας υιός της Μαρίας, είναι άπιστος" (kâfir) [Mâide, 17 και 72].
 • "Όποιος επικαλείται ότι ο Θεός είναι ένας εκ των τριών, αναμφισβήτητα είναι άπιστος. Ο Θεός είναι μόνο ένας Θεός. Εάν δεν μετανοήσουν από τα λεγόμενά τους, οι άπιστοι θα αντιμετωπίσουν μαρτυρικό πόνο " [Mâide,73].
 • "Ο Μεσσίας υιός της Μαρίας είναι ένας απλός προφήτης. Πριν από αυτόν έχουν έλθει και παρέλθει πολλοί προφήτες. Γευμάτιζε μαζί με την μητέρα του"[Mâide,75][5]
 • "... Όποιος προβάλει ( σ.σ. κάτι) ισοδύναμο με τον Θεό, σίγουρα ο Θεός θα του απαγορεύσει τον Παράδεισο. Ο μοναδικός χώρος που θα καταλήξει είναι η φωτιά. Οι δυνάστες δεν έχουν φίλους" [Mâide, 72]. Ας θυμηθούμε πρακτικές της ISIS στη Συρία και την αντίδραση μερίδας πολιτών της ΤΔ για την τραγωδία στο Μάτι...

Στο ίδιο κεφάλαιο υποδεικνύονται φίλοι, σύμμαχοι και εχθροί. Όπως:

 • "Πιστοί ! Μην κάνετε φίλους τους Εβραίους και τους Χριστιανούς. Αυτοί είναι φίλοι ο ένας του άλλου. Όποιος από σας συνάψει φιλία μαζί τους σίγουρα είναι ένας από αυτούς. Ο Θεός δεν επιφέρει στο σωστό δρόμο τους δυνάστες". [Mâide, 51]
 • "Φίλος σας είναι ο Θεός, ο Προφήτης, ο πιστός που κάνει ναμάζι..." [Mâide,55][6]

Με την αιτιολογία ότι δεν βρέθηκαν τα 1,8 δις $ΗΠΑ, αρχές Αυγούστου του 2018 η Τουρκική Λίρα (ΤΛ) θα εμφανίσει "θεαματική βουτιά" [Κοίτα γράφημα 1]. Έτσι ο σαραντάχρονος γαμπρός του RTE και Υπουργός Οικονομικών της ΤΔ, Berat Albayrak (Μπεράτ Αλμπαϊράκ), θα ξεκινήσει περιοδεία στις Ισλαμικές χώρες, προβάλλοντας ότι αναζητά 1,8 δις $ ΗΠΑ [7].

Ξεκινώντας από τις αντιπαραθέσεις Trump - RTE, φέρει ειδική βαρύτητα να μελετήσουμε το πώς αντιλαμβάνεται ένας απλός πιστός Μουσουλμάνος τους άπιστους Δυτικούς. Αν και σε πολλά εδάφια γίνεται αναφορά περί τιμωρίας των απίστων[8], εμείς ας περιοριστούμε στο 5ο κεφάλαιο, που επί των ημερών μας ο Μουσουλμάνος πιστός καθημερινά αναγιγνώσκει τουλάχιστον εφτά φορές:

 • "Όποιοι κηρύσσουν πόλεμο κατά του Θεού και του Προφήτη Του και επί της γης προκαλούν δολιοφθορές τιμωρούνται τουλάχιστον με θανάτωση ή απαγχονισμό ή με κοπή διαδοχικά των άκρων τους, ή με εξορία της φυλής των (σ.σ. από τον Ισλαμικό κόσμο). Αυτοί είναι αναίσχυντοι επί της γης και τους περιμένει μέγας πόνος στο πλήρωμα του χρόνου" [Mâide,33].
 • "Οι άπιστοι και αυτοί που διαψεύδουν τα εδάφιά μας, προορίζονται για την κόλαση" [Mâide,86]

Έτσι έχουμε διαπιστώσει το πώς μας αντιλαμβάνεται τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού της ΤΔ[9], δηλαδή τουλάχιστον 12 εκ. πολίτες της ΤΔ. Είναι άγνωστη η θέση τους για την απελευθέρωση των ομήρων που παρακρατήθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να "ξεριζωθούν οι άπιστοι" [Enfâl,7], οι συλληφθέντες (αιχμάλωτοι) πολέμου, ως σκλάβοι θεωρούνται και λάφυρα πολέμου [Enfâl, 8,41]. Δύναται δε να εκποιηθούν ως νόμιμα (helâl, χελάλ) αντικείμενα [Enfâl, 68,69][10].

 

Η Νέα Θρησκεία - Νεοφιλελευθερισμός - και οι Πιστοί της

Αρχής γενομένης της Βικτωριανής περιόδου (1837 - 1901), αναπτύσσεται η οικονομική θεωρία του φιλελευθερισμού, με την οποία χρησιμοποιείται ως όπλο η σχέση:

Κρατικές οικονομικές ανάγκες > δάνειο > πτώχευση > υποδούλωση

ή

Δημιουργία περιττών αναγκών > ατομικός δανεισμός > πτώχευση > υποδούλωση

=

Μεταφορά ύλης από ομάδα σε ομάδα

Η εν λόγω σχέση, αντί της επιλογής ενός θερμού πολέμου ή εξολόθρευσης ατόμων, αποδείχθηκε και φτηνότερη και επικερδέστερη λύση για να κατακτηθούν παραδοσιακά βασίλεια[11] και να εκμηδενιστούν αιώνιες δυναστείες και πολιτισμοί. Έτσι Αγγλία και Γαλλία τέλη του 19ου αρχές του 20ου αι. με το νέο όπλο θα κατακτήσουν την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Λίβανος).

Κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αι., η Φιλελεύθερη Οικονομική Θεωρία θα εξελιχθεί από την σχολή του Friedman (Φρίντμαν) ή Οικονομική Σχολή του Σικάγο, ως Νεοφιλελεύθερη Οικονομική Θεωρία. Οι οπαδοί της νέας θεωρίας υποστηρίζουν ότι τα πάντα είναι οικονομικά μετρήσιμα και ως εκ τούτου μπορούν να διαπραγματευθούν ή να χρησιμοποιηθούν και ως "εμπορεύσιμα υλικά"!

Για μερίδα υποστηρικτών της Νεοφιλελεύθερης θεωρίας, θρησκεία, έθνος, εθνοκράτος, πατρίδα, ιδεολογία και ανθρωπιά αποτελούν μέσα αύξησης της ατομικής ύλης και οικειοποίησης κάθε διαθέσιμης ύλης των τρίτων. Τα πάντα έχουν ως αφετηρία την "καταναλωτική δύναμη" των ατόμων, που δεν έχει μονάδα μέτρησης και είναι σχεδόν αυθαίρετη ποσότητα. Όμως με την καταγραφή ενός μη μετρήσιμου μεγέθους (sic.) διαμορφώνονται οι καμπύλες προσφοράς και ζήτησης. Έτσι η αρχή όλων των θεωριών της Νεοφιλελεύθερης τάσης βασίζεται σε μη μετρήσιμο αξίωμα, δηλαδή περισσότερο συγκλίνει σε δογματική παρά σε επιστημονική παραδοχή [12]. Συμπερασματικά η Νεοφιλελεύθερη Οικονομική θεωρία συγκλίνει σε θρησκειολογία...

Ως προς την νέα θρησκεία η κοινωνική ισορροπία επιτυγχάνεται με την αρχή "για να κτυπήσεις τον άλλον, πρώτα κτύπα τον εαυτόν σου", έναντι "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού" [Λευιτ. 24, 20-21] ως προς τον Μωσαϊκό νόμο και "Ηκούσατε ότι ελέχθη, οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος Εγώ όμως σας λέγω να μην αντισταθείτε στον πονηρόν, αλλά αν κανείς σε κτυπήσει το δεξί σαγόνι, να του στρέψης και το άλλο" [Ματθ. 5, 38-39], όπως δίδαξε ο Χριστός. Και από αρχές του 21ου αι. έχουν σημειωθεί πολλά παραδείγματα εφαρμογής της προαναφερόμενης αρχής των Νεοφιλελευθέρων, προς εξισορρόπηση των κοινωνιών ...

Για να γίνει κατανοητή η πίστη και η λατρεία της νέας θρησκείας ας τις παραλληλίσουμε με τις αντίστοιχες της Χριστιανικής. Το πιστεύω των οπαδών της νέας θρησκείας είναι το χρήμα, εικόνα η εταιρία, εικονοστάσιο το holding (όμιλος εταιρειών), ο χώρος δράσης τους οι Τράπεζες, ο ναός τους το Χρηματιστήριο και το αντίδωρο το επιτόκιο. Στην λατρεία τους χρησιμοποιώντας των διαφόρων χρωμάτων πίστη τους, οι εθνικοί χώροι δράσης δια μέσου των ναών τους μεταβάλλονται σε "ομοούσιο λόγο" και τηρουμένων των κανόνων της μεταφοράς του λόγου, οι οπαδοί της νέας θρησκείας αυξάνουν τις εικόνες και τα εικονοστάσιά τους, ενδυναμώνοντας και την πίστη τους!..

Ναι μεν οι θέσεις της Νεοφιλελεύθερης θεωρίας από τα κέντρα εξουσίας χρησιμοποιήθηκαν ως "εργαλεία αποσταθεροποίησης" των κοινωνιών(κυρίως σε Νότιο Αμερική, Ευρεία Μέση Ανατολή, αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και Ινδοκίνας), όπως νοούνται από τους Δυτικούς πολιτισμούς, αλλά δεν επικράτησαν ως κρατική πολιτική στο λίκνο τους, δηλαδή στις ΗΠΑ. Αντιθέτως με νέα τροπάρια (ψηφιακά νομίσματα, CDO, CDS, BISTRO κ.ά)[13] συσφίγγουν οι σχέσεις μεταξύ των χώρων δράσης με ναούς και οι άπιστοι της νέας θρησκείας προορίζονται για απόγνωση και υποδούλωση.

Ως προς την νέα θρησκεία η υφαρπαγή κάποιου "εμπορεύσιμου αγαθού" και η ανταλλαγή αυτού με άλλης μορφής ύλης είναι και κανονικό και ηθικό. Ως προς την ένσταση που υποβάλλεται στον τρόπο απόκτησης, δηλαδή στην υφαρπαγή, η απάντηση είναι απλή: "Ας προσέχατε"!..

 

Οι ακόλουθοι της Νέας Θρησκείας στην ΤΔ

Ας συγκεκριμενοποιήσουμε και περιορίσουμε τα προαναφερόμενα στα τρέχοντα ζητήματα της περιφέρειάς μας.

Τα επί της γης νομισματικά συστήματα που διακινούνται με κερδοσκοπικές εισροές κεφαλαίων, στηρίζονται περισσότερο στο $-ΗΠΑ. Έτσι όλο και περισσότερο οι εταιρίες των αναδυόμενων αγορών αποκτούν $-ΗΠΑ μέσω ομολόγων και μετοχών, αποφεύγοντας τραπεζικά δάνεια. Οι κατέχοντες $-ΗΠΑ σε χρήμα ή ομόλογα και μετοχές σύμφωνα με τις ανάγκες τους (ή κερδοσκοπία) αγοράζουν τοπικά νομίσματα. Εφόσον τα αποθέματα $-ΗΠΑ ενός εθνοκράτους δεν μπορούν πλέον να υπολογιστούν από τα τραπεζικά διαθέσιμα, διαταράσσεται η σχέση αξία-τιμή. Έτσι η αξία του τοπικού νομίσματος προς $-ΗΠΑ δεν ορίζεται πλέον από συγκεκριμένες διεθνώς αποδεκτές συναρτήσεις, αλλά από μη μετρήσιμα υποκειμενικά μέσα. Τέλος με "εύλογες κινήσεις" οι κατέχοντες $-ΗΠΑ σε χρήμα ή ομόλογα και μετοχές αποκτούν μεγαλύτερο όγκο τοπικού νομίσματος. Δηλαδή εκτός του τόκου, δημιουργείται και άλλο ένα μέσο αύξησης χρημάτων, που αντικατοπτρίζεται σε ύλη. Όμως όταν ο κύκλος του "εύκολου κέρδους" αντιστραφεί, ραγδαία ξεφεύγει και ο έλεγχος[14]...

Εν προκειμένω στις ανέλεγκτες διακυμάνσεις, όπως στην ΤΔ [Κοίτα γράφημα 1], μόνο οι πιστοί της νέας θρησκείας κερδίζουν ενώ οι άπιστοι θα υποδουλωθούν και θα είναι άρτια χειραγωγήσιμοι ...

Μία από τις εν λόγω αναδυόμενες οικονομίες είναι και αυτή της ΤΔ. Ο χώρος στον οποίο τον 20ου αι. η αλλαγή της διοικητικής οικονομικής μορφής[15] και η ραγδαία μεταφορά ύλης από ομάδα σε ομάδα τελέστηκε με γενοκτονίες[16] και διώξεις [17]. Η τελευταία εξ αυτών, που ακόμα εξελίσσεται, ξεκίνησε μετά το "κίνημα" τις 15/7/2016[18], διώκοντας τους ακολούθους του Ισλαμικού Σουνιτικού Τάγματος του Muhammed Fethullah Gülen (MFG, Μουχάμεντ Φετχουλλάχ Γκιουλέν), που διαμένει στις ΗΠΑ. Το Ισλαμικό Τάγμα του MFG συνδυάζοντας τις δύο προαναφερόμενες θρησκείες, ιδρύει ανά την οικουμένη ισχυρές πολυεθνικές, που οι ακόλουθοί του αποκαλούν "τεθωρακισμένα του cihad" [19]. Τα τεθωρακισμένα του cihad, εκτός του ότι διευρύνουν τα παγκόσμια ελεγχόμενα από Ισλαμιστές κεφάλαια, στηρίζουν ικανούς/ες νέους/ες για να εξελιχθούν και να ενταχθούν στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, ως ακόλουθοι του Τάγματος. Όμως με την γιγάντωση του Τάγματος θα εμφανιστούν πολλές σέχτες, που θα ενοχλήσουν και RTE και MFG...

Λόγω των επαναλαμβανόμενων ραγδαίων και επικίνδυνων για την ανθρωπινή ζωή αλλαγών, στον χώρο της ΤΔ οι πιστοί της νέας θρησκείας ήταν και είναι "υποψιασμένοι". Εξάλλου το γεγονός μπορεί άμεσα να διαφανεί από τον [Πίνακα 1], στον οποίο διαπιστώνουμε ότι σε 4 έτη, ενώ αυξήθηκε το πλήθος των δισεκατομμυριούχων στην ΤΔ, απωλέσθηκαν ή φυγαδεύτηκαν, ή επενδύθηκαν σε άλλους χώρους 10 δισ. $-ΗΠΑ από το σύνολο των περιουσιών τους. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια εκτός του ότι οι ξένες επενδύσεις στην ΤΔ έχουν σχεδόν μηδενιστεί, έχουν αποδημήσει από την ΤΔ 21,6 δις $-ΗΠΑ ως επενδύσεις στο εξωτερικό και ένα σεβαστό μερίδιο αυτού στην Ελλάδα[20]. Το γεγονός χαίρει τριών ερμηνειών:

 • Μετά τις διώξεις, φυγαδεύονται από τον MFG ελεγχόμενα κεφάλαια,
 • Υπάρχει συμφωνία RTE με τους οπαδούς της νέας θρησκείας για εξάπλωση ελεγχόμενων από την ΤΔ κεφαλαίων, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο και την δορυφοροποίηση οικονομιών άλλων χώρων και χωρών,
 • Οι πολιτικές εξελίξεις προμήνυαν νέα κρίση. Έτσι "η πίστη" αλλάζει χρώμα και χώρο.

Οι εν λόγω σώφρονες κινήσεις της νέας θρησκείας, όταν σημειώνεται ραγδαία άνοδος ανεργίας, προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι εξυπηρετούν κάποιο "εθνικό σκοπό". Διότι εάν μελετηθεί σε βάθος ο [Πίνακας 2] θα διαπιστώσουμε ότι οι διαφορές εργατικού δυναμικού και ανέργων μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2018 ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,825,000 και 474,000 άτομα. Η διαφορά ανεργίας ανέρχεται σε 16.8 %. Επίσης βάσει του [Πίνακα 2], διαπιστώνουμε ότι η "ανεκτή" ποσόστωση ανεργίας στην ΤΔ ανέρχεται μεταξύ 10% -11%. Άρα μεταξύ "κινήματος" και Ιουλίου 2018, η ανεργία έχει υπερβεί κατά 5 - 6 μονάδες την "ανεκτή" ποσόστωση ανεργίας. Οι πλεονάζοντες ως προς απόλυτους αριθμούς ανέρχονται σε 141,250 - 169,500 άτομα (121,000 εξ αυτών ίσως τέως δημόσιοι λειτουργοί). Άρα τα εν λόγω άτομα ή πρέπει να καταναλωθούν ή να εξαχθούν...

Οι οπαδοί της νέας θρησκείας της ΤΔ ουδόλως επηρεάστηκαν από την νομισματική κρίση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και επήλθε η Μαύρη Παρασκευή (17/8/2018) [Κοίτα γράφημα 1]. Διότι:

 • Δεν απέχει πολύ χρονικά η μεγάλη κατρακύλα της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ) της περιόδου 1983 - 2004, όπου την περίοδο εκείνη οι οικονομικοί κολοσσοί συναλλάσσονταν αποκλειστικά με $-ΗΠΑ. Τότε η κατρακύλα "έληξε" με την εδραίωση της νέας ΤΛ (YTL, 1/1/2005) αφαιρώντας έξι μηδενικά από την παλιά ...
 • Ήδη η ΤΔ στο παρελθόν είχε ζήσει αντίστοιχες κρίσεις και κατρακύλα της ΤΛ:
  • Στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας 1950, όταν η αποτυχημένη προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της οικονομίας της ΤΔ, επιφέρει την προαποφασισμένη γενοκτόνο πράξη των Σεπτεμβριανών[21] και την διάλυση της οικονομίας, με αποτέλεσμα το κίνημα Cemal Gürsel τις 27/5/1960 (Τζεμάλ Γκιουρσέλ).
  • Τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο οικονομικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε μετά την κατάληψη του 43% της Κύπρου, επιφέρει την συναλλαγματική ασφυξία και την χούντα του Ahmet Kenan Evren στις 12/9/1980 (Αχμέτ Κενάν Εβρέν), για να επιβάλλει τα πολιτικοοικονομικά ανοίγματα προς Ισλαμικά κεφάλαια των κυβερνήσεων του Halil Turgut Özal (Χαλίλ Τουργκούτ Οζάλ).

Άρα οι οικονομικοί κολοσσοί, που άντεξαν αλώβητοι και ξεπέρασαν με κέρδη τις εν λόγω κρίσεις, ήδη ήταν προετοιμασμένοι για την επερχόμενη αντίστοιχη κρίση, διότι:

 • Με την κρίση του Mavi Marmara (31/5/2010) σημειώνεται η απαρχή της ρήξης RTΕ - MFG, που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΤΔ,
 • Μετά την εμπλοκή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στις μάχες της Συρίας από τις 23/2/2015, που έληξε τον Οκτώβριο του 2018, η ΤΔ θα έχει υπό την κατοχή της δύο Συριακές περιφέρειες (Αφρίν και Αλ-Μπάμπ) και μία υπό έλεγχο (Ιντλίμπ). Η απόκτηση των εν λόγω περιφερειών προβλέπονταν και από τον Εθνικό Όρκο (Mîsâk-ı Millî) του 1920. Η υπό έλεγχο περιφέρεια θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως αναφέρεται και στο Κοράνι. Όμως μακροπρόθεσμα πριν οι κατακτήσεις επιφέρουν οικονομικά οφέλη, βραχυπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες διατήρησης και ανοικοδόμησης των κατακτημένων εδαφών, γεγονός που επίσης θα επέφερε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην ΤΔ.

Η Βιομηχανία "Άμυνας" της ΤΔ

Η ΤΔ προς αντιμετώπιση της ανάγκης της άμεσης διάθεσης πολεμοφοδίων και για την μείωση του κόστος τους, ενθαρρύνει - στηρίζει τις βιομηχανίες καταστροφής του οίκου του ανθρώπου[22], κυρίως τον ίδιο τον άνθρωπο, τον οποίο "ὁ Θεός·ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν" [Γεν, 1.26]. Έτσι οι "βιομηχανίες άμυνας" της ΤΔ αρχίζουν να κερδίζουν σοβαρό μερίδιο από στην παγκόσμια παραγωγή [Κοίτα Πίνακα 3]. Αν και εμφανίζονται ως ανεξάρτητες εταιρείες, στην πραγματικότητα ανήκουν όλες στον OYAK[23] [Πίνακα 3, σειρά 55,64, 96]. Στο σύνολό τους θα καταλάμβαναν την 30η θέση του πίνακα (σύνολο εσόδων 3.260,6 εκ. $ΗΠΑ το 2017 και αντίστοιχα 2.985,32 εκ. $ ΗΠΑ το 2016).

Του αυτού ύψους πίστη και το πολύτιμο εικονοστάσιο που υπηρετεί την νέα θρησκεία, επιφέρει έναν παντός καιρού OYAK, που από την ίδρυσή του (ως αποτέλεσμα του Attila 1974) μέχρι των ημερών μας παρέμεινε αλώβητος σε όλες τις πολιτικοοικονομικές αναταραχές που έζησε η ΤΔ. Έτσι τέλη του 2015 ο RTE αποφασίζει ότι δεν του αρκούν οι ποσοστώσεις που του έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ και ξεκινά στην εύρεση νέων χώρων και χωρών για την διάθεση των "προϊόντων" της "αμυντικής" του βιομηχανίας. Έτσι επέρχεται και ο Γολγοθάς του πάστορα και το άνοιγμα της ΤΔ στην Ρωσική "αμυντική" βιομηχανία, που οι παραγωγές αμφοτέρων αναμετριόνται στην Συριακή επικράτεια. Η δε τμηματική απελευθέρωση των αναλώσιμων ψυχών, που προσπαθούν να αποφύγουν τα αποτελέσματα της αναμέτρησης, φέρουν επιπλέον έσοδα στον υπόκοσμο της ΤΔ και κάλυψη των ιεραποστόλων της νέας θρησκείας, που δραστηριοποιούνται στη Δύση...

Οι σχέσεις περιπλέκονται όταν οι ΗΠΑ με αφορμή την διένεξη Brunson θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χαλκού και αργίλου από την ΤΔ[24], γνωρίζοντας ότι θα τα αποκτήσουν φτηνότερα από την αγορά της Νότιας Αμερικής. Γενικά η "πολιτική δασμών" των ΗΠΑ έγκειται στο δόγμα Trump "Πρώτα οι ΗΠΑ", για να αντιμετωπιστούν ή μετατεθούν οι επιπτώσεις της νέας επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ. Η αντίδραση της ΤΔ ήταν άμεση:

 • Απευθύνεται στους γείτονες για εξαγωγή των μετάλλων που ή υποτιμημένα θα εξάγονταν στις ΗΠΑ ή θα διατίθονταν σε αμφίβολη τιμή σε άλλες αγορές. Τελικά ο RTE δήλωσε επίσημα ότι η ΤΔ δεν θα τηρήσει τους οικονομικούς αποκλεισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ[25].
 • Τον Ιούνιο του 2017, θα επέμβει ανοικτά στην Σουνιτική διένεξη του Ισλαμικού κόσμου (Σαουδική Αραβία - Κατάρ). Αναλαμβάνοντας την άμυνα του Κατάρ θα ιδρύσει τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και θα υπογραφούν συμβάσεις προμήθειας προϊόντων OYAK[26].
 • Απευθύνεται στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΕΑΕ), που είχαν συμφωνήσει να προμηθευτούν "έξυπνους πυραύλους" από το εικονοστάσιο του Ισραηλινού επιχειρηματία Mati Kochavi[27], που εδρεύει στις ΗΠΑ. Βέβαια για να μην εμφανιστεί στον Ισλαμικό Κόσμο, ότι τα ΕΑΕ προμηθεύονται εξοπλισμό από Ισραηλινό επιχειρηματία που οι επιχειρήσεις του εδρεύουν στις ΗΠΑ, στην εν λόγω προμήθεια θα μεσολαβούσε η Asia Global Technology, ένα ισχυρό "τεθωρακισμένο του cihad" του MFG[28]...

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια !

Κατά την υλοποίηση των προαναφερομένων, όπως καταγγέλλει το Ισραηλινό Ynet, στις 15/9/2018 Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι θα υλοποιήσουν μυστικές συναντήσεις, Γιατί άραγε;

Βέβαια δεν πρέπει να κατηγορήσουμε τους οπαδούς της νέας θρησκείας, ότι στηρίζουν ένα Ισλαμικό κράτος που το έθνος του απαρτίζεται από Ουραλ-Αλταϊκές φυλές. Διότι όπως αναφέραμε οι εν λόγω "λεπτομέρειες" είναι από την μία, εργαλεία αύξησης της πίστης, από την άλλη οι ίδιες ευκαιρίες, στην δεκαετία του 1970, είχαν παραχωρηθεί και στην Ελλάδα. Έτσι μαζί με την ΑΕΕΠ-ΠΥΡΚΑΛ ιδρύονται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (1977), η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων(1977), η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε., τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, που αναλαμβάνουν έργα του Πολεμικού Ναυτικού. Δυστυχώς όλες μετατράπηκαν σε "κομματικά μαγαζιά" διεκπεραίωσης ρουσφετιών και τέλος θυσιάστηκαν στο βωμό του "γρηγορόσημου" ...

Επίσης δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε ότι δεν μας δόθηκαν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Όταν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Donald Henry Rumsfeld (Ντόναλντ Χένρι Ράμσφελντ) στις 4/6/2001 θα επισκεφτεί την ΤΔ, ο τότε Πρωθυπουργός της ΤΔ Mustafa Bülent Ecevit (Μουσταφά Μπουλέντ Ετζεβίτ), θα του προτείνει να αναλάβει η ΤΔ την επίλυση του προβλήματος "Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti" (Σαντάμ Χουσεΐν), πρόταση που δεν θα γίνει αποδεκτή. Έτσι ο Rumsfeld στις 27/11/2001 θα συντάξει το σημείωμα "Πώς θα ξεκινήσει ο δεύτερος Ιρακινός πόλεμος"... Στις 20/3/2003 η έναρξη του πολέμου θα γίνει βάσει σημειώματος. Τότε οι ΗΠΑ θα εμπιστευτούν τους Κούρδους του Ιράκ και θα προμηθευτούν τα ελάχιστα από τις εικόνες του OYAK. Είναι η περίοδος που οι Koç(Κότς) [Κοίτα πίνακα 1] θα εισχωρήσουν δυναμικά στην "Αμυντική Βιομηχανία" και παράλληλα θα επικρατήσουν στην ΤΔ.

Τότε ποιο ήταν το κύριο μέλημα της Ελλάδας;

 

Κλείνοντας

Ο RTE, κινούμενος στα υψηλά κλιμάκια της νέας θρησκείας, που η πίστη και ο χώρος που προωθεί δεν του ανήκει, θέτει σε κίνδυνο και τα εικονοστάσια των οπαδών. Οι πιστοί με την σειρά τους ως στρατηγική άμυνας, που εξυπηρετεί και την επίθεση χρησιμοποιώντας την "παγκοσμιοποίηση", έχουν εξαγάγει πλέον των 21 δις $ΗΠΑ. Εφόσον η ύλη επιφέρει ύλη, τα προαναφερόμενα 21 δις $-ΗΠΑ προφανώς δεν εξαϋλώθηκαν. Απλώς άλλαξαν χρώμα και χώρο. Ένας χώρος που θα επέφερε μεγάλα κέρδη ήταν και η Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό θα αναλυθεί στην επόμενη ανάρτηση.

 

Σημειώσεις

[1] Βάσει Ν.5237, Β' Τόμος, Δ' τμήμα, Ζ' Κεφάλαιο περί Κατασκοπείας και Κοινολόγησης Κρατικών Μυστικών. Αρθ. 326 - 338. Ως προς τα άρθρα η ελάχιστη ποινή που προβλέπεται για τους άμεσα παραβάτες είναι η τριετής φυλάκιση.

[2] Για Μουσουλμάνους Αδελφούς, κοίτα αντίστοιχο κεφάλαιο στη μελέτη - άρθρο του Βασίλη Κυρατζόπουλου, Οι Εξελίξεις στο Τραπέζιο Ανατολικού Ζητήματος 2012 - 2015, Απρίλιος 2016. https://www.academia.edu/24234101/Οι_Εξελίξεις_στο_Τραπέζιο_Ανατολικού_Ζητήματος_2012_-_2015

[3]Τιτλοφορείται ως Mâide Sûresi, απαρτίζεται από 16 τμήματα και 120 εδάφια. Κεντρική ιδέα του κεφαλαίου (Sûre) είναι οι θέσεις των υπόλοιπων μονοθεϊστικών θρησκειών σε αντιπαράθεση με το Ισλάμ.

[4] Κοίτα άρθρο Β. Κυρατζόπουλου 30/10/2018, Περί 130.000 Απολυμένων Δημοσίων Λειτουργών στην Τουρκική Δημοκρατία. https://www.greekamericannewsagency.com/2018/10/31/%CE%BF%CE%B9-130-000-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%AF-%CF%84/?fbclid=IwAR002xcMFFBHcMNZ-zW5vnM9w6Ai_2DBt8cY5fec3f-7q9nruskVk-kpl94

[5] Επισημαίνεται ότι, εφόσον έτρωγε για να ζήσει δεν είναι Θεός.

[6] Ναμάζι, η προσευχή του Μουσουλμάνου που εντέλλεται να τελεί 5 φορές την ημέρα, στρεφόμενος προς την Μέκκα.

[7] Κοίτα https://www.aljazeera.com/indepth/features/berat-albayrak-turkey-finance-minister-180815172410498.html

[8] Τουλάχιστον στο 12ο εδάφιο του 8ου κεφ. διατάζεται η θανάτωση των απίστων (Enfâl, 12)ç

[9] Αναφερόμαστε στο ποσοστό των πολιτών της ΤΔ, που έχουν καταργήσει κάθε επικοινωνιακό μέσο στην οικία τους, συναναστρέφονται σύμφωνα με την Ισλαμική νομοθεσία (Σαρία) και καθοδηγούνται από τους πνευματικούς τους ιερείς της εμπιστοσύνης τους. Ο εν λόγω πληθυσμός ανέρχεται περίπου στα 12 εκ. άτομα.

Κοίτα http://www.tevhidhaber.com/islamcilar-yapisal-olarak-kalin-kafalidirlar-133495h.htm

[10] Ganimet (λάφυρα), στο Κοράνι αναφέρεται ο τρόπος μοιρασιάς στα δικαιώματα στα εδάφη και στις γυναίκες των εχθρών. Κοίτα Enfal Sûresi 1, 41, 69. Fetih Sûresi 19, 21. Hasr Sûresi 6 - 8. Mümtahine Sûresi 11.

Köle (σκλάβος) ή Câriye (δούλα). Ο θεσμός της δουλείας αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στο Ισλαμικό Δίκαιο (Σαριά). Στο Κοράνι υπάρχουν πολλές αναφορές, όπως: Mâide Sûresi 89, Mücâdile Sûresi 3, Tevbe Sûresi 60, Bakara Sûresi 178, 221, Nisâ Sûresi 25,36,92, Ahzâb Sûresi 52. Ειδικά η αναφορά στο Muhamed Sûresi 4, έχει την δική της σημασία. Στο εν λόγω εδάφιο αναφέρεται: "Στον πόλεμο όταν συναντήσετε άπιστους αποκεφαλίστε τους. Εάν τελικά τους νικήσετε αιχμαλωτίστε τους. Στην λήξη του πολέμου μπορείτε να τους απελευθερώσετε με λίτρα ή χωρίς ανταλλάγματα".

[11] Κοίτα μελέτη Β. Κυρατζόπουλου, " Οι εξολοθρευτές της νέας τάξης πραγμάτων", Ιούλιος 2011. https://www.academia.edu/6487023/Ottoman_Turkey_-_Hellas_debts

[12] Η αναλυτική επεξήγηση του γεγονότος, με παραδείγματα είχε δημοσιευτεί σε μελέτη του Β. Κυρατζόπουλου,  "Θρησκεία, Άνθρωπος και Νέα Θρησκεία", 5 συνέχειες στη μηνιαία εφημερίδα Ανατολή τεύχη 159 - 164, Αθήνα 2002. Συγκεκριμένα ο ορισμός δίδεται στο τεύχος 159, σελ.4.

[13] Κοίτα μελέτη Β. Κυρατζόπουλου, " Οι εξολοθρευτές της νέας τάξης πραγμάτων", Ιούλιος 2011, κεφ. Τα άυλα μέσα της σύγχρονης εποχής.. https://www.academia.edu/6487023/Ottoman_Turkey_-_Hellas_debts

[14] Για τις εν λόγω ανωμαλίες που προκύπτουν και αποκρύπτονται, κοίτα άρθρο-μελέτη Β. Κυρατζόπουλου, "Οι νάρκες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι", Νοέμβριος 2011, https://www.antibaro.gr/article/4185 , http://www.elzoni.gr/html/ent/179/ent.16179.asp

[15] α)Με την εσωτερική ρήξη του Cumhuriyet Halk Partisi (CHP, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 1929 - 1932, εμφανίζεται ως αντιπαράθεση Mahmud Celâleddin Bayar - Mustafa İsmet İnönü, από φιλελεύθερη σε ελεγχόμενη οικονομία, β) Με τα αιματηρά γεγονότα και τον βανδαλισμό της εφημερίδας Tan (Ταν), από ελεγχόμενη σε φιλελεύθερη, γ) Με το κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων τις 19/5/1960 και τον απαγχονισμό του Πρωθυπουργού Adnan Menderes (Αντνάν Μεντερές), από φιλελεύθερη σε ελεγχόμενη, δ) Θέσεις της διακήρυξης τις 24/1/1980, που επιβλήθηκαν με το κίνημα Ενόπλων Δυνάμεων τις 12/9/1980, από ελεγχόμενη σε νεοφιλελεύθερη και άνοιγμα στα Ισλαμικά κεφάλαια.

[16] Αρμενίων 1878 - 1916, Ελλήνων 1912 - 1923 την περίοδο του Οσμανικού Κράτους και Φόρος Περιουσίας (1942 - 1944), Σεπτεμβριανών (1955) και απελάσεων Ελλήνων (1963 - 1964) την περίοδο της ΤΔ.

[17] Κατά Κούρδων, Ισλαμιστών (μέχρι 1970) και πρόσφατα κατά οπαδών του Muhammed Fethullah Gülen.

[18] Κοίτα άρθρο - μελέτη Β. Κυρατζόπουλου, Τουρκία, τα Κινήματα και το Κίνημα, Ιούλιος 2016.  Ενημερωτικό Δελτίο Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας τεύχ. 50, Απρίλιος - Ιούνιος 2016, και Ψηφιακά Ενημερωτικά Μέσα: Ελεύθερη Ζώνη http://www.elzoni.gr/html/ent/318/ent.65318.asp. και Ανιχνεύσεις http://www.anixneuseis.gr/?p=148344

[19] Cihad (Τζιχάντ), παράγωγο της Αραβικής λέξης cehd (= ρήμα, χρήση κάθε δυνατού μέσου για να επιτευχτεί ο στόχος). Ως Ισλαμικός όρος, έχει την έννοια η εκμάθηση των θρησκευτικών εντολών και με κάθε μέσο η Μουσουλμανοποίηση της ανθρωπότητας. Κοίτα αντίστοιχο λίμα Εγκυκλοπαίδια İslâm http://www.islamansiklopedisi.info/dia/pdf/c07/c070377.pdf, σελ. 527 - 534.

[20] Κοίτα άρθρο ahvalnews, Koç ve Şahenk Yunanistan’da yatırım için yarışıyor, 27/2/2018. https://www.ahvalnews.com/tr/ekonomi/koc-ve-sahenk-yunanistanda-yatirim-icin-yarisiyor

[21] Κοίτα άρθρο-μελέτη Β. Κυρατζόπουλου "Ξεριζωμός ή Γενοκτονία" , περιοδικό Documento σελ. 81- 95, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2018. Όπως ιστοσελίδα: https://www.academia.edu/37495756/The_Deep_Causes_of_the_Septemvrians_Genocide_Act_6-7_9_1955_

[22] Κοίτα Σεπτόν Πατριαρχικόν Μήνυμα στην εορτή της Ινδίκτου, που από το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιερώθηκε ως "Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος" 1/9/2018.

[23] Για OYAK, Κοίτα Β. Κυρατζόπουλου, Λύκου Ανάβαση, κεφ. Β', εκδόσεις Τσουκάτου, Αθήνα 2006. Αν και επί των ημερών μας έχει αλλάξει η "ετικέτα", η δράση, ο σκοπός και ο στόχος των επιχειρήσεων παραμένει ο ίδιος.

[24] Κοίτα άρθρο Richard Hass, The West Must Face Reality in Turkey, Νέα Υόρκη 15/8/2018.

[25]Κοίτα https://www.middleeastmonitor.com/20181107-erdogan-turkey-will-not-abide-by-us-sanctions-on-iran/.

[26] Κοίτα http://ekonomi.haber7.com/print/2740455

[27] Φημολογείται ότι ήταν ο επιχειρηματίας που προμήθευε πολεμοφόδια στην ISIS μετά την παύση προμήθειας από εταιρείες της ΤΔ. Κοίτα

https://www.middleeastmonitor.com/20181107-erdogan-turkey-will-not-abide-by-us-sanctions-on-iran/

[28] Κοίτα https://www.middleeastmonitor.com/20180917-israel-turkey-hold-secret-talks-in-uae/.

 

Πίνακες & Γραφήματα


 

Forbes 2018

 

Forbes 2015

 

Όμιλος

Α/Α Forbes

Ονοματεπώνυμο

Περιουσία Δις $ ΗΠΑ

Ηλ/ία

Κύριο Αντικείμενο δραστηριότητας

Χώρα/ες Δραστηριότητας

 

Όμιλος

Α/Α Forbes

Ονοματεπώνυμο

Περιουσία Δις $ ΗΠΑ

 

1

Yıldız Holding

422

Murat Ülker

4.80

59

food

Turkey

 

Yıldız Holding

369

Murat Ülker

4.40

2

Rönesans Holding

550

Erman Ilıcak

4.00

50

construction

Turkey

 

Fiba Holding

690

Hüsnü Özyeğin

2.70

3

 

822

Hüsnü Özyeğin

2.90

73

finance, diversified

Turkey

 

Koç Holding

714

Semahat Sevim Koç Arsel

2.60

4

LC Waikiki Holding

887

Mustafa Küçük

2.70

55

fashion retail

Turkey

 

Koç Holding

737

Mustafa Rahmi Koç

2.50

5

Koç Holding

924

Semahat Sevim Koç Arsel

2.60

89

diversified

Turkey

 

Doğuş Holding

737

Ferit Şahenk

2.50

6

Koç Holding

965

Mustafa Rahmi Koç

2.50

87

diversified

Turkey

 

Enka Holding

782

Şarık Tara

2.40

7

Enka Holding

965

Şarık Tara

2.50

88

construction

Turkey -FYROM

 

Rönesans Holding

847

Erman Ilıcak

2.20

8

Doğuş Holding

1020

Ferit Faik Şahenk

2.40

54

diversified

Turkey

 

Koç Holding

847

Suna Koç Kıraç

2.20

9

Doğuş Holding

1070

Filiz Şahenk

2.30

51

diversified

Turkey

 

Doğuş Holding

847

Filiz Şahenk

2.20

10

Koç Holding

1103

Suna Kıraç

2.20

77

diversified

Turkey

 

Ağaoğlu Holding

1105

Ali Ağaoğlu

1.75

11

Chobani yoğurt

1339

Hamdi Ulukaya

1.80

45

greek yogurt

Turkey - USA

 

Yıldız Holding

1118

Ahsen Ülker Özokur

1.70

12

Limak Holding

1394

Sezai Bacaksız

1.70

69

diversified

Turkey

 

Eczacıbaşı Holding

1312

Bülent Eczacıbaşı

1.45

13

Taha Holding

1394

Şefik Yılmaz Dizdar

1.70

80

fashion retail

Turkey

 

Çalık Holding

1324

Ahmet Çalık

1.40

14

MNG Holding

1394

Mehmet Nazif Günal

1.70

70

tourism, construction

Turkey

 

Eczacıbaşı Holding

1324

Faruk Eczacıbaşı

1.40

15

Limak Holding

1394

Nihat Özdemir

1.70

68

diversified

Turkey

 

Zorlu Holding

1324

Ahmet Nazif Zorlu

1.40

16

Comodo Holding

1477

Melih Abdulhayoğlu

1.60

50

internet security

Turkey - USA

 

BİM

1386

Mustafa Latif Topbaş

1.35

17

Çalık Holding

1477

Ahmet Çalık

1.60

60

energy, banking, construction

Turkey

 

Chobani Yoğurt

1386

Hamdi Ulukaya

1.35

18

Ciner Ticaret, Sanayi ve Hizmet Holding

1477

Turgay Ciner

1.60

62

diversified

Turkey

 

Acıbadem Holding

1415

Mehmet Ali Aydınlar

1.30

19

Eczacıbaşı Holding

1561

Bülent Eczacıbaşı

1.50

68

pharmaceuticals, diversified

Turkey

 

Palmali Holding

1415

Mübariz Mansimov

1.30

20

Eczacıbaşı Holding

1561

Faruk Eczacibasi

1.50

64

pharmaceuticals, diversified

Turkey

 

Ciner Holding

1500

Turgay Ciner

1.25

21

Hattat Holding

1650

Mehmet Hattat

1.40

73

diversified

Turkey

 

Doğuş Holding

1500

Deniz Şahenk

1.25

22

Tosyalı Holding

1650

Fuat Tosyalı

1.40

55

steel

Turkey

 

HABAŞ

1533

Mehmet Rüştü Başaran

1.20

23

Zorlu Holding

1650

Ahmet Nazif Zorlu

1.40

73

diversified

Turkey

 

MNG Holding

1533

Mehmet Nazif Günal

1.20

24

Doğuş Holding

1756

Deniz Şahenk

1.30

73

diversified

Turkey

 

Enka Holding

1533

Sinan Tara

1.20

25

Polimeks

1756

Erol Tabanca

1.30

61

Construction

Turkey - Turkmenistan

 

Çukurova Holding

1605

Mehmet Emin Karamehmet

1.15

26

Tosyalı Holding

1756

Ayhan Tosyalı

1.30

54

steel

Turkey

 

Koç Holding

1712

Mustafa Koç

1.05

27

Tosyalı Holding

1756

Fatih Tosyalı

1.30

52

steel

Turkey

 

Esas Holding

1712

Şevket Sabancı

1.05

28

Enka Holding

1867

Mehmet Sinan Tara

1.20

60

construction

Turkey

 

Doğan Holding

1741

Aydın Doğan

1.00

29

BIM - Yıldız Holding

1867

Mustafa Latif Topbaş

1.20

74

food, retail

Turkey

 

Sabancı Holding

1741

Suzan Sabancı Dinçer

1.00

30

Ağaoğlu Holding

1999

Ali Ibrahim Ağaoğlu

1.10

64

construction

Turkey

 

Sabancı Holding

1741

Serra Sabancı

1.00

31

Akfen Holding

1999

Hamdi Akın

1.10

63

diversified

Turkey

 

MV Holding

1741

Murat Vargı

1.00

32

Acıbadem Holding

1999

Mehmet Aydınlar

1.10

62

hospitals

Turkey

 

Diler Holding

1741

Fatma Tuba Yazıcı

1.00

33

HABAŞ Holding

1999

Mehmet Rüştü Başaran

1.10

71

banking, gas

Turkey

 

 

 

Σύνολο

52.45

34

MV Holding

1999

Murat Vargi

1.10

70

telecom

Turkey

     

35

Diler Holding

1999

Fatma Tuba Yazıcı

1.10

45

diversified

Turkey

     

36

Zorlu Holding

2124

Olgun Zorlu

1.00

54

diversified

Turkey

     

 

 

 

Σύνολο

42.70

 

 

 

     

Πίνακας 1:Από τις ανακοινώσεις του Forbes περί ονομάτων των δισεκατομμυριούχων της οικουμένης. Όσομ αφορά τους Τούρκους πολίτες της ΤΔ.

Πηγή: https://www.forbes.com/billionaires/list/

Διαμόρφωση: Β. Κυρατζόπουλος.

 

 

Γράφημα 1, Πίνακας 2: Ανά μήνα απασχόληση και ανεργία στην ΤΔ. Με κόκκινο  χωρίς να υπολογίζονται οι εποχιακοί, με μπλε συγκαταλέγονται και οι εποχιακοί. Ιούλιος 2018.

Αριστερά ποσοστά απασχόλησης, Δεξιά ποσοστά  ανεργίας

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία ΤΔ. http://www.tuik.gov.tr

 

 

Η Απασχόληση στην ΤΔ (σε χιλιάδες)

Ποσοστά %

Έτη

Μήνες

15+ Ετών πληθυσμός ΤΔ

Εργατικό Δυναμικό

Απασχόληση

Άνεργοι

Μη Υποκείμενοι στο Δυναμικό

Συμμετοχής

Ανεργίας

Απ/σης

2012

 

54,961.0

26,141.0

23,936.9

2,204.1

28,820.1

47.6

8.4

43.6

2013

 

55,982.3

27,046.5

24,601.2

2,445.3

28,935.8

48.3

9.0

43.9

2014

 

56,986.0

28,786.0

25,933.0

2,853.0

28,200.0

50.5

9.9

45.5

2015

 

57,854.0

29,678.0

26,621.0

3,057.0

28,176.0

51.3

10.3

46.0

2016

 

58,720.0

30,535.0

27,205.0

3,330.0

28,185.0

52.0

10.9

46.3

2017

Ιούλιος

59,927.0

32,200.0

28,758.0

3,443.0

27,727.0

53.7

10.7

48.0

 

Αύγουστος

60,002.0

32,233.0

28,828.0

3,404.0

27,769.0

53.7

10.6

48.0

 

Σεπτέμβριος

60,076.0

32,215.0

28,797.0

3,419.0

27,861.0

53.6

10.6

47.9

 

Οκτώβριος

60,148.0

31,932.0

28,645.0

3,287.0

28,217.0

53.1

10.3

47.6

 

Νοέμβριος

60,223.0

31,790.0

28,515.0

3,275.0

28,433.0

52.8

10.3

47.3

 

Δεκέμβριος

60,295.1

31,579.0

28,288.0

3,291.0

28,716.0

52.4

10.4

46.9

2018

Ιανουάριος

60,359.9

31,438.0

28,029.0

3,409.0

28,922.0

52.1

10.8

46.4

 

Φεβρουάριος

60,414.5

31,520.0

28,166.0

3,354.0

28,895.0

52.2

10.6

46.6

 

Μάρτιος

60,464.0

31,709.0

28,499.0

3,210.0

28,755.0

52.4

10.1

47.1

 

Απρίλιος

60,519.0

32,095.0

29,009.0

3,086.0

28,424.0

53.0

9.6

47.9

 

Μάιος

60,571.0

32,274.0

29,138.0

3,136.0

28,297.0

53.3

9.7

48.1

 

Ιούνιος

60,626.0

32,629.0

29,314.0

3,315.0

27,997.0

53.8

10.2

48.4

 

Ιούλιος

60,679.0

32,796.0

29,265.0

3,531.0

27,883.0

54.0

10.8

48.2

 


Θέση 2017

Θέση 2016

Εταιρεία

Διευθύνων Σύμβουλος / οι

Χώρα

2017 Έσοδα από Αμυν/κές δρασ/τες  (σε εκ. $)

2016 Έσοδα από Αμυν/κές δρασ/τες  (σε εκ. $)

Δχ Αμυντικών δρασ/τήτων (%)

2017 Σύνολο Εσόδων (σε εκ. $)

(%) Έσοδα από Αμυν/κές δραστ.

1

1

Lockheed Martin 1

Marillyn Hewson, Chairman, President and CEO

U.S.

47,985.00

43,468.00

10,0

51,048.00

94,0

2

4

Raytheon Company 1

Thomas Kennedy, Chairman and CEO

U.S.

23,573.64

22,384.17

5,0

25,348.00

93,0

3

3

BAE Systems

Charles Woodburn, CEO

U.K.

22,380.04

23,621.84

-5,0

25,288.20

88,0

4

5

Northrop Grumman 2

Wes Bush, Chairman and CEO

U.S.

21,700.00

20,200.00

7,0

25,803.00

84,0

5

2

Boeing 3

Dennis Muilenburg, President and CEO

U.S.

20,561.00

20,180.00

2,0

94,005.00

22,0

6

6

General Dynamics 4

Phebe Novakovic, Chairman and CEO

U.S.

19,587.00

19,696.00

-1,0

30,973.00

63,0

7

7

Airbus

Thomas Enders, CEO

Netherlands/France

11,185.91

12,321.00

-9,0

75,702.63

15,0

8

11

Almaz-Antey 5

Yan Novikov, CEO

Russia

9,125.02

6,581.69

39,0

9,125.02

100,0

9

10

Thales

Patrice Caine, Chairman and CEO

France

8,926.13

8,362.00

7,0

17,852.26

50,0

10

9

Leonardo

Alessandro Profumo, CEO

Italy

8,856.48

8,526.22

4,0

13,024.24

68,0

11

12

United Technologies

Gregory Hayes, Chairman and CEO

U.S.

7,826.00

6,888.00

14,0

60,200.00

13,0

12

8

L3 Technologies 6

Christopher Kubasik, Chairman, CEO and President

U.S.

7,749.00

7,629.00

2,0

9,573.00

81,0

13

13

Huntington Ingalls Industries 1

Mike Petters, President and CEO

U.S.

7,030.00

6,778.21

4,0

7,400.00

95,0

14

14

United Aircraft Corp. 7

Yury Slyusar, President, Chairman of the Management Board

Russia

6,197.25

5,636.84

10,0

7,746.56

80,0

15

18

Leidos

Roger Krone, Chairman and CEO

U.S.

5,218.00

4,252.00

23,0

10,170.00

51,0

16

15

Rolls-Royce

Warren East, CEO

U.K.

4,625.73

4,741.15

-2,0

28,582.91

16,0

17

22

Booz Allen Hamilton

Horacio Rozanski, President and CEO

U.S.

4,320.00

4,000.00

8,0

6,171.85

70,0

18

23

Naval Group 8

Hervé Guillou, Chairman and CEO

France

4,178.33

3,540.90

18,0

4,178.33

100,0

19

20

Harris Corporation 9

Bill Brown, Chairman, President and CEO

U.S.

4,158.00

4,213.00

-1,0

5,979.00

70,0

20

16

Textron Inc.

Scott Donnelly, Chairman and CEO

U.S.

4,117.42

4,412.16

-7,0

14,198.00

29,0

21

17

Honeywell

Darius Adamczyk, Chairman and CEO

U.S.

4,100.00

4,375.00

-6,0

40,534.00

10,0

22

24

GE Aviation

David Joyce, GE Vice Chairman, President and CEO,

U.S.

3,991.00

3,500.00

14,0

27,013.00

15,0

23

19

Hanwha

Seung Youn Kim, Chairman and CEO

South Korea

3,895.27

4,214.97

-8,0

44,507.09

9,0

24

28

Bechtel 10

Brendan Bechtel, Chairman and CEO

U.S.

3,576.00

3,020.00

18,0

 

 

25

32

Tactical Missiles Corporation, JSC

Boris Obnosov, Director General

Russia

3,573.95

2,866.24

25,0

3,624.21

99,0

26

25

GKN Aerospace 7 11

Hans Buthker, Chief Executive

U.K.

3,484.12

3,316.55

5,0

13,400.45

26,0

27

26

Rheinmetall

Armin Papperger, CEO

Germany

3,430.35

3,270.06

5,0

6,661.83

51,0

28

27

Elbit Systems Ltd.

Bezhalel Machlis, President and CEO

Israel

3,377.83

3,147.20

7,0

3,377.83

100,0

29

29

Babcock International 1

Mike Turner, Chairman, and Archie Bethel, Chief Executive

U.K.

3,341.03

2,963.71

13,0

7,108.58

47,0

30

31

Orbital ATK 12

David W. Thompson, CEO

U.S.

3,300.00

2,871.00

15,0

4,760.00

69,0

31

30

AECOM

Michael Burke, Chairman and CEO

U.S.

3,197.78

2,939.80

9,0

18,203.40

18,0

32

38

Saab

Håkan Buskhe, President and CEO

Sweden

3,090.07

2,777.27

11,0

3,678.65

84,0

33

-

KNDS 13

Frank Haun, CEO of KMW, and Stéphane Mayer, Chairman and CEO of the Nexter Group

France

2,991.95

2,903.84

3,0

2,991.95

100,0

34

36

CACI International

Ken Asbury, President and CEO

U.S.

2,829.31

2,439.33

16,0

4,354.62

65,0

35

34

SAIC 14

Tony Moraco, CEO

U.S.

2,761.48

2,581.00

7,0

4,454.00

62,0

36

-

Russian Helicopters

Andrey Boginskiy, CEO

Russia

2,735.16

2,652.01

3,0

4,250.24

64,0

37

-

Perspecta 15

Mac Curtis, President and CEO

U.S.

2,731.95

 

 

4,203.00

65,0

38

35

Hindustan Aeronautics

Shri T. Suvarna Raju, Chairman and Managing Director

India

2,720.00

2,518.60

8,0

2,830.00

96,0

39

33

Israel Aerospace Industries

Joseph Weiss, CEO

Israel

2,469.00

2,618.00

-6,0

3,520.00

70,0

40

43

St Engineering 5

Vincent Chong, President and CEO

Singapore

2,300.00

2,339.00

-2,0

6,619.00

35,0

41

40

Rockwell Collins 16

Kelly Ortberg, Chairman, President and CEO

U.S.

2,280.00

2,210.00

3,0

6,820.00

33,0

42

37

Rafael Advanced Defense Systems

Yoav Har-Even, President and CEO

Israel

2,300.06

2,354.56

-2,0

2,300.06

100,0

43

21

Mitsubishi Heavy Industries Ltd. 17 18

Shunichi Miyanaga, President and CEO

Japan

2,217.38

4,033.48

-45,0

 

 

44

51

Dassault 19

Eric Trappier, CEO*

France

2,124.19

1,356.00

57,0

5,434.77

39,0

45

42

Aerojet Rocketdyne

Warren Lichtenstein, Executive Chairman, and Eileen Drake, CEO and President

U.S.

1,870.80

1,761.30

6,0

1,870.80

100,0

46

45

Uralvagonzavod 7

Alexander PotaPov, CEO

Russia

1,865.00

1,584.29

18,0

2,626.77

71,0

47

52

Oshkosh Defense

John Bryant, Executive Vice President, Oshkosh Corporation, and President, Oshkosh Defense

U.S.

1,820.10

1,351.10

35,0

6,830.00

27,0

48

50

Concern Radio-Electronic Technologies, JSC 7

Nikolay Kolesov, CEO

Russia

1,677.48

1,365.52

23,0

1,973.50

85,0

49

47

Cobham 1

Michael Wareing, Chairman

U.K.

1,584.86

1,490.50

6,0

2,641.44

60,0

50

68

Kawasaki Heavy Industries 17 18

Shigeru Murayama, Chairman

Japan

1,566.15

884.66

77,0

 

 

51

44

LIG Nex1

Kim Jichan, CEO

South Korea

1,555.24

1,618.10

-4,0

1,555.24

100,0

52

46

KBR

Stuart Bradie, President and CEO

U.S.

1,546.67

1,532.64

1,0

4,171.00

37,0

53

49

Safran

Philippe Petitcolin, CEO

France

1,519.70

1,374.18

11,0

18,666.91

8,0

54

56

DynCorp International

George Krivo, CEO

U.S.

1,501.09

1,277.64

17,0

2,004.44

75,0

55

57

Aselsan

Haluk Görgün, Chairman, President and CEO

Turkey

1,424.93

1,195.28

19,0

1,470.91

97,0

56

54

Fincantieri

Giuseppe Bono, CEO

Italy

1,369.23

1,306.51

5,0

5,672.14

24,0

57

53

Accenture

Pierre Nanterme, Chairman and CEO

U.S.

1,343.00

1,315.00

2,0

34,900.00

4,0

58

48

ManTech International

George Pedersen, Executive Chairman and Chairman of the Board, and Kevin Phillips, President and CEO

U.S.

1,300.00

1,454.25

-11,0

1,720.00

76,0

59

59

Bharat Electronics Ltd

M V Gowtama, Chairman and Managing Director

India

1,270.00

1,164.90

9,0

1,500.00

85,0

60

55

Serco 1

Dave Dacquino, Chairman and CEO

U.K.

1,236.84

1,305.14

-5,0

4,264.95

29,0

61

63

Fluor

David Seaton, Chairman and CEO

U.S.

1,217.06

986.67

23,0

19,521.00

6,0

62

60

PAE

John Heller, CEO

U.S.

1,127.35

1,145.14

-2,0

2,331.59

48,0

63

58

Vectrus

Chuck Prow, President and CEO

U.S.

1,114.79

1,190.52

-6,0

1,114.79

100,0

64

61

Turkish Aerospace Industries

Temel Kotil, President and CEO

Turkey

1,089.63

1,083.75

1,0

1,421.67

77,0

65

77

NEC

Takashi Niino, President and CEO (Representative Director)

Japan

1,062.00

921.83

15,0

 

 

66

41

Korea Aerospace Industries

Kim Jo-won, President and CEO

South Korea

982.28

1,818.69

-46,0

1,829.80

54,0

67

73

Austal

David Singleton, CEO

Australia

969.12

920

5,0

986.3

98,0

68

75

Ultra Electronics

Simon Pryce, CEO

U.K.

951.97

943.32

1,0

1,160.94

82,0

69

66

Embraer

Paulo Cesar de Souza e Silva, CEO

Brazil

951

932.7

2,0

5,839.30

16,0

70

70

Cubic

Bradley Feldmann, Chairman, President and CEO

U.S.

907.27

875.3

4,0

1,485.86

61,0

71

65

Meggitt 20

Tony Wood, CEO*

U.K.

910.97

943.76

-3,0

2,602.78

35,0

72

62

Ukroboronprom 21

Pavlo Bukin, Director General

Ukraine

873.45

1,075.45

-19,0

1,063.82

82,0

73

74

Ruag

Urs Breitmeier, CEO Ruag Group, Chairman of the Group Executive Board

Switzerland

873.83

816.19

7,0

1,985.98

44,0

74

83

Mitsubishi Electric 18

Masaki Sakuyama, Chairman

Japan

863.77

682.63

27,0

41,803.76

2,0

75

78

Curtiss-Wright

David Adams, Chairman and CEO

U.S.

862.69

787.27

10,0

2,271.03

38,0

76

76

Moog Inc.

John Scannell, CEO

U.S.

861.8

848.39

2,0

2,497.52

35,0

77

79

QinetiQ Plc

Steve Wadey, CEO

U.K.

850.64

912.22

-7,0

1,104.75

77,0

78

80

CAE

Marc Parent, President and CEO

Canada

836.73

741.16

13,0

2,182.23

38,0

79

72

Engility

Lynn Dugle, Chairman, President and CEO

U.S.

776.32

888.72

-13,0

1,931.89

40,0

80

82

ViaSat

Mark Dankberg, Chairman of the Board and CEO

U.S.

772.1

685.1

13,0

1,594.60

48,0

81

71

Kongsberg 1 22

Geir Håøy, President and CEO

Norway

771.33

894.29

-14,0

1,753.03

44,0

82

84

Indra

Fernando Abril-Martorell, Chairman and CEO

Spain

673.41

671.22

0,0

3,402.10

20,0

83

88

Ball

Robert Strain, President

U.S.

665.17

551.2

21,0

990.56

67,0

84

87

Denel 23

Monhla Hlahla, chairman*

South Africa

621.23

559.5

11,0

621.23

8,0

85

91

Day & Zimmermann

Hal Yoh, Chair and CEO

U.S.

617.65

521.4

18,0

2,530.00

24,0

86

92

IMI Systems

Avi Felder, President and CEO

Israel

611.38

496

23,0

611.38

100,0

87

85

AAR

John Holmes, President and CEO

U.S.

597.6

652.3

-8,0

1,767.60

34,0

88

89

Chemring 7

Michael Ord, Group Chief Executive

U.K.

585.51

543.04

8,0

697.04

84,0

89

-

Toshiba Infrastructure Systems 18

Shinichiro Akibam, President and CEO

Japan

570.61

 

 

 

 

90

90

Patria 22 24

Olli Isotalo, President and CEO

Finland

486.17

530.6

-8,0

528.45

92,0

91

94

Diehl Defence Holding 25

Karl Tragl, President and CEO*

Germany

515.23

482.85

7,0

4,235.96

12,0

92

95

Battelle

Lewis "Lou" Von Thaer, President and CEO

U.S.

450

470

-4,0

4,900.00

9,0

93

-

Hyundai Rotem Company

Seung-tack Kim, CEO and President

South Korea

446.87

517.86

-14,0

2,406.76

19,0

94

81

Fujitsu Ltd.

Tatsuya Tanaka, Representative Director President

Japan

432.66

440.47

-2,0

36,991.97

1,0

95

93

Nammo 5 26

Morten Brandtzæg, President and CEO

Norway

431.78

393.4

10,0

539.82

80,0

96

98

Roketsan

Selcuk Yasar, CEO

Turkey

376.08

363.69

3%

376.08

100%

97

-

STM Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticaret A.S.

Davut Yilmaz, General Manager

Turkey

369.96

342.6

8%

414.1

89%

98

96

Telephonics Corporation

Kevin McSweeney, President

U.S.

366.91

403.23

-9,0

1,985.91

18,0

99

69

Komatsu Ltd. 18

Kunio Noji, Chairman

Japan

252.56

884.66

-71,0

22,574.99

1,0

100

-

Oki Electric Industry 18

Hideichi Kawasaki, Director and Chairman

Japan

194.71

 

 

 

 

 

 

Σύνολο των 100

Σύνολο

 

375,460.51

355,597.93

5.6

1,016,940.37

36.9

 

 

 

Σύνολο ΤΔ

 

3,260.60

2,985.32

 

3,682.76

 

Πίνακα 3: Οι 100 πρώτες εταιρείες σε Αμυντικές δαπάνες.

Πηγή: Defense News, https://www.defensenews.com/top-100/

Διαμόρφωση: Β. Κυρατζόπουλος