Παρασκευή
24 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3169RSS FEED
Μοναδική η ικανότητα της κυβέρνησης να ευτελίζει τα πάντα
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ζούμε σε μια φυσιολογική χώρα, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φροντίζει γι’ αυτό, παίζοντας ένα συνεχές επικοινωνιακό παιχνίδι που συχνά υποτιμάει τη λογική μας.

       Φροντίζει να μας θυμίζει ότι όχι μόνο βρισκόμαστε ακόμα μέσα σε  οικονομική κρίση, αλλά και σε καθεστώς ανυπαρξίας κυβέρνησης, βαθύτατης υπαρξιακής κρίσης και παρακμής.

       Η κυβέρνηση εξαντλεί σιγά – σιγά τον πολιτικό της χρόνο και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να μεταβάλει τις επικρατούσες τάσεις φθοράς και διαρκούς υποχώρησης.

       Η κυβερνητική παράταξη, κυριαρχούμενη από ιδεοληπτικές και άλλες αναστολές, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη μεγάλη διαρθρωτική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στα χρόνια της κρίσης, έχασε πολύτιμο χρόνο και η χώρα φαίνεται να έχει χάσει το τρένο της ανάπτυξης.

       Οι σημερινοί κυβερνητικοί παίζουν το χαρτί του διχασμού και της ισοπέδωσης των πάντων χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, παρά μόνο με γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση.

       Τις δυσμενείς για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να τις αλλάξουν ούτε οι πρωτοβουλίες για Συνταγματική Αναθεώρηση, ούτε η επιμονή στην σκανδαλολογία, ούτε η επερχόμενη καταβολή αναδρομικών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

       Ωστόσο είναι μοναδική η ικανότητα της κυβέρνησης να ευτελίζει όλα τα θέματα και ίσως η μόνη της ικανότητα.

       Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προ ολίγων ημερών έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος.

       Όμως η έλλειψη συναίνεσης  με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία  αντιμετώπισε την εν λόγω  διαδικασία, υποδηλοί πόσο αβαθής και εναρμονισμένη με τις κομματικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια που αναλαμβάνει να επιφέρει αλλαγές στο Συνταγματικό Χάρτη της χώρας.

       Τα  πράγματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ απλά.

       Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν κάποια άρθρα του Συντάγματος, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

       Επειδή είναι πασιφανές ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας με το θέμα αυτό κάνει διαχείριση της  ήττας.

       Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αν ένα άρθρο κριθεί αναθεωρητέο  από αυτή τη σημερινή Βουλή με 180 ψήφους, τότε χρειάζεται 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να αλλάξει και αντιστρόφως.

       Επομένως αφού ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές με σημαντική διαφορά και ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή, θα ήταν πολιτικά αδιανόητο να προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη άρθρα ψηφισμένα σήμερα με 180 ψήφους, ώστε αυτός να τα αλλάξει εύκολα όπως το επιθυμεί.

       Είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσει να ψηφίσει τα υπό αναθεώρηση άρθρα με 151 ψήφους, ώστε η Νέα Δημοκρατία να θέλει 180 βουλευτές για να κάνει τις αλλαγές.

       Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι τελικά ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων, μερικά ανώτερα πολιτικά στελέχη, ορισμένοι συνταγματολόγοι και όσοι βουλευτές είναι νομικοί και όποιοι από τους υπόλοιπους καταλαβαίνουν.

       Δεν έχει σχέση με συναινέσεις, καλές προθέσεις και προσαρμογές του καταστατικού χάρτη της χώρας στα σύγχρονα δεδομένα.

       Επομένως, ο πολίτης ακούει βερεσέ την Συνταγματική αλλαγή διότι δεν καταλαβαίνει τα περισσότερα.

       Και τούτο διότι τα   προβλήματα στην κοινωνία δεν είναι η αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, αλλά η περικοπή των συντάξεων, η ανεργία, η υπερφορολόγηση, ο ΕΝΦΙΑ, το μεταναστευτικό και η έλλειψη ασφάλειας.

       Τελικά ο πολίτης θα ψηφίσει με κριτήριο αυτά και άλλα σημαντικά θέματα. Είναι όμως  γεγονός πως ότι και αν ψηφίσει, σίγουρα αυτό θα έχει αντανάκλαση στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Όχι όμως το αντίστροφο!!!

                                                                                     

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.