Ο τουρισμός, η ανάπτυξη και το φυσικό αέριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.
Ο πρωθυπουργός που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, ζήτησε ευθέως από τον πρόεδρο της Ρωσίας την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, η τιμή του είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την ανάκαμψη της χώρας.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις εκ μέρους του Ρώσου προέδρου.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το ρωσικό ενδιαφέρον σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τους σιδηρόδρομους και τα λιμάνια και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα.
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την αύξηση κατά 16% εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα τουρισμού.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφτεί την Αθήνα, κάτι που ο κ. Πούτιν αποδέχθηκε.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, διέκοψε το ταξίδι του προς την Αθήνα και έδωσε εντολή στον πιλότο του αεροπλάνου να προσγειωθεί στην Κεφαλονιά, όπου διανυκτέρευσε και απέκτησε ιδία γνώμη για τις συνέπειες του σεισμού.
Και δηλώσεις Ρέγκλινγκ
Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους.
«Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι αν και έχει καθυστερήσει, υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει μια αποστολή πολύ σύντομα και ελπίζω να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Επιπλέον ανέφερε πως δεν βλέπει βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει κάνει τον κύκλο της.