ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑΟι θέσεις των κομμάτων για τη φορολογία ακινήτων12/06/2012
Τις θέσεις των κομμάτων για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας παρουσίασαν απόψε εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και της Δράσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ στα κεντρικά της γραφεία, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση, στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η κοινωνική ομάδα που τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα, καλείται να πληρώσει ληστρικούς φόρους πέρα από κάθε πραγματική δυνατότητά τους, και ανέφερε ενδεικτικά το τέλος ακινήτων 2011 – 2012 που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, δεκαπλάσου από το ΕΤΑΚ, το δεκαπλασιασμό των φόρων κληρονομιάς – δωρεάς – γονικής παροχής, το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, και την επαπειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων των ιδιοκτητών.
«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στα μέλη μας, τόνισε ο κ. Παραδιάς, είναι ότι αυτοί αποτέλεσαν τα «εύκολα θύματα» της φορολογικής πολιτικής, επειδή η ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με άλλες μορφές αποταμίευσης δεν μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες. Η πρακτική αυτή, δεν είναι μόνο άδικη, αλλά έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε απόγνωση καθώς σήμερα που άρχισε η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και επομένων ετών, καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά, την ώρα που χιλιάδες σπίτια και καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται δραματικά και χιλιάδες ενοικιαστές αδυνατούν να τα πληρώσουν. Επιπλέον από πολλές πλευρές ακούγονται απόψεις για επιβολή και νέων φόρων και εισφορών στους ιδιοκτήτες ακινήτων».
Στην εκδήλωση παρέστησαν και έλαβαν το λόγο:
-Από τη Νέα Δημοκρατία ο αρμόδιος τομεάρχης κ.
Γιάννης Βρούτσης δεσμεύθηκε για κατάργηση του τέλους ακινήτων από το 2013 και επαναφορά του ΕΤΑΚ με διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, ώστε περισσότεροι να πληρώνουν από λιγότερα ο καθένας. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μεταβίβασης και επαναφοράς του φόρου υπεραξίας, εξορθολογισμού των τεκμηρίων, μείωσης του ΦΠΑ και «παγώματος» των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2015.
-Από το ΠΑΣΟΚ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παν
τελής Οικονόμου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δύο τελών στην ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με το ΕΕΤΗΔΕ, έσωσαν τον προϋπολογισμό του 2011 και είπε ότι έχει ζητήσει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να μη σταλούν καθόλου προς είσπραξη τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
-Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Διευθυντής και Τομεάρχης Οικονομικών κ.
Ζώης Κολιός ζήτησε να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Έθεσε επίσης το ερώτημα για ποιο λόγο τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις που δίνουν σήμερα.
-Η κα
Σοφία Ανδριοπούλου (Δημοκρατική Αριστερά) τόνισε ότι η συζήτηση περιορίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στον περιορισμό των δαπανών και τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση, ειδικά στα ακίνητα, ενιαίου τέλους που θα λαμβάνει υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.
-Ο κ.
Δημήτρης Τσαμόπουλος (ΛΑΟΣ) είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα και ζήτησε να γίνει πραγματική αναστολή του πόθεν έσχες καθώς με το σημερινό καθεστώς παραμένει το ενδεχόμενο δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
-Ο πρόεδρος της Δράσης κ.
Στέφανος Μάνος τάχθηκε κατά της επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης στην απλή κατοχή περιουσίας η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση και της καθιέρωσης τέλους για τους Δήμους με βαση το εμβαδόν και όχι την αξία των ακινήτων.