Μεθόδευση μέσω Βρυξελλών17/11/2010
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Σ’ αυτήν την χώρα ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι την Δευτέρα η Eurostat αναθεώρησε το ελληνικό έλλειμμα για το 2009 στο 15,4%, με βάση τα στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, της οποίας επικεφαλής είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, βάσει νόμου που ο κ. Παπακωνσταντίνου έφερε στην Βουλή.
Υπενθυμίζω επίσης, ότι μέσα στη Βουλή, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών της είχε δηλώσει πως δεν γνώριζε τι είδους στοιχεία έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες, διότι είναι εντελώς ανεξάρτητη Αρχή και ουδείς παρεμβαίνει στο έργο της.
Τώρα, προκύπτει ότι το έλλειμμα ανέβηκε – και μας λείπουν 4 δις ευρώ τα οποία είναι γνωστό πώς θα βρεθούν – επειδή για πρώτη φορά εστάλησαν στοιχεία και για την ΔΕΚΟ (κάτι που φαίνεται ότι δεν ζητείται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα στοιχεία αυτά – που άλλοι δεν στέλνουν και επομένως δεν επιβαρύνουν το δικό τους έλλειμμα – εστάλησαν εν αγνοία της.
Αυτό, καλύτερα να μην το πιστέψουμε – έτσι κι’ αλλιώς δεν πιστεύουμε πολλά πλέον. Γιατί αν το πιστέψουμε, τότε μιλάμε για εντελώς σκόπιμη ενέργεια.
Για – πώς το έλεγαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότε, με την απογραφή της Νέας Δημοκρατίας; - «αυτοκάρφωμα». Κάνουν δηλαδή τώρα, αυτά για τα οποία κατηγορούσαν τότε την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ότι σκόπιμα έστειλαν στοιχεία που φούσκωσαν το έλλειμμα.
Φαίνεται, όμως, ότι περισσότερο πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Έστειλαν τα στοιχεία για τις ΔΕΚΟ, με βάση αυτά ανέβηκε το έλλειμμα και τώρα πάνω σ’ αυτήν την εξέλιξη στηρίζουν την επιχείρηση εξαφάνισης των ΔΕΚΟ – στις οποίες, όμως, συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις πραγματικά κοινής ωφελείας που είναι άγνωστο πώς θα εξυγιανθούν.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαν έλθει τα μηνύματα. Η τρόικα ήθελε μαχαίρι στις ΔΕΚΟ. Αλλά τέτοιο μαχαίρι δεν μπορούσε να μπει με ένα απλό μήνυμα από την τρόικα, όση δημοσιότητα και αν έλαβε. Δεν είναι εύκολο για τους κυβερνώντες να τα βάλουν μόνοι τους με τις συντεχνίες που οι ίδιοι, σε παλαιότερα και ενδοξότερα χρόνια δημιούργησαν και εξέθρεψαν.
Έπρεπε, λοιπόν, το μήνυμα να έλθει μέσω Βρυξελλών. Και πώς θα ερχόταν χωρίς στοιχεία; Δόθηκαν επομένως τα αναγκαία στοιχεία και για τις ΔΕΚΟ, οπότε το μήνυμα έρχεται τώρα ωραία σερβιρισμένο ως «αναγκαίο κακό», αφού εξαιτίας τους φούσκωσε το έλλειμμα.
Πιστεύω πως αυτή είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Διαφορετικά, τα προβλήματα με τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ είναι γνωστά από καταβολής πελατειακού κράτους. Τα δάνειά τους ήσαν πάντα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και οι εγγυήσεις αυτές κατέπιπταν – την πρώτη φορά το 2005. Δεν χρειαζόταν να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, να έχουμε ουσιαστικά χρεοκοπήσει για να φθάσουμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Αλλά ούτε και οι σημερινοί κυβερνώντες μπορούσαν να κάνουν κάτι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, καθώς είχαν αρκούντως χαϊδέψει τα αυτιά των συντεχνιών, υφαρπάζοντας την ψήφο τους.
Τώρα, θα γίνουν όλα με την βούλα της Eurostat. Φυσικά, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην διαμαρτυρηθεί κανείς. Είχαν όλοι προειδοποιηθεί σε όλους τους τόνους…