Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
Αντιβιοτικά και Αυτοθεραπεία
17/04/2019

 

 

Τα Αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

 

Όπως σε όλες τις θεραπείες έτσι και στα αντιβιοτικά πρέπει να γίνεται γνωστή από τους Επαγγελματίες Υγείας η ορθή χρήση τους έτσι ώστε να επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Συχνά γίνονται λάθη σχετικά με την διάρκεια θεραπείας και τη δοσολογία διότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται ως αυτοθεραπεία, με αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση.

 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

 

Εάν ο ασθενής πάσχει από μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η ωτίτιδα κτλ. τα αντιβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν την λοίμωξη, δεν θα εμποδίσουν την εξάπλωση της αρρώστιας.

 

Η αντιβίωση δεν θα βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να αισθανθείτε καλύτερα, διότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής των βακτηρίων.

 

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε ένα αντιβιοτικό φάρμακο που ήταν αρχικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από αυτό το μικροοργανισμό.

 

Η εξέλιξη των ανθεκτικών στελεχών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι μικροοργανισμοί οι ίδιοι αναπτύσσουν μηχανισμούς, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί.

 

Η αντοχή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών βιοχημικών διεργασιών μεταξύ των βακτηρίων τα οποία μεταλλάσσουν το DNA τους ή αποκτούν εξωγενές γενετικό υλικό από άλλα βακτήρια ήδη ανθεκτικά ή αδρανοποιούν τα αντιβιοτικά μέσω ένζυμων που παράγουν.

 

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

 

Γι’ αυτό προτείνεται να μην χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς την συμβουλή Ιατρού.

 

Αν ο Ιατρός σας δεν σας χορηγήσει αντιβιοτικά δεν αμφισβητεί το ότι είστε άρρωστοι, απλώς κρίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα στη δική σας περίπτωση.

 

Όταν όμως η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας.

 

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παραλείπονται δόσεις και κυρίως να ολοκληρώνεται η διάρκεια αγωγής.

 

Τα Αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

 

Σαν Αυτοθεραπεία για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει την ίωση πιο γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε συνεχώς, να ξεκουραστείτε, να χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό σπρέι για την συμφόρηση του άνω αναπνευστικού και κάποια καραμέλα ή σπρέι ή διάλυμα για τον πόνο στο λαιμό.

 

Πολύ αποτελεσματικά και είναι επίσης και τα σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια, βιταμίνη C, πρόπολη ή ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού και τον βοηθούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στο φαρμακείο και να σας χορηγήσει το κατάλληλο για την δική σας περίπτωση.

 

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

https://www.y-o.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/383-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1