Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΟΙΝΟΥΚρασί: Λιγοστεύει η παγκόσμια παραγωγή
22/10/2016

Μία από τις χαμηλότερες παραγωγές των τελευταίων 20 ετών ήταν αυτή του 2016 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 υπολογίζεται σε 259 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα κατά 5% μειωμένη σε σχέση με το 2015.

Έτσι, η Ιταλία αναμένεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του πρώτου παραγωγού στον κόσμο με 48,8 εκατ. εκατόλιτρα (-2% σε σχέση με το 2015) και ακολουθεί η Γαλλία (41,9 εκατ. εκατόλιτρα, -12%).

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών, «μόνο η Ισπανία με περίπου 37,8 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνει μικρή αύξηση (+1%)», αναφέρει ο OIV.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 22,5 εκατ. εκατόλιτρα (+2%) και η Αυστραλία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον κόσμο (12,5 εκατ. εκατόλιτρα, +5%). 

«Στη Νότια Αμερική η παραγωγή έχει μειωθεί πολύ στην Αργεντινή (8,8 εκατ. εκατόλιτρα), στη Χιλή (10,1 εκατ.) και στη Βραζιλία (1,4 εκατ.)», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Η Ιταλία είχε γίνει το 2015 η πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου, μπροστά από τη Γαλλία, σύμφωνα με τον OIV, καθώς η ιταλική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 10% τη χρονιά εκείνη, στα 48,9 εκατ. εκατόλιτρα, όταν αυτή της Γαλλίας είχε μείνει στάσιμη στα 47,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στη Ρώμη από την κύρια συνομοσπονδία ιταλών αμπελοκαλλιεργητών, η Ιταλία είναι πλέον και ο πρώτος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.