Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
"Σε αναμονή" οι Μετοχικές Αγορές για τα επιτόκια στις ΗΠΑ με "μαξιλάρι" την άνοδο της Απασχόλησης
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Οι απρόβλεπτα πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα της Απασχόλησης των ΗΠΑ «σήκωσαν» τις υποτονικές Μετοχικές Αγορές, παρά την επικείμενη αύξηση των Επιτοκίων.

-Το «κλίμα ευφορίας» που επικρατεί στις ΗΠΑ - αρκετά μετά την εκλογή Trump σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες γα μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα - ωθεί σε εκροές Κεφαλαίων από τις Ομολογιακές Αγορές, όπου πέφτουν οι τρέχουσες τιμές ανεβάζοντας τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα μετά από αρκετές δεκαετίες.

Η ανακοίνωση ενός ελλείμματος του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού ύψους 192 δισ. δολαρίων για το Φεβρουάριο 2017 - πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις για 150 δισ. δολάρια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για δημιουργία θετικών προσδοκιών στην αμερικανική ομολογιακή αγορά, ίσως ακόμη και μετά την επικείμενη αύξηση των Επιτοκίων…

Αυτή την εβδομάδα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων στις ΗΠΑ και το «κρίσιμο ερώτημα» αφορά πλέον το ποσοστό της αύξησης. Γίνεται αναφορά σε ένα +0.25% επιπλέον, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν και «εκπλήξεις».

Οι αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων στις ΗΠΑ δημιουργούν «προβληματισμούς» για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι Επενδυτές, καθώς οι Μετοχικοί Τίτλοι επί μακρόν εμφανίζονται με σημαντικά μεγαλύτερες ετήσιες Αποδόσεις από αυτές των Ομολογιών

Από την αύξηση των Επιτοκίων μεσοπρόθεσμα περισσότερο θα πληγεί ο Οικοδομικός Τομέας των ΗΠΑ, καθώς η σχετική αγορά εξακολουθεί να εμφανίζεται «υπερθερμασμένη.

Προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και για το προεκλογικό πρόγραμμα του Trump για νέες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων, αφού το κατασκευαστικό κόστος θα είναι αυξημένο μετά από τρεις ή τέσσερεις αυξήσεις των Επιτοκίων μέσα στο 2017.

Απροσδόκητη και η μεγάλη άνοδος της ισοτιμίας του Ευρώ έναντι του Δολαρίου - και μάλιστα παραμονές της αναμενόμενης αύξησης των Επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διαρροή εκθέσεων ότι σε επίπεδο ECB συζητείται αύξηση των Επιτοκίων στην περίοδο της Πιστωτικής Χαλάρωσης.

Εφόσον διατηρηθεί η ενισχυμένη ισοτιμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου αυτή μάλλον θα συμβάλει στην ενίσχυση των Αγορών Εμπορευμάτων και κυρίως των Τραπεζικών Μετοχών στην Ευρώπη.

Η σημαντική άνοδος του Πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη δεν έχει επηρεάσει ακόμη τη Ζήτηση (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ…) και φαίνεται - προς το παρόν - να ενισχύει την Κερδοφορία των εισηγμένων….

Η απροσδόκητη εμφάνιση ενός πολύ μεγάλου εξωτερικού εμπορικού ελλείμματος της Κίνας - λόγω κατακόρυφης ανόδου των Εισαγωγών - δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τρίτων χωρών με την Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι προβλέψεις για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομία είναι περισσότερο ευοίωνες για το 2017 σε σύγκριση με το 2016, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί θα αυξήσει περαιτέρω τις Ανοδικές Τάσεις των Μετοχικών Αγορών.

Εντούτοις είναι εξίσου σημαντικές οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ για αύξηση των Πολιτικών Κινδύνων σε ΗΠΑ και Ευρώπη: η εμφάνιση τάσεων Προστατευτισμού στις ΗΠΑ και οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη συνδυασμένες με ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για την Παγκόσμια Οικονομία και το Διεθνές Εμπόριο…

Τέλος, στη Βρετανία ενισχύονται τα πολιτικά προβλήματα με την πρωθυπουργό να δέχεται ισχυρό πλήγμα στην άνω Βουλή στην πολιτική της για προώθηση του BREXIT, αλλά και με την ΕΕ να εμφανίζεται πανέτοιμη για ένα «πολύ σκληρό παζάρι»…

Η υποχώρηση της Στερλίνας έναντι του Δολαρίου κατά 16% μέσα σε ένα χρόνο και η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις συνθήκες «εξόδου από την ΕΕ» προβλέπεται να δημιουργήσουν  αρκετούς «κλυδωνισμούς» στις νομισματικές ισορροπίες, πιθανώς σε όφελος του Δολαρίου…

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission. Αύξηση κατά 3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από 3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Η Κίνα ετοιμάζεται για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο +6.5%, προκειμένου να μειώσει τα Πιστωτικά Ρίσκα από μια ανεπιθύμητη υπερθέρμανση...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Κατά +0.4% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2017 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, στο οποίο είχε σημειωθεί αύξηση κατά +1.0%. Παρά τη θετική επίδραση που θα έχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στα αποτελέσματα των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο 2017 η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και στην επιβράδυνση της Συνολικής Ζήτησης,

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Κατά 1.8% η αύξηση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιανουάριο 2017 μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης… Όμως η άνοδος του Ιανουαρίου οφείλεται στην αύξηση των παραγγελιών πολεμικών και πολιτικών αεροσκαφών. Διαφορετικά θα κατεγράφετο η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο 2016…

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Κατά +0.2% αυξήθηκε στις ΗΠΑ η μέση προσωπική δαπάνη τον Ιανουάριο 2017 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί αύξηση +0.5%. Η τελευταία αύξηση ήταν κάτω από τις προσδοκίες λόγω της υποχώρησης των πωλήσεων αυτοκινήτων

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Απότομη ανάκαμψη τις πωλήσεις κατοικιών σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2017 με μηνιαία άνοδο +3.7% και ετήσια +5.5%. Η άνοδος των πωλήσεων συνδέεται με την αύξηση του Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών λόγω της ενίσχυσης των πραγματικών εισοδημάτων τους, παρά την πρόσφατη άνοδο των στεγαστικών επιτοκίων. Πιθανώς η απότομη αύξηση της Ζήτησης Κατοικιών για πώληση να συνδέεται και με τον «φόβο» για νέα αύξηση των επιτοκίων.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Οι συνθήκες Απασχόλησης στις ΗΠΑ βελτιώνονται εκ νέου, δημιουργώντας προοπτικές ανόδου του Εθνικού Εισοδήματος για το πρώτο τρίμηνο 2017. Η Ανεργία τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 4.7% από 4.8% τον Ιανουάριο 2017. Οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 235 χιλ. τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τις προβλέψεις

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ: Με βάση το «Κλίμα Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών» η Αισιοδοξία παραμένει πολύ υψηλά στις ΗΠΑ, αλλά τον Φεβρουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα τελευταίων 3 μηνών. Η σχετική εξέλιξη εκτιμάται ότι αποτελεί ‘ένδειξη της φθίνουσας Αισιοδοξίας λόγω της εκλογής Trump...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο και εμφανίζεται να είναι η ισχυρότερη κατά την τελευταία εξαετία σύμφωνα με την τελευταία έρευνα PMI που βασίζεται σε μια σύνθεση δεικτών. Η σταθμισμένη αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από το 2013.

Στην ΕΕ των «28» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0.5% στο τελευταίο τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης άνοδο +0.5%. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν +1.8% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι +1.9% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Πολύ ευνοϊκοί διαγράφονται οι ρυθμοί Ανάπτυξης του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, οι οποίοι, εάν συνεχισθούν και το Μάρτιο, τότε το πρώτο τρίμηνο θα καταγράψει μιαν άνοδο κατά +0.6%. σύμφωνα με την έρευνα PMI. Η Ανάπτυξη υποστηρίζεται από την αυξημένη Παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και από τις Εξαγωγές, λόγω του «εξασθενημένου» Ευρώ.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Για ένατο συνεχόμενο μήνα η European Central Bank διατήρησε τα επιτόκια στο 0%. Ωστόσο, από τον Απρίλιο θα περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξάλλου, αναφορές που έγιναν ότι γίνονται συζητήσεις στο εσωτερικό της ECB για αύξηση των ευρω-επιτοκίων κατά το τρέχον έτος προκάλεσε μεγάλη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου…

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Σύμφωνα με την έρευνα Markit Eurozone Manufacturing PMI ο Δείκτης Μεταποιητικής Δραστηριότητας αυξήθηκε τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου και βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2011. Το «αποδυναμωμένο ευρώ» παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και της Μεταποιητικής Δραστηριότητας της Ευρωζώνης...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +0.7% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, ενώ στην ΕΕ των 28 η αύξηση ήταν  +0.8%. Σε 12μηνη βάση οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά +3.5% στην Ευρωζώνη και +4.3% στην ΕΕ των 28. Οι ανωτέρω μεταβολές υποδηλώνουν μια βελτίωση της Κερδοφορίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, αλλά και συνδέονται με μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής που μετακυλίεται στους Καταναλωτές

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο 2017 παρέμεινε στο 9.6% όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα αλλά κάτω από το 10.4% του Ιανουαρίου 2016, για να διαμορφωθεί στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο 2009.  Στην ΕΕ των «28» το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8.1% τον Ιανουάριο 2017, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται από τον Μάιο 2009                                                                                                                                       

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 5,5 ετών - συγκεκριμένα από τον Ιούνιο 2011 - βρέθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο 2017. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση του όγκου των παραγγελιών και των εξαγωγών, αλλά οι προσδοκίες για τη διάθεση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων και της παραγωγής χειροτέρευσαν…        
                                                                               

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης από 36.4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2016 περιορίσθηκε στα 31.0 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στον αντίστοιχο μήνα του 2015 ήταν 24.9 δισ. €. Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ των «28» εμφάνισε πλεόνασμα 17.8 δισ. € τον Δεκέμβριο 2016 έναντι πλεονασμάτων  16.2 δισ. τον προηγούμενο μήνα και 11.4 δισ, τον Δεκέμβριο 2015.

 

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω: 1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB, 3) Πολιτικών Κινδύνων από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη…

Μέτρα Προστατευτισμού από ισχυρές Οικονομίες ενδέχεται να προκαλέσουν «νομισματικούς πολέμους» σε βάρος της Παγκόσμιας Ανάπτυξης

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ:Υποχώρησε στο 96.3 ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2017 από 98.5 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan

ΑΕΠ: Η επιβράδυνση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2016 - με ποσοστό ανόδου +1.9% ετησίως - δημιουργεί κινδύνους επιβράδυνσης της Ανάπτυξης και της αύξησης των Εισοδημάτων

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Κατά +2.5% αυξήθηκε ο Πληθωρισμός στο 12μηνο που έληξε το Δεκέμβριο 2017  έναντι ανόδου +2.1% τον Δεκέμβριο 2016. Η άνοδος του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο 2012, ενώ κατά τους τελευταίους μήνες υπήρχε συνεχής αύξησή του κυρίως λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Ο πολύ υψηλός Πληθωρισμός αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες για μια νέα αύξηση των /επιτοκίων στις ΗΠΑ προκειμένου να αποθερμανθεί η Οικονομία, αλλά και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω το Δολάριο μεταξύ άλλων νομισμάτων.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η πρόεδρος της FED Yellen υποστηρίζει μια νέα αύξηση των Επιτοκίων για να μην υπάρξουν κραδασμοί για την Οικονομία των ΗΠΑ… Όμως, μια αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει δυσκολίες στην πολιτική της κυβέρνησης Trump για ένα πιο «ανταγωνιστικό δολάριο»…

ΔΟΛΑΡΙΟ: Η ανατίμηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κλπ έχει μειώσει τη Διεθνή  Ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Παρά την πρόσφατη ανατίμηση του Ευρώ αυτή θεωρείται συγκυριακή και το «πράσινο νόμισμα» θα ενισχυθεί από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη μέσα στο 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η εμφάνιση ελλείμματος 192 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο 2017 έναντι πρόβλεψης για 150 δισ. δημιουργεί πιέσεις για αύξηση των αποδόσεων των Ομολογιών σε όφελος των Μετοχικών Αξιών… Ωστόσο, ένα χρόνο ενωρίτερα το έλλειμμα ήταν στα ίδια μηνιαία επίπεδα, χωρίς να δημιουργούνται ουσιαστικά δημοσιονομικά προβλήματα. Όμως, η χρηματοδότηση νέων μεγάλων έργων Υποδομών θα δημιουργήσει δυσκολίες στη διοίκηση Trump καθώς θα αυξηθεί το κατασκευαστικό κόστος.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Παρά τις προσδοκίες για άνοδο η παραγωγή των βιομηχανιών των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο είχαν εξασφαλίσει άνοδο της παραγωγής τους κατά +0.6%. Η εξέλιξη ααυτή φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση του κόστους για ενέργεια με την ανατίμηση του Δολαρίου έναντι των λοιπών νομισμάτων.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Markit US Manufacturing PMI υποχώρησε τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με την Εγχώρια Ζήτηση να στηρίζει τον τομέα παρά τις δυσκολίες από την αύξηση του Πληθωρισμού και την κάμψη των εξαγωγών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εξωτερικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 48.5 δισ. $  τον Ιανουάριο 2017, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Μάρτιο 2012. Η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην άνοδο των Εισαγωγών κατά 2.3% έναντι χαμηλότερης ανόδου κατά 0.6% των Εξαγωγών

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ααυξήθηκε στο 2.0% τον Φεβρουάριου 2017 από 1.8% τον Ιανουάριο 1.8%. Η Ενέργεια αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση με 9.2% τον Φεβρουάριο, με την αύξηση σε τρόφιμα και ποτά να ακολουθεί. Ο Πληθωρισμός παρουσιάζει ισχυρή άνοδο λόγω του «εξασθενημένου Ευρώ» και της ανόδου του Κόστους της εισαγόμενης Ενέργειας και των πρώτων υλών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Χειρότερη επίδοση τελευταίων μηνών κατέγραψε η Βιομηχανική Παραγωγή της Ευρωζώνης με μείωση κατά -1.6% το Δεκέμβριο 2016, έναντι του προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί άνοδος +1.5% με σχεδόν μηδενική μεταβολή για το τελευταίο τρίμηνο 2016. Αντίστοιχα, στην «ΕΕ των 28» η Βιομηχανική Παραγωγή μειώθηκε κατά -1.0% τον Δεκέμβριο 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης +1.6% το Νοέμβριο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Η μείωση του όγκου λιανικών πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τελευταίο δίμηνο 2016 θα πρέπει να προκαλέσει γενικότερο προβληματισμό, καθώς εμφανίζονται σημάδια «χαλάρωσης» της Κατανάλωσης που επηρεάζουν την πορεία του ΑΕΠ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Κατά -0.2% μειώθηκε η Κατασκευαστική Δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2016 σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ενώ σημείωσε αύξηση +0.6% στην ΕΕ των 28. Σε 12μηνη βάση οι Κατασκευές σημείωσαν τον Δεκέμβριο 2016 αύξηση κατά +3.2% στην Ευρωζώνη και +1.6% στην ΕΕ των 28.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

BREXIT: Η δημοσιοποίηση μεγάλων ζημιών από τις βρετανικές τράπεζες επηρέασε αρνητικά και τις τραπεζικές μετοχές της ΕΕ, αναδεικνύοντας τη μεγάλη συσχέτιση του BREXIT και της πορείας της Πιστωτικής Οικονομίας της ΕΕ…. Οι ζημιές των βρετανικών τραπεζών συνεπάγονται ανάγκες αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, ενώ βρετανικές και κοινοτικές τράπεζες χάνουν κεφάλαια σε όφελος των Δολαριακών Καταθέσεων με τα υψηλότερα επιτόκια. Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας σχετικά με την πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στις αγορές της ΕΕ...

GREXIT: Μπορεί να αποτελέσει Κίνδυνο για την Ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όσο η Ελλάδα δεν παίρνει τολμηρές αποφάσεις για μεγάλη μείωση των Δημοσίων Ελλειμμάτων και την προώθηση Μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη. Ωστόσο, οι λοιπές χώρες μέλη έχουν πάρει πλέον ισχυρά μέτρα για την προστασία τους από ένα GREXIT.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΗΠΑ

Σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας: Μάλλον δε «ουδέτερο κλίμα» κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών.... Μετά την ανακοίνωση για αύξηση των εεξοπλιστικών προγραμμάτων των ΗΠΑ σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και η Κίνα... Τα αρνητικά σχόλια του Trump ότι «οι Κινέζοι είναι πρωταθλητές στη χειραγώγηση του συναλλάγματος» δημιούργησε «αρνητική εικόνα» στις αγορές...

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΥΡΩΖΩΝΗ:

Οι Πολιτικοί Κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι λόγω των Εκλογικών Αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τον Macron να φέρεται ότι θα κερδίσει την ακροδεξιά Le Pen στο δεύτερο γύρο. Η τελευταία δημοσκόπηση βρήκε τη Le Pen να προηγείται με μια μονάδα διαφορά μόνο από τον Macron. Ωστόσο, η «κούρσα των εκλογών» παραμένει αβέβαιη, ενώ δεν αποκλείεται και η «συγκατοίκηση» στη Γαλλία, που θα δημιουργούσε «ρωγμές» στην Ευρωζώνη, λόγω των δυσκολιών να εξασφαλισθεί κυβερνητικός συνασπισμός με πλειοψηφία...

BREXIT: Πρώτη κοινοβουλευτική ήττα για την May από τη Βουλή των Λόρδων που καταψήφισε νομοσχέδιό της σχετικό με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. Η Σκωτία παραμένει σταθερή στην άποψή της τοπικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα με την έγκριση του Λονδίνου. "Διχασμένοι" Συντηρητικοί και Εργατικοί για το μέλλον της Βρετανίας

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Για πρώτη φορά μέσα στο 2017 οι τιμές του Πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 50 δολ./ βαρέλι, λόγω αυξημένων αποθεμάτων των ΗΠΑ, αλλά και δυσκολιών των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών να περικόψουν τις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτούν τις αγορές… Εξάλλου, επενδυτές εκτιμούν ότι έχουν περιορισθεί οι δυνατότητες των «επιθετικών επενδυτών» να ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου κάνοντας hedging, με ορισμένες προβλέψεις να αναφέρονται σε υποχώρηση τιμών ακόμη και στα 40 δολ./ βαρέλι.

Πάντως με τιμές μειωμένες περίπου κατά 4 δολάρια στο τελευταίο διάστημα προβλέπεται επιβράδυνση του Πληθωρισμού στο βαθμό που αυτός επηρεάζεται από το πολύ αυξημένο Ενεργειακό Κόστος των τελευταίων μηνών

Η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν είναι πιθανόν να αυξήσουν τις Τιμές του Πετρελαίου και να κλιμακώσει τις εντάσεις στο μουσουλμανικό κόσμο


 
http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/