Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΤα πρώτα χελωνάκια της Ζακύνθου στα Σεκάνια
26/07/2016

Με χαρά υποδεχτήκαν και φέτος οι εθελοντές τον ερχομό των πρώτων νεοσσών της χρονιάς στην παραλία των Σεκανίων Ζακύνθου.

Το βράδυ της 17 Ιουλίου 2016 13 χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους, αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο, γεγονός που αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη για την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο χιλιάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, από αυτά  όμως μόνο ένα στα χίλια υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη χελώνα στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος ζωής της. Όταν τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση. Επίσης, η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα χελωνάκια, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινόσαυρους και ζούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση, κ.α.). Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς κίνδυνο μέσα στη θάλασσα. 

Ένας από τους πιο σημαντικούς καταγεγραμμένος βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά,  ο οποίος φιλοξενεί περίπου το 20% των φωλιών στη Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή αυτή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και από τότε την προστασία και διαχείριση του έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται τόσο με Τοπικούς και Περιφερειακούς Φορείς όσο και με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ‘ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας χελώνας’, ‘WWF – Ελλάς’ και ‘Mom – Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας’.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

 

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/