Τετάρτη
5 Αυγούστου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3608RSS FEED
Η αξία της αλήθειας μας
Γράφει η
Ηλιάνα Βολονάκη

Η κοινωνική ανθρωπολογία, είναι η αξία της αλήθειας μας, η συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων των ανθρωπίνων όρων μας!

 

Κοινωνική ανθρωπολογία, λοιπόν, κλάδος κοινωνικής επιστήμης!

Αποσκοπεί, στη διερεύνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγκών, ορισμών και ορίων! Με βασικές αρχές, ίδιες αλλά τόσο συγκροτημένες μεταξύ τους!

Ο κλάδος αυτός, μου κίνησε την προσοχή, από το πρώτο κιόλας μάθημά του! Αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός και υπολογισμός, που στηρίζεται στην κεντρική εποπτεία των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τους πολιτισμούς όλου του πλανήτη μας, με σημάδεψε, από το πρώτο κιόλας, ανοιχτό μάθημα!

Μου αρέσει, να ανακαλύπτω νέους ορίζοντες, να διαβάζω και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου!

Η γνώση είναι δύναμη άλλωστε, μην το ξεχνάμε!

Η κοινωνιολογία στη θέση της, ως προς: κοινωνική ανθρωπολογία, είναι, κατ' εμέ, μια διαπολιτισμική επικοινωνία, αλλά και εκπαίδευση, στη συγκριτική μελέτη της ιστορίας και της ζωής μας!

Θα μπορούσα, να σχολιάσω, μια στροφή προς το οικείο, που αναιρεί και ανατρέπει. Μα, το φυσικό με το συστηματικό, το ουσιώδες με το σταθερό! Ίσως, το σωστό, να είναι ο έλεγχος, των ριζών των ανθρώπινων γενεών, που ελέγχονται και βασίζονται στις βαθιές ρίζες, αλλά και γενικεύσεις της ανθρώπινης ύπαρξης!

Οικογένεια, ταυτότητα, φύση, φθορά!

Ακόμη και γιατί όχι, μια ανθρωπολογική έρευνα, για την αντιμετώπιση φθορών, δυσκολιών, επικοινωνίας, διοικητικής μεταρρύθμισης και οργάνωσης, με βάση πολιτισμούς και οικείους θεσμούς!

Αυτό που τραβάει την προσοχή όμως, είναι η ιδιαίτερη σημασία που δίνει αυτή η επιστήμη, στην παρατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων, δεσμών, θεσμών και πρακτικών, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε γενικευμένο πλανήτη, όχι μόνο, σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες, αλλά όπου υπάρχει δυνατότητα και διαφορά!

Μια καθημερινή έρευνα για την ζωή μας, την αξία μας!