ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ «Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει»21/12/2010
Επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με αφορμή το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τα οικογενειακά επιδόματα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα καθώς για τη χορήγησή τους θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, εκπροσωπώντας το κόμμα της Ν.Δ., αντέδρασε έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της Ελλάδας ως «Δημογραφικό Εφιάλτη».
Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία ο Δείκτης Γονιμότητας στην Ελλάδα (ο αριθμός των γεννήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε Ελληνίδα αναπαραγωγικής ηλικίας) βρίσκεται στο 1,3 του πληθυσμού, όταν για την διατήρηση του πληθυσμού θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 2,1. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι φαίνεται ότι αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι το 2050, το 1/3 του πληθυσμού θα αποτελείται από Έλληνες άνω των 65 ετών.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι τα αποκαλυπτικά στοιχεία αποτελούν μια εθνική πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία όμως επιλέγει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πολύτεκνων με βάση στενά λογιστικά κριτήρια και όχι ως κρίσιμο θέμα κοινωνικής πολιτικής.
Η Ν.Δ. μέσω των δηλώσεων του βουλευτή των Κυκλάδων, δηλώνει την υποστήριξή της στην προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. «Οι δαπάνες για την στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, δεν είναι σπατάλη, αλλά επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κοινωνική, αλλά και οικονομική ζωή της χώρας μας. Πιστεύουμε, ότι τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις προκρούστειες λογικές του Μνημονίου. Η Ν.Δ. στήριξε με συγκεκριμένα μέτρα την Ελληνική πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια στο παρελθόν. Η οικογένεια και ιδιαίτερα η πολύτεκνη οικογένεια, βρίσκονται στο κέντρο της κοινωνικής μας πολιτικής, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας μας».