Μάιος 2012: Μόνο έξοδα (για εκλογές), μηδέν έσοδα (από τα μουσεία)13/09/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο θέμα.
Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε άλλη μια επιβεβαίωση της άποψης πως κανείς, ούτε η τρόικα, μπορεί να μας σώσει, αν δεν κάνουμε κάτι εμείς.
Και πως μια χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει, αν δεν βρει τρόπο να έχει έσοδα, να κερδίζει χρήματα.
Όποιος πιστεύει πως υπάρχει κάπου ένας θησαυρός, τον κρυψώνα του οποίου γνωρίζουν μόνο όσοι παρουσιάζουν διάφορες συνταγές θαυματοποιών, απλώς κινδυνεύει να αισθανθεί για άλλο μια φορά προδομένος.
Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε προχθές τα στοιχεία επισκεψιμότητας και εσόδων των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων κατά τον περασμένο Μάιο.
Ξέρετε, όταν κάναμε τις πρώτες εκλογές (στις 6 Μαΐου), δεν υπήρξε κυβερνητικό αποτέλεσμα και αμέσως αποφασίστηκε πως η (πτωχευμένη) χώρα που λέγεται Ελλάς, είχε την πολυτέλεια να πάει και σε δεύτερες εκλογές.
Ε, λοιπόν, τον Μάιο του 2012, οι επισκέψεις και τα έσοδα των μουσείων μας εμφάνισαν κατακόρυφη πτώση!
Και ενώ μέχρι τότε, τα στοιχεία έδειχναν να επαναλαμβάνεται το μυστήριο της αύξησης των επισκεπτών και της μείωσης των εσόδων, ξαφνικά τον Μάιο έπεσαν και οι επισκέψεις και τα έσοδα.
Σε παράλογη αναντιστοιχία βέβαια, αφού οι επισκέψεις μειώθηκαν στα μεν μουσεία κατά 3,2% και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 0,3% και οι εισπράξεις από τα εισιτήρια έπεσαν κατά 22,1% και 19,2% αντίστοιχα! (Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011).
Και όχι μόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012 παρατηρήθηκε αύξηση 1,6% στους επισκέπτες, αλλά μείωση 24% στις εισπράξεις!
Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαμε αύξηση 20,3% στους επισκέπτες, αλλά μείωση 22,2% στις εισπράξεις!
Ειδικά για τα μουσεία μας επομένως, σε σχέση δηλαδή με την μείωση των επισκεπτών, η μείωση των εισπράξεων είναι επταπλάσια!
Παραμένει πάντως το γεγονός ότι τον Μάιο των επαναλαμβανόμενων εκλογών και της μακράς προεκλογικής περιόδου, έκαναν φτερά και οι επισκέπτες και οι εισπράξεις.
Αυτό σημαίνει πως είχε πάει το μήνυμα πως η χώρα οδεύει προς αποσταθεροποίηση και οι τουρίστες δεν μας προτίμησαν.
Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.
Ούτε πρόκειται να πατήσει άνθρωπος στη χώρα αν δεν επικρατήσει ηρεμία.
Και αν δεν πατάει άνθρωπος στη χώρα (που εισάγει ακόμη και τα σκόρδα), τότε από πού μπορεί να περιμένει μια τέτοια χώρα.
Εννοώ μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι γεμάτη από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς.
Μήπως έχουμε καμιά βιομηχανία που εξάγει και κόβει μονέδα και δεν το γνωρίζουμε;
Μήπως όσοι επαγγέλλονται την έξοδο από το μνημόνιο θεωρούν πως με το να βρίσκεται συνεχώς η χώρα σε κατάσταση αναστάτωσης, είναι δυνατόν να κερδίσει έστω και ένα ευρώ;
Διότι το «λεφτά υπάρχουν» ολοκλήρωσε τον κύκλο του με τον γνωστό τρόπο:
Τα λεφτά υπάρχουν με δανεικά και στις τσέπες των νομοταγών φορολογουμένων…