Σαββατοκύριακo
3-4  Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4640RSS FEED
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΤαξί χωρίς οδηγούς και ταχυδρομείο χωρίς ταχυδρόμους
18/11/2014

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 

Η ημερίδα που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε μια άγνωστη για τους περισσότερους ανθρώπους εικόνα: ότι σε λίγα χρόνια, τα ρομπότ θα διεκδικούν θέση στην καθημερινή μας ζωή.

Όταν φοράς τα λεγόμενα «έξυπνα γυαλιά» κλείνοντας το μάτι θα καλείς το αυτόματο ταξί που σε αναγνωρίζει και μόλις μπεις βάζει τη μουσική που σου αρέσει.

Σε πηγαίνει στα μαγαζιά όπου κάνεις τα ψώνια σου χωρίς να βγάλεις πορτοφόλι γιατί η πληρωμή γίνεται αυτόματα ή δεν σε πάει καν στα μαγαζιά γιατί μπορείς να ψωνίσεις ότι θέλεις από το ίντερνετ και να τα παραλάβεις από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα τα φέρει στο σπίτι σου.

Οι νέες τεχνολογίες θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε.

Από οικονομικής πλευράς, η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ αλλά και να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτά και άλλα, μάθαμε από τη σχετική  ημερίδα, που οργάνωσε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαίκού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται, δε, πως  όλες οι αυτές οι τεχνολογίες υπάρχουν, ήδη, ή θα είναι διαθέσιμες μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Νικ Σόνεμαν της εταιρίας FutureCandy, ο οποίος μίλησε για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Σήμερα, ο κύριος όγκος της τεχνολογικής καινοτομίας παράγεται εκτός Ευρώπης και ο λόγος γι αυτό είναι η ίδια η νοοτροπία των Ευρωπαίων που δεν προκρίνει την καινοτομία,, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Σόνεμαν

Προηγούνται οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτ Άτκινσον (του αμερικανικού ινστιτούτου ITIF - Information Technology and Innovation Foundation) η Ευρώπη βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την βελτίωση της παραγωγικότητάς των επιχειρήσεών της κι ένας λόγος γι αυτό είναι η έλλειψη των οικονομιών κλίμακας που θα μπορούσε να αποφέρει η ανάπτυξη πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς και επιχειρήσεων με αντίστοιχο μέγεθος".

Ρομπότ: μηχανές προόδου ή ανεργίας;

Για τον Σόνεμαν, στο (εγγύς) μέλλον θα πάψουμε να χρειαζόμαστε «οδηγούς ταξί και ταχυδρόμους» γιατί "θα μας περιβάλλουν αυτόματες μηχανές". Στη δε ερώτηση της Kaja Kallas (Φιλελεύθεροι, Εσθονία) "και τι θα απογίνουν οι άνεργοι οδηγοί ταξί και ταχυδρόμοι" ο Σόνεμαν απάντησε ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να σημειώσει ότι μόνο στη Γερμανία, η άνοδος του Facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας.

 

Blog:marina anastas.kourbela