Πέμπτη
22 Αυγούστου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3259RSS FEED
«Εισαγγελικά»- εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Νοσοκομεία Παίδων
Γράφει ο
Αγγέλα Χαραλαμποπούλου

 

Τραγική και επικίνδυνη γι’ αυτά, η παραμονή των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία Παίδων ΄΄Αγία Σοφία΄΄ και ΄΄Π. & Α. Κυριακού΄΄με εισαγγελική εντολή και είναι κατ’ ουσίαν εγκαταλελειμμένα.

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, απαιτούνται ολιγοήμερες  ιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και στη συνέχεια μεταφορά τους σε κοινωνικές και προνοιακές δομές κατάλληλες για τη φιλοξενία και προστασία τους. Αντί αυτού, παιδιά και  έφηβοι φιλοξενούνται στον ακατάλληλο γι’ αυτούς χώρο του νοσοκομείου, ακόμη και για πολλούς μήνες, λόγω έλλειψης των δομών αυτών, σε σχέση με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση.

  Αυτή η κατάσταση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών αυτών λόγω της παραμονής τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον και δημιουργεί και προβλήματα για την ασφάλειά τους. Επιπλέον έχει ως αποτέλεσμα άρρωστα παιδιά να μην μπορούν να εισαχθούν για θεραπεία, αφού ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν με "εισαγγελική παραγγελία" ισοδυναμεί με δυο κλινικές οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά κλειστές!

Τα παιδιά έρχονται στο νοσοκομείο με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθήνας, με σκοπό να φιλοξενηθούν εκεί (για ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι) μέχρι να αποφασισθεί πού θα πάνε τελικά και κυρίως μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή φιλοξενίας τους-ξενώνας ή ανάδοχος οικογένεια.

Κατά καιρούς-όχι πάντα, όχι για  όλα τα παιδιά, η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και πιο συχνά το νοσηλευτικό προσωπικό, καταβάλλοντας φιλότιμη προσπάθεια, ενημερώνουν το σχολείο που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου, για την ύπαρξή τους, με στόχο την ολιγόωρη απασχόλησή τους.

Δεν υπάρχει άμεση θεσμική επιμέλεια των παιδιών αυτών. Την επιμέλεια έχει η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, αλλά λόγω των αντικειμενικών συνθηκών είναι ως μη υπάρχουσα.

Εννοείται πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ουδεμία ευθύνη έχει-άλλο και πολύ βαρύ το έργο τους στο νοσοκομείο.

Όσο για την κοινωνική υπηρεσία, μάλλον διεκπεραιωτικό ρόλο των αποφάσεων της Εισαγγελίας έχει και κάλυψη πρακτικών θεμάτων διαβίωσης (ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ) και με δεδομένο την έλλειψη προσωπικού και την λειτουργία της σε πρωινό ωράριο, αδυνατεί να παίξει το ρόλο αυτό.

Τον Ιανουάριο του 2019 και επαναληπτικά στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, έκαναν παράσταση στο Διοικητή του νοσοκομείου και εν συνεχεία στάση εργασίας, συμβολικό  κλείσιμο του δρόμου και συνέντευξη τύπου για τα παιδιά αυτά. Τα οποία, λόγω της έλλειψης επιμέλειας, αλλά και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στα πλαίσια των ομάδων που δημιουργούνται, ενώ παράλληλα πολλά εξ αυτών είναι εξοικειωμένα με την βία και την παραβατικότητα, έχουν  ασκήσει βία, σωματική και ψυχολογική,  έχουν διαπράξει κλοπές και ληστείες σε βάρος του προσωπικού και όχι μόνο, έχουν προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές στο νοσοκομείο.

Με αφορμή την κινητοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών η υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου, είχε εξαγγείλει την άμεση απομάκρυνση των παιδιών αυτών από το νοσοκομείο, δεσμευόμενη πως θα λειτουργούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλληλη δομή, διαθέτοντας ήδη το κτίριο-εξοπλισμένο ήδη, στα νότια προάστια όπως χαρακτηριστικά είχε πει, προσλαμβάνοντας άμεσα το απαιτούμενο προσωπικό. Έκτοτε, ουδεμία εξέλιξη.