Τέσσερα μνημόσυνα… Θεσσαλονίκης θα κάνει αυτό το σαββατοκύριακο ο κ. Τσίπρας – ένα για το «αυθεντικό» «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 και ένα για το ερζάτς «παράλληλο» του 2014.
Ό,τι και να πει, η Θεσσαλονίκη έχει πια γίνει συνώνυμη των ψεμάτων του και της εξαπάτησης.
«Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τεκμηριωμένο και κοστολογημένο», έλεγε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, περιοδεύοντας σ’ όλη την Ελλάδα.
«Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», είχε πει στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, στη συνέντευξη Τύπου, την επομένη της ομιλίας του.
Ήταν πολλές οι τερατολογίες που ξεστόμισε εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά το βήμα της ΔΕΘ ουδέποτε έχει δεινοπαθήσει τόσο πολύ όσο με τον κ. Τσίπρα.
Από το 2012 και μετά, δεν έχει σταματήσει να κοροϊδεύει και να επιτίθεται σχεδόν με υβριστικό τρόπο σε όλους του τους αντιπάλους.
Τα Ψέματα του 2012
Τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε (έκτοτε) παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και είπε:
«Φαντασιώνεται, ο πρωθυπουργός, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη. Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής».
Τότε είχε μιλήσει και για «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου» - άλλο που τώρα τα έχει ξαναβρεί με τον Κουβέλη.
Μερικά ακόμη που είχε πει (το 2012 για να μην μπερδευόμαστε):
«Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση», «Ήρθα για να σας καλέσω να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ' ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας». «Είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή», «Κατάντησαν τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων δημοσιονομικό ισοδύναμο της ασυδοσίας της διαπλοκής. Ποδοπατούν κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος. Επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αναλγησία. Συμπεριφέρονται ως αυτό που πραγματικά είναι: μια μεταβατική διαχείριση για την τακτοποίηση φίλων, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το λαό. Πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Και, όπως είχε πει, στόχος του ήταν «να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953».
Μάλιστα, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είχε πει ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Άλλο που μετά ομολόγησε ότι ο ίδιος τρεφόταν με τέτοιες επικίνδυνες αυταπάτες!
Και βέβαια, από το 2012 μίλησε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Όσο για το «ολοκληρωμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, αυτό είχε (τότε) 8 στόχους:
1. Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
2. Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
3. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
4. Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
5. Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
6. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
7. Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
8. Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας. Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.
Είπε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επανέφερε και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.
Και βέβαια, από τότε είχε «δεσμευτεί» για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, υποσχόμενος ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α «θα καταθέσει προτάσεις νόμου «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»!
Άλλο τώρα που παρέδωσε στα «κοράκια της καταστροφής» και τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια!
Και το καλύτερο: Είχε δηλώσει (το 2012) ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ προτεραιότητα του κόμματός του ήταν η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Άλλο τώρα που τα παρέδωσε όλα για έναν αιώνα στο Υπερταμείο και πουλάει όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις!
Τα ψέματα του 2013
«Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα της λιτότητας. Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους και αυτή είναι μια λύση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης γι’ αυτό και θα έχουμε συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης σε αυτή την αναμέτρηση».
«Εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί».
«Δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια νέα ξεκάθαρη συμφωνία, σε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό συμβόλαιο. Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και ο εκδημοκρατισμός. Η δέσμευση του ελληνικού λαού και η υποχρέωσή του με την ψήφο του να ακυρώσει το μνημόνιο το βράδυ της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης».
Και ξανά:
«Οι Τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
«Θέλετε να σας επαναλάβω ορισμένα από αυτά και να τα συζητήσουμε; Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό. Ξέρετε ότι αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Στον ιδιωτικό τομέα αναφερόμαστε. Έχει ένα ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος που αφορά το επίδομα ανεργίας».
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, επαναλαμβάνω, Ελλάδα απέναντι στη Γερμανία, όπως κάποιοι πιστεύουν. Είναι η Ελλάδα ως μέρος αναπόσπαστο ενός ευρωπαϊκού νότου, που έχει δομικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης δημόσιου χρέους και της ανορθολογικής βάσης της ΟΝΕ και ή θα δοθεί μια συνολική λύση για τον ευρωπαϊκό νότο ή θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«Εμείς θα πάμε να δώσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε τη μάχη και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να την κερδίσουμε. Όποιος πάει χωρίς κόκκινες γραμμές, γιατί αυτό λέει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, αυτό λένε, στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύουν, δεν θέλουν διαπραγμάτευση. Και βεβαίως αναρωτιέται κανείς γιατί. Εγώ θα σας μιλήσω ξεκάθαρα για το γιατί. Ακούστε να δείτε, εμείς δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός και γι’ αυτό θα πετύχουμε τη διαπραγμάτευση».
«Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρότασή μας είναι εφικτή, είναι ρεαλιστική, έχει βάθος, έχει προοπτική».
«Η πρότασή μάς είναι βιώσιμη, είναι ρεαλιστική και είναι και υλοποιήσιμη».
Όλα τα παραπάνω, στην συνέντευξη Τύπου. Γιατί στην ανοιχτή συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, ο κ. Τσίπρας είχε βροντοφωνάξει:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τον πρώτο χρόνο! Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία. Έκλεψαν μισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώματα, έκλεψαν ακόμα και το οξυγόνο της δημοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέμα σύμμαχο, μέσο και όπλο τους.
Ως εδώ, όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής! Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια. Γιατί όλοι τώρα ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι η υποταγή στους δανειστές.
Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοτσέτ».
Είχε προηγηθεί η Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013), όπου η «παρουσία» του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ήταν… πολύ σημαντική υπόθεση:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων και των πολιτικών μας πρωτοβουλιών. Τόσο η συμμετοχή στη διαδήλωση των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων, όσο και η παρουσίαση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είναι γεγονότα κεντρικής σημασίας. Στον αντίποδα μιας κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένης, πολιτικά αναξιόπιστης και επικίνδυνης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη που απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνίας και στηριζόμενη στον ίδιο το λαό και τους αγώνες του, αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει ελπίδα και προοπτική.
α. Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης με πανκινητοποίηση των Οργανώσεων της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Αθήνας, Πειραιά, Αττικής κ.λ.π.
β. Οργανώνουμε διαδηλώσεις και σε άλλες πρωτεύουσες νομών. Ήδη έχει εκδοθεί υλικό και αφίσα.
γ. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο, στη ΔΕΘ ( ομιλία και συνέντευξη τύπου).
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε με συγκεκριμένο τρόπο το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης που διεκδικούμε. Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατίας όπως τα επεξεργαστήκαμε στο Συνέδριο και όπως έχει προχωρήσει η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και τα Τμήματα.
δ. Από τις 2 έως τις 15/9/2013 οργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις προγραμματικές μας θέσεις ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάγκη ανατροπής».
Αυτά και πλέον οδεύαμε στη ΔΕΘ του 2014!
Τα ψέματα του 2014
Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα. Αλέξης Τσίπρας, ΔΕΘ, 13 Σεπτεμβρίου 2014:
«Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:
Ø Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
Ø «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Ø Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Ø Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ø Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ø Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».
Εκεί παρουσίασε και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με τους περίφημους τέσσερις «μεγάλους πυλώνες» (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάκτηση της εργασίας και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος).
Οπότε…
«Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ».
«Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί».
«Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους».
«Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας».
«Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών. Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη».
«Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας».
«Επαναφέρουμε άμεσα μαζί με τον κατώτατο μισθό το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Επαναφέρουμε το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας. Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.»
«Υλοποιούμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ εκ των οποίων 3 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το πρόγραμμα προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας – δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».
«Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε. Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο».
«Το δικό μας σχέδιο είναι απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας.
Κυρίως όμως είναι ρεαλιστικό γιατί είναι ανατρεπτικό.
Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις.
Ρεαλιστικές και ανατρεπτικές συνάμα.
Δεν κάναμε υποθέσεις.
Αναλάβαμε δεσμεύσεις.
Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις.
Μοιράσαμε ευθύνη».
Και την επομένη, στη συνέντευξη Τύπου:
«Είπαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται. Είπαμε κάτι χθες, προσέξτε το αυτό που είπαμε: Ότι εμείς δε θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες, κανέναν, είναι άδικο αυτό. Δεν μπορεί κάποιος να έχει ένα διαμέρισμα που κάποτε μπορεί να είχε 100 ευρώ και τώρα έχει 50 και να τον φορολογούμε με αυτό που κάποτε είχε, η εμπορική του αξία σήμερα είναι 50 και με αυτή την αξία πρέπει να φορολογηθεί».
«Και βεβαίως, μιλήσαμε και για προοδευτική φορολόγηση, να σας δώσω και μία τάξη μεγέθους από τα 3,6 περίπου δις που δε θα εισπράξουν, υπολογίζουν να εισπράξουν από τον ΕΝΦΙΑ, εμείς από την κατάργησή του και την επαναφορά σε ένα καθεστώς φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρου μεταβίβασης αθροιστικά, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία απώλεια τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και την καταγράφουμε την κοστολογούμε στο πρόγραμμά μας, για να έχετε μια τάξη μεγέθους δηλαδή του τι ακριβώς προβλέπεται από το πρόγραμμά μας».
«Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».
Τα ψέματα του 2015
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη έχοντας προκηρύξει εκλογές και με το «παράλληλο πρόγραμμα» παραμάσχαλα. Φρόντισε παράλληλα να εξηγήσει πως στο μεταξύ… εφαρμόζει και κάτι από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Και είπε μεταξύ άλλων:
«Η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού».
«Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επουδενί τελειώσει».
«Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους».
«Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη».
«Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων».
«Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την επιτυχία αυτής της πολύπλοκης διαπραγματευτικής και διαχειριστικής προσπάθειας».
«Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το σημείο η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή».
«Και θα ήθελα εδώ να θυμίσω ότι στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και στο τελικό κείμενο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ».
«Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του».
«Ο στόχος μας για το έκτακτης ανάγκης σχέδιο πρόσληψης 300.000 ανέργων σε βάθος 2 ετών έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».
Τα όσα ακολουθούν μετά από κάθε εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είναι γνωστα…