Σαββατοκύριακo
17-18  Αύγουστος 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3254RSS FEED
Η χώρα δεν διαθέτει την πολυτέλεια της εκλογικής αναμονής
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παλεύει ακόμη με το φάντασμα της κρίσης και τις άπειρες συνέπειές της.

       Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν κατέλθει τα σκαλιά της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, έχασαν εισοδήματα και δυνατότητες, αισθάνονται πλέον ότι δεν έχουν μέλλον.

       Μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καλύψει τις εξοντωτικές φορολογικές του υποχρεώσεις. Όταν μάλιστα υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύρια άνεργοι, είναι φανερό ότι οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

       Η κυβέρνηση κυριαρχούμενη από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις της δεν έλαβε τα μηνύματα των καιρών, δεν κατανοεί αλλά ούτε και μπορεί να επιχειρήσει την ανασυγκρότηση της χώρας.

       Το σύνδρομο της αποδόμησης της κυβέρνησης  εξελίσσεται με όλο και ταχύτερο ρυθμό. 

       Η οικονομία, η ανάπτυξη, η καθημερινότητα και τα σκάνδαλα, αμαυρώνουν  κάθε προσπάθεια ανάκαμψή της.

       Όλη η αριστερή ιδεολογία και ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και κατέπεσε. Δεν έχει πλέον κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο, καμιά αριστερίστικη οσμή και χροιά. Θα παραμείνει στην ουτοπία της αυταπάτης.

       Παρά ταύτα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρατείνει τη θητεία της μέχρι το Φθινόπωρο, δείχνει ολοένα και πιο δύσκολη.

       Ωστόσο, θα είναι καταστροφική για τη χώρα μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, γιατί τα προβλήματα στην οικονομία θα πολλαπλασιαστούν αφού κανείς δεν θα εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή. Όλοι θα περιμένουν την επόμενη.

       Γι’ αυτό θα πρέπει οι εκλογές να προκηρυχθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, διότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σοβαρή αβεβαιότητα.

       Ταυτόχρονα έως τις βουλευτικές εκλογές, θα αποτελέσει ένα δύσκολα αναστρέψιμο βαρίδι από το κυβερνόν κόμμα, τώρα μάλιστα που βρίσκεται στη φθορά του τελευταίου έτους διακυβέρνησης δίχως έμπρακτα θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες.

       Μέχρι πρότινος, η άποψη που διέρρεαν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, ήταν ότι ήθελε να έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά, ώστε ανάλογα να αποφασίσει πότε συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές.

       Πάντως κοινός τόπος όλων είναι η παραδοχή του κ. Σκουρλέτη ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, όμως ο εκλογικός χρόνος δεν εξαρτάται  μόνο από την κυβέρνηση, καθώς είναι πολλές οι παράμετροι που τον διαμορφώνουν».

       Τα πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν όμως  πολύ καλά, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος  δεν είναι μόνο κουραστική για τους πολίτες και βλαπτική για την οικονομία, αλλά και ότι δημιουργεί επί πλέον ένα εχθρικό περιβάλλον για την κυβέρνηση.

       Παράλληλα, γνωρίζουν πολύ καλά  ότι μετά το Μάιο δεν θα μπορούν να ελέγχουν τις εξελίξεις.

       Ειδικά εάν ο χάρτης βαφτεί γαλάζιος,  η ΝΔ θα γίνει πιο επιθετική και το πιθανότερο είναι να κατακτήσει με άνεση την αυτοδυναμία αφού στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, οι αμφιταλαντευόμενοι και αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι λογικό να προτιμήσουν τον νικητή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

       Επί πλέον τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα θετικό με τις όποιες παροχές, με δεδομένο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητευτικό για τους οπαδούς του.

       Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν  αυτό που κάνουν πάντα:

       Θα πάρουν με χαρά ό,τι τους δοθεί, αλλά θα μαυρίσουν την κυβέρνηση για όσα δεινά θεωρούν ότι τους πρόσθεσε.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.