Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Η κακή σωματική κατάσταση βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο
16/03/2015

Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει ένας σαραντάρης, τόσο βραδύτερη γήρανση είναι πιθανό να εμφανίσει ο εγκέφαλός του, όταν πια γίνει εξηντάρης. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι με κακή σωματική κατάσταση στα 40 τους, έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου στα 60 τους, αλλά και χειρότερη νοητική λειτουργία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νικόλ Σπαρτάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν στοιχεία για 1.271 άτομα, τα οποία στην αρχή της έρευνας είχαν μέση ηλικία 41 ετών και είχαν υποβληθεί σε έλεγχο της φυσικής κατάστασής τους με τεστ κοπώσεως κ.α.

Μετά από 20 χρόνια, οι επιστήμονες έλεγξαν τα ίδια άτομα με τομογραφίες του εγκεφάλου και νοητικά τεστ. Ακολούθησε η συσχέτιση της σωματικής κατάστασης όταν κανείς ήταν στα 40 του, με την εγκεφαλική-νοητική κατάστασή του, όταν έγινε 60.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνθρωποι είχαν χειρότερη φυσική κατάσταση παλαιότερα, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τόσο μικρότερο όγκο εγκεφάλου, ιδίως στον μετωπιαίο λοβό, όσο και χειρότερες νοητικές επιδόσεις αργότερα. Εν ολίγοις, κατά τους ερευνητές, η κακή φυσική κατάσταση σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και του νου.

«Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους, παρά μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ. Όμως η νέα μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες συμπεριφορές και κάποιοι παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την κατοπινή γήρανση του εγκεφάλου αργότερα», δήλωσε η Σπαρτάνο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το να ασκείται κανείς στη μέση ηλικία, αποτελεί σημαντικό προληπτικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου του και για την καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας, όταν πια γεράσει.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης