Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΟΟΣΑ: Οι επιδόσεις των μαθητών σε ανάγνωση και αριθμητική
17/10/2013

Μέτριες είναι οι επιδόσεις των ενήλικων Γερμανών στην ανάγνωση και στην πραγματοποίηση αριθμητικών υπολογισμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της PISA για λογαριασμό του ΟΟΣΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην κορυφή της κατάταξης των 26 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σ' αυτές) βρίσκονται οι Ιαπωνία και η Φινλανδία, ενώ ουραγοί είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, το 17,5% των 5.465 Γερμανών που εξετάστηκαν, διαθέτει την ικανότητα ανάγνωσης ενός μαθητή του Δημοτικού, ενώ το ένα έκτο μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει μόνο σύντομα, απλά κείμενα. Η Γερμανία καταλαμβάνει την 12η θέση στην αριθμητική και την 17η στην ανάγνωση, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται αντίστοιχα στην 24η και στην 18η θέση.

Κάτω του μετρίου είναι οι επιδόσεις και της Κύπρου, η οποία στην αριθμητική καταλαμβάνει την 16η θέση, κάτω από την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά πάνω από την Κορέα και την Βρετανία, ενώ στην ανάγνωση πέφτει στην 20ή θέση της κατάταξης, κάτω από την Αυστρία και πάνω από την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία εξετάσθηκε χωριστά, την Πολωνία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Οι δοκιμασίες της PISA διεξάγονταν μέχρι τώρα αποκλειστικά μεταξύ μαθητών και αυτή είναι η πρώτη φορά που αφορούν ενηλίκους. Το 2001 η έρευνα είχε αναδείξει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις γνώσεις των 15χρονων Γερμανών, με αποτέλεσμα ο γερμανικός Τύπος να κάνει λόγο για το «σοκ της PISA».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι και στην σημερινή έρευνα, το 12,6% των Γερμανών ηλικίας 16-65 ετών δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επιπλέον, η επιμέρους εξέταση των ευρημάτων αναδεικνύει ότι το μορφωτικό επίπεδο των Γερμανών συνδέεται άμεσα με αυτό των γονέων τους.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης