Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4990RSS FEED
Δείπνο για 12
30/12/2014
Δείπνο για 12«Ένα καλό πιάτο είναι σαν ένα καλό βιβλίο. Μια καλή συνταγή είναι σαν μια καλή αφήγηση. Κάθε πιάτο έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Με ήχους, εικόνες, μυρωδιές, με εντάσεις και κορυφώσεις αλλά κυρίως με μια σιωπή … χωρίς μυστικά. Πρέπει τελειώνοντας αυτή η “αφήγηση”, να αισθανθείς την απόλυτη ικανοποίηση. Σαν να λέμε… τη λύτρωση! … Εάν είχα ποτέ την ευκαιρία να πω ή να γράψω μια ιστορία για ένα δείπνο ή μια συνταγή θα έπρεπε να κάνω το εστιατόριό μου… βιβλιοθήκη. Ποιος ξέρει; Ίσως το κάνει στο μέλλον ο γιος μου, τα εγγόνια μου ή κάποιοι άλλοι…»
BRUNO ORTOLANO (Da Bruno)
CORRIERE DELLA SERA, Ιούλιος 1954

Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, το διάσημο πλέον ιταλικό εστιατόριο Da Bruno με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του και συνεχιστή της παράδοσης, Δημήτρη Τσουκάρη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο του ογδοντάχρονου μέντορα και ιδρυτή του.

Ποιος όμως, είναι αυτός που θα μπορούσε να αφηγηθεί τις εκατοντάδες καθημερινές ιστορίες ενός ιστορικού εστιατορίου; Ιστορίες που συνέβησαν, όλα αυτά τα χρόνια μέσα στη φιλόξενη σάλα του; Ποιος άραγε μπορεί να φανταστεί και να διηγηθεί όσα όμορφα και δύσκολα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια ενός δείπνου; Τις κωμικές, ακόμα και σουρεαλιστικές καταστάσεις, τους έρωτες, τους χωρισμούς, τις παρεξηγήσεις, τις φιλίες, τις επετείους και τις αναμνήσεις...

Την απάντηση δίνουν δώδεκα νέοι συγγραφείς.

Δώδεκα νέες φωνές που καταγράφουν με την πένα τους δώδεκα ιστορίες.

Έντεκα διηγήματα που επέλεξε η κριτική επιτροπή και ένα που επέλεξε με ψηφοφορία το κοινό, με αφορμή ένα δείπνο.

Μια ιδέα του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Diavasame. gr, που σε συνεργασία με το ιταλικό εστιατόριο, διοργάνωσαν ίσως τον πιο πρωτότυπο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος.

Το αποτέλεσμα είναι δώδεκα απολαυστικές αφηγήσεις. Δώδεκα ιστορίες τόσο αληθινές και τόσο φανταστικές, όσο η ζωή…


ISBN: 978-960-9796-45-3
Σελίδες: 122
Εκδόσεις Μπατσιούλα
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης