Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4990RSS FEED
ΑΙΜΑ, ΣΠΕΡΜΑ, ΨΕΜΑ
13/02/2015

Οι εκδόσεις «Μ  PRESS» σας προσκαλούν την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.00 στο καφέ-μπαρ « HOXTON » του Κεραμεικού, στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του συγγραφέα & δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου : «ΑΙΜΑ, ΣΠΕΡΜΑ, ΨΕΜΑ »

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και θα υπογράψει τα βιβλία του ο συγγραφέας, ενώ λογοτέχνες και ηθοποιοί θα προλογίσουν και θα διαβάσουν μικρά και χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1968 με το διήγημα « Μη φοβάσαι κουτέ, τόλμησε… » που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ημερολόγιο». Το διήγημα θεωρήθηκε, τότε, από τις Αρχές, άσεμνο και ο συγγραφέας οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη, όπου μετά από δύο δίκες (Πρωτοδικείο και Εφετείο) αθωώθηκε! Αργότερα το διήγημα αυτό μαζί με άλλα, κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο. Το διήγημα περιέγραφε με συστολή την αρχή ειδυλλίου μεταξύ καθηγήτριας και μαθητή. Ήταν κάτι ανάλογο με το διήγημα του Καραγάτση «Η κυρία Νίτσα» και το «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ιστορία του διηγήματος πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα στην Γαλλία και συντάραξε τον κόσμο. Το 1969 μία δασκάλα, η Γκαμπριέλ Ρυσσιέ ερωτεύτηκε τον μαθητή της Κριστιάν Ροσσί και έζησαν μια ιστορία αγάπης απ’ αυτές που συναρπάζουν και εξεγείρουν ταυτόχρονα την κοινή γνώμη. Η ιστορία εκείνη γυρίστηκε αργότερα ταινία με ερμηνευτές την Αρνί Ζιραντώ και τον Πιέρ Ντυσσέν με τίτλο «Πεθαίνω από αγάπη», ενώ το ομώνυμο βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γιάννη Λάμψα.

Το θρησκευτικό δράμα «Λυδία» που έγραψε ο συγγραφέας στα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας ανέβηκε σε υπαίθρια και αρχαία θέατρα της χώρας ( Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη κ.α. επαρχιακές πόλεις.

Τα μυθιστορήματα του «Στα ίχνη μιας άγνωστης» και «Αν μπορούσαν οι άνθρωποι» δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο συγγραφέας θήτευσε από τα νεανικά του χρόνια στο χρονογράφημα, όπου  διακρίθηκε και απέσπασε ευνοϊκές κριτικές από τους κορυφαίους του είδους Παύλο Παλαιολόγο του «Βήματος» και του «Αθηναίου» της «Καθημερινής».

Το τωρινό του μυθιστόρημα με τίτλο «Πορεία» αποτελείται από τρία βιβλία. Το πρώτο είναι αυτό που κυκλοφορεί με τίτλο «Αίμα, Σπέρμα, Ψέμα». Το δεύτερο βιβλίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και το τρίτο τον χειμώνα. Είναι μία ιστορία όπου ο κάθε αναγνώστης θα βρει την δική του ζωή. Είναι ο καθρέφτης του. Και εφόσον οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη γη και διαγράφουν μία πορεία το βιβλίο του θα είναι παντοτινός τους σύντροφος.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί τώρα ξεκινά με τις ζωές των ηρώων στα παιδικά τους χρόνια, βγαλμένες από τα τρία γενετήσια υλικά: το αίμα του Κάιν, το σπέρμα του Αυνάν και το ψέμα της Εύας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρίζα της ζωής που είναι η κοινή πνοή ζωής των θεών και των ανθρώπων, τα μυστήρια της μυθολογίας μας όπου ονομασίες και τοπωνύμια μας οδηγούν σε αλήθειες. Το βουνό Θόρναξ στην Αργολίδα, μας οδηγεί στην ρίζα «θορν» που προέρχεται από το ρήμα θορίσκομαι που σημαίνει δέχομαι σπέρμα και θοροποιός που σημαίνει ο παράγων σπέρμα και Θόρναξ που σημαίνει σεξουαλική πράξη προς αναπαραγωγή. Ή το άλλο βουνό Οχη που βρίσκεται στην Εύβοια και προέρχεται από το ρήμα οχεύω και μας οδηγεί ετυμολογικά στην οχεία δηλαδή στην σεξουαλική πράξη. Είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα γραμμένο με το προσωπικό μου ύφος. Και αυτός ο τρόπος γραφής είναι ένα μήγμα  που έβγαλε το μίξερ του μυαλού μου από όσα ως τώρα διάβασα, δηλαδή τους κλασικούς  Έλληνες, Ρώσους, Γάλλους, ως τον Καζαντζάκη, τον Τρυφώ, τον Τρούμαν Καπότε, τον Μαρκές ή τον Μπουκόφσκη.
 

• Το « HOXTON » βρίσκεται στην οδό Βουτάδων 42 ΤΚ 11854 απέναντι ακριβώς από την έξοδο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στον Κεραμικό και η πρόσβαση είναι άνετη για όσους δεν χρησιμοποιήσουν ΙΧ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης