Οι άνθρωποι που εργάζονται με εναλλασσόμενες βάρδιες, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανά περιόδους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκόμες, οι οποίες δούλευαν πότε ημέρα και πότε νύχτα.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Από το 2007 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες στις πιθανές αιτίες καρκίνου, καθώς διαταράσσει το βιολογικό (κιρκαδιανό) «ρολόι».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Εύα Σερνχάμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επιδημιολόγο του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής "American Journal of Preventive Medicine", μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 75.000 νοσοκόμες 30 έως 55 ετών, τα οποία κάλυπταν μια περίοδο 22 ετών.
Η ανάλυση έδειξε πως όσες γυναίκες εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές αιτίες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 11% μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν εργαστεί για έξι έως 15 χρόνια σε βάρδιες, ενώ ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (19 έως 23%) για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.
Όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, οι εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φάνηκε να σχετίζονται ιδιαίτερα, με εξαίρεση τον καρκίνο των πνευμόνων, που παρατηρήθηκε αύξηση 25% της πιθανότητας θανάτου για όσες είχαν εργαστεί πρωί βράδυ για πάνω από 15 χρόνια.
Όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, ο ύπνος και η φυσιολογική λειτουργία του βιολογικού «ρολογιού» παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στην αποφυγή του καρκίνου. Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε εργαζόμενες γυναίκες που δούλευαν τουλάχιστον τρεις νύχτες τον μήνα, καθώς και απογεύματα, πέρα από τα συνήθη πρωινά ωράριά τους.
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, αντιστράτηγος ε.α
Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση για την Κύπρο; 22/11/2021 |
Τάσος Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος
Η μεγαλομανία και οι επεκτατικές ονειροπολήσεις του Ερντογάν 22/11/2021 |
Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, λέκτορας νομικής ΑΠΘ
Οι αμυντικές συμφωνίες και οι διπλωματικές συνεργασίες ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό 4/11/2021 |
Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου
Ένας ψυχολόγος μας εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν χρειάζονται ψυχολόγο αλλά γονείς 1/11/2021 |
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος
Σπυρίδων Τρικούπης: Η πολυσχιδής φυσιογνωμία της Επανάστασης 18/10/2021 |
Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου
«Σε βλέπει ο κόσμος»… Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές έντασης με τα παιδιά 7/10/2021 |
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης, πολιτικός επιστήμονας
Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και η ανάκτηση της αξιοπρέπειας 7/10/2021 |