Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑÏΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
20/06/2015

"Η κοινωνιολογία του λαïκού πολιτισμού" συνιστά μια ξεχωριστή πρόταση για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας και ειδικότερα, για τον ξεχωριστό αυτόν τομέα της Κοινωνιολογίας που μελετά τον Λαϊκό Πολιτισμό.

Έχει ως κύριο στόχο να εντοπίσει, να προσεγγίσει και κατ' επέκταση να αναλύσει τη δημιουργικότητα και τις αντιθέσεις του, ενώ διαφοροποιείται με σαφήνεια από την τάση που θέλει τις έννοιες της "αποξένωσης" και της "εκμετάλλευσης" ως τις αποκλειστικές προϋποθέσεις για τη σύνθεσή του.

- Που τοποθετείται η λεγόμενη "λαϊκή δημιουργική έκφραση";

- Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσδοθούν στο "καλλιτεχνικό όραμα του κόσμου" ώστε να αναδειχθεί η προνομιακή πλευρά του;

Οι διαφορετικές εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού αναλύονται τόσο σε επίπεδο κοινωνικού ατόμου όσο και ιστορικών περιόδων, αντανακλώντας μια καινούρια όψη που δημιουργεί η δυναμική του κοινωνικού χώρου. Έτσι, αξιοποιώντας υλικό από την πολυετή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, αλλά και για τις  γυναίκες της επαρχίας και τους νέους των γαλλικών προαστίων, επιχειρεί μια νέα θεώρηση στις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αντι-κουλτούρα.

Επαναφέρει συνεπώς μια γνώριμη θεωρητική συζήτηση, τοποθετώντας τη για πρώτη φορά όμως στο επίπεδο της αριστοτελικής σημασίας του όρου "πολιτική".

Χαρακτηριστικό στοιχείο του παρόντος βιβλίου είναι επίσης η μουσικότητά του, που γίνεται αντιληπτή μέσα από το ξεχωριστό ύφος με το οποίο συνθέτει και ξεδιπλώνει τις σκέψεις της η συγγραφέας και, κυρίως, λόγω της υψηλής κοινωνιολογικής ανάλυσης που επιχειρεί σε καλλιτεχνικά κινήματα και εκφράσεις του 20ού αιώνα.

Οργανώνει περίτεχνα τη γνωστική περιοχή του τομέα, εισάγοντας ταυτοχρόνως νέα παράθυρα διαλόγου με περισσότερα επιστημονικά αντικείμενα.

Τοποθετείται δυναμικά στο προσκήνιο, μετατρέποντας τη συνείδηση του πιθανού σε πεδίο μεταμόρφωσης της καθημερινότητας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

*Η Αντιγόνη Μουχτούρη είναι Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης στη Γαλλία. Το βιβλίο "Κοινωνιολογία του Λαϊκού Πολιτισμού" των Εκδόσεων Παπαζήση, εκδόθηκε το 2007 στη Γαλλία με τον τίτλο "lasociologie de laculturepopulaire" από τις εκδόσεις "l'Harmattan" . Αποτελεί το πρώτο μεταφρασμένο δοκίμιό της στα ελληνικά και ένα από τα 30 που κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Τσεχία και τον Καναδά.

 

 

ISBN 978-960-02-3116-8, Σχήμα 21x14, Σελίδες 216, Τιμή: €12,00

(δεν συμπερ. 6,5% ΦΠΑ),Έκδοση Αθήνα 2015

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης