Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
Από την οθωμανική νομιμότητα στο εθνικό κράτος
31/03/2015

ΤΟ «ΑΤΟΜΟ» ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ (1772-1850) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

  
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση  η μελέτη του ιστορικού Κωνσταντίνου Μπέλση με τίτλο: Από την οθωμανική νομιμότητα στο εθνικό κράτος. Το “άτομο” στο επίκεντρο της Ιστορίας. Λυκούργος Λογοθέτης (1772-1850).
 
Πρόκειται για μία πολιτική βιογραφία του σαμιώτη ηγέτη  Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου, πρωταγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης στη Σάμο,  τη σκιαγράφηση του δημόσιου βίου του με έμφαση στην πολιτική δράση του, την ανασύσταση του κόσμου του, των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών καταβολών της προσωπικότητάς του. Κατ΄ επέκταση, ως απώτερο στόχο έχει την κατανόηση των επιλογών, των δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών που θέτει η ίδια η ιστορία στο δρών ιστορικό υποκείμενο.

Μεθοδολογικά το έργο του Κωνσταντίνου Μπέλση συνιστά μία ενδιαφέρουσα επιστημονική πρόταση, η οποία εκκινεί από τα καθ΄έκαστον και στοχεύει στα καθόλου αντιστρέφοντας την αριστοτελική άποψη για τις δυνατότητες της Ιστορίας και επανατοποθετώντας το άτομο, ως αναλυτική κατηγορία του κοινωνικού γίγνεσθαι, στο επίκεντρο της ιστορικής έρευνας.

Η βιογραφική προσέγγιση του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ευρύτερες διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού διαμεσολαβούν την ατομική περίπτωση και εγγράφονται στον τρόπο δράσης αλλά και σκέψης του ιστορικού υποκειμένου σε μία εποχή που είχε σχεδόν τα πάντα: Διαφωτισμό, Αμερικανική Ανεξαρτησία, Γαλλική Επανάσταση, συγκρούσεις αυτοκρατοριών, Παλινόρθωση, μυστικές συνωμοτικές Εταιρείες, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, Φιλελληνισμό, Ρομαντισμό, δημιουργία εθνικών κρατών και συγκρότηση πολιτικών θεσμών, όραμα ελευθερίας αλλά και προσαρμοστικό πραγματισμό…

 
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μπέλσης
ISBN: 978-960-02-3072-7
Σχήμα: 24x17
Σελίδες: 378
Τιμή: € 20,00 (δεν συμπερ. 6,5% ΦΠΑ)
Εκδόσεις Παπαζήση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης