Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα
08/04/2015

Το παρόν δοκίμιο με τις θεωρητικές και πρακτικές εκφάνσεις του αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του νοσηρού ατομισμού στον ελληνικό πληθυσμό σήμερα.

Το επιχείρημα του δοκιμίου είναι ότι η αιτία των δεινών σήμερα για τους Έλληνες είναι ο νοσηρός ατομισμός. Παράλληλα αναλύει τα αίτια της κατάστασης και προσφέρει λύση. Το εν λόγω δοκίμιο δεν φιλοδοξεί να καλύψει ερευνητικά το πραγματευόμενο θέμα. Αντίθετα παραθέτει τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος, λειτουργώντας ως βάση για την μελλοντική συζήτηση και αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην θεωρία όσο κυρίως στην πράξη. Σκοπός του κειμένου είναι να εγείρει εγρήγορση σε όλους του Έλληνες, και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την απορρόφηση και διάχυση του μηνύματος της συλλογικότητας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

 
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμετ Άλι (Καβάλα, 2014-), ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2010-) και επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ισλάμ-Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές ως λέκτορας επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» και της «Εφημερίδας των Συντακτών». Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για διάφορες θέματα Ελληνισμού, Ισλάμ και Μ. Ανατολής κατά την σύγχρονη και μεσαιωνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν (19ος – 21ος αι.) (Αθήνα 2013).

 

Συγγραφέας: Ευάγγελος Βενέτης
Εκδόσεις Πορεία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης