Η ρύπανση από κινητήρες ντίζελ συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σωματίδια που εκπέμπονται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Νέι Ωνγκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.
«Η εισπνοή επιβλαβών λεπτών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των 2,5 μικρομέτρων (PM2.5) προκαλεί τοπική φλεγμονή των πνευμόνων ακολουθούμενη από μια πιο συστηματική φλεγμονή που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα», πρόσθεσε.
Η μελέτη εξέτασε εάν τα PM2.5 μπορούν να βλάψουν την καρδιά άμεσα, εξετάζοντας 4.255 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ετήσια μέση έκθεση στα PM2.5 υπολογίστηκε με βάση τη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων και στη συνέχεια λήφθηκαν μετρήσεις της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.
Η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στα PM2.5 και της δομής και λειτουργίας της καρδιάς εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας πολυπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση, μια μορφή στατιστικής μοντελοποίησης που προσαρμόζεται σε πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση.
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών και το 53% ήταν γυναίκες. Το ετήσιο μέσο επίπεδο ΡΜ2.5 ήταν 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι ερευνητές βρήκαν γραμμικές σχέσεις μεταξύ του επιπέδου PM2.5 στο περιβάλλον και της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς. Κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο συσχετίστηκε με αύξηση του όγκου της αριστερής κοιλίας κατά 4-8% και μείωση κατά 2% στο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερη εκπαίδευση ήταν λιγότερο επιρρεπή στα προβλήματα αυτά, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η καλύτερη στέγαση και οι συνθήκες εργασίας, οι οποίες μειώνουν την έκθεση στη ρύπανση. Οι άνθρωποι αυτής της ομάδας επίσης τείνουν να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Τα PM2.5 προκαλούν συστηματική φλεγμονή, αγγειοσυστολή και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αναφέρει η έρευνα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να αυξήσει την πίεση στην καρδιά, η οποία διευρύνεται για να αντιμετωπίσει την υπερφόρτωση. Η μεγέθυνση του θαλάμου της καρδιάς μειώνει την αποτελεσματικότητα συστολής που οδηγεί με τη σειρά της σε μείωση του κλάσματος εξώθησης.
Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, ο καθηγητής Ωνγκ συνιστά την αποφυγή χώρων με υψηλό επίπεδο ρύπανσης ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής και ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρδιοαναπνευστικών παθήσεων.
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, αντιστράτηγος ε.α
Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση για την Κύπρο; 22/11/2021 |
Τάσος Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος
Η μεγαλομανία και οι επεκτατικές ονειροπολήσεις του Ερντογάν 22/11/2021 |
Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, λέκτορας νομικής ΑΠΘ
Οι αμυντικές συμφωνίες και οι διπλωματικές συνεργασίες ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό 4/11/2021 |
Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου
Ένας ψυχολόγος μας εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν χρειάζονται ψυχολόγο αλλά γονείς 1/11/2021 |
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος
Σπυρίδων Τρικούπης: Η πολυσχιδής φυσιογνωμία της Επανάστασης 18/10/2021 |
Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου
«Σε βλέπει ο κόσμος»… Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές έντασης με τα παιδιά 7/10/2021 |
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης, πολιτικός επιστήμονας
Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και η ανάκτηση της αξιοπρέπειας 7/10/2021 |