Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Άσκηση και σωστή διατροφή τα κλειδιά για ένα καλό σώμα
01/09/2014

Άσκηση, σωστή διατροφή και έλεγχος του βάρους είναι τα "κλειδιά" για ένα καλό σώμα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης και προτρέπει όσους θέλουν να "χτίσουν" ένα τέτοιο σώμα για να βγουν στην παραλία, να ξεκινήσουν από νωρίς την προσπάθεια.

"Το σώμα δεν τα καταλαβαίνει αυτά και δεν μπορεί να προσαρμοσθεί σε 1 και 2 μήνες. Αντιθέτως αντιδράει και περίεργα σε τέτοιες περιπτώσεις. Είτε θα τραυματισθεί, είτε οι αλλαγές θα είναι τόσο ανεπαίσθητες που δεν θα τις καταλάβει κανείς" εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης.

"Όλα", τονίζει ο καθηγητής, "θέλουν τον χρόνο τους και το σώμα δεν πρέπει να το βιάζουμε. Τα πραγματικά αποτελέσματα στο σώμα και την εμφάνιση και τη δύναμη και τη μείωση του βάρους τα βλέπει κανείς ύστερα από συστηματική άσκηση 5 και 6 μηνών. Νωρίτερα δεν γίνεται. Η άσκηση και η σωστή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους, είναι τρόπος ζωής, δηλαδή θέλουν το χρόνο τους".

Ειδική αναφορά κάνει ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ στο αλκοόλ και το κάπνισμα και τις επιπτώσεις τους στο σώμα. Για το αλκοόλ επισημαίνει τα εξής: "Το λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει. Το πολύ βέβαια βλάπτει. Το κάπνισμα, όμως, ακόμα και το λίγο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών πάνω στο θέμα που λένε, ότι τα άτομα και ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες, διαμορφώνουν ένα προφίλ, είτε υγιεινών είτε ανθυγιεινών συμπεριφορών. Η μια συμπεριφορά επηρεάζει την άλλη. Και έτσι τα άτομα, είτε στρέφονται προς τις υγιεινές είτε προς τις ανθυγιεινές συμπεριφορές στο σύνολό τους. Λίγο το αρνητικό περιβάλλον που κινείται κανείς, λίγο τα κακά πρότυπα και οι μιμήσεις, λίγο τα άγχη και οι στεναχώριες, στρέφουν τα άτομα σε ανθυγιεινές επιλογές. Πάντως, τα προβλήματα και οι έγνοιες δεν λύνονται ούτε με το τσιγάρο ούτε με το ποτό- αντιθέτως επιδεινώνονται. Να ξέρετε, πάντως, ότι ο αθλητικός τρόπος ζωής κάνει τα άτομα να έχουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, εγκράτεια, ηρεμία και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής".

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα (ακόμη και το παθητικό) ευθύνεται για πλήθος ασθενειών γι' αυτό και δεν απαιτείται μόνο ενημέρωση για τις αρνητικές του συνέπειες αλλά και ευαισθητοποίηση για το θέμα.

Μάλιστα, στο εργαστήριο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αναπτυχθεί ένα βιωματικό πρόγραμμα, με τίτλο "Δεν καπνίζω, γυμνάζομαι", στόχος του οποίου, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. "Είναι ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε την και ενημερώστε τα σχολεία να το εφαρμόσουν. Σας βεβαιώνω έχουν να κερδίσουν πολλά" τονίζει ο καθηγητής.

Ειδική αναφορά κάνει και στην παιδική παχυσαρκία, σημειώνοντας: "Τα αίτια είναι απλά, αλλά θέλουμε να τα αγνοούμε. Κακή και ανθυγιεινή διατροφή, με πολλά λιπαρά και πολλά συντηρητικά, υποκινητικότητα, ελάχιστο παιγνίδι, ελάχιστο περπάτημα, από το σπίτι μέχρι το σχολείο με αυτοκίνητο, και πολλές ώρες τηλεόραση και υπολογιστές. Θα προσθέσω ένα ακόμα στοιχείο, που συνήθως μα διαφεύγει: πολύ άγχος και στρες. Τι πρέπει να γίνει; Παιγνίδι, σπορ, περισσότερες ώρες φυσική αγωγή στο σχολείο, περπάτημα, και αποφυγή του αυτοκινήτου στις μετακινήσεις, ακόμα και για αποστάσεις 1-2 χιλιομέτρων, χειμώνα καλοκαίρι".

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης