Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
Το ΟΧΙ της Ρωμιοσύνης
02/02/2015

Τo Έπος 1940-41 - Φως στην ιστορική αλήθεια

Το έπος του ’40 αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος υποκλίνονταν μέσα σε πανικό στις δυνάμεις του Άξονα, μια μικρή χώρα είπε ΟΧΙ στην υποδούλωση και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της εποχής. Οι Έλληνες δεν κατάφεραν μόνο να αντισταθούν στη δόλια επίθεση ενός πολυπληθέστερου, καλύτερα οργανωμένου και ετοιμοπόλεμου στρατού, αλλά να καταφέρουν μεγάλες νίκες στα χιονοσκέπαστα αλβανικά βουνά. Αυτές οι νίκες κατάφεραν να εμψυχώσουν όλους τους δοκιμαζόμενους συμμάχους τους ενάντια στον φασισμό.

Το βιβλίο παρουσιάζει ενδελεχώς τις μάχες σε στεριά, αέρα και θάλασσα μέσα από συστηματική μελέτη και μαρτυρίες των εμπλεκομένων. Παράλληλα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως τη διεθνή πολιτική, τη διπλωματία, την αναζήτηση των αιτίων της ήττας των Ιταλών και τις συνέπειες στο άμαχο ελληνικό πληθυσμό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πολύτιμη συνεισφορά των αμάχων της Ηπείρου και της Πίνδου στον κοινό αγώνα. Προσφέρει μια πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων, εκπέμποντας ξανά το μήνυμα που ώθησε τους Έλληνες σε αυτόν τον πρωτόγνωρο άθλο, ότι δηλαδή η διασφάλιση της ειρήνης και της λευτεριάς απαιτεί αγώνες, θυσίες και λαϊκή αυτενέργεια.

 

Ο Νίκος Πηγαδάς είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1939 στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας. Εργάστηκε επί τέσσερις δεκαετίες ως ρεπόρτερ στις αθηναικές εφημερίδες (κατά χρονολογική σειρά) : Ακρόπολις, Καθημερινή, Πρωινή Ελευθεροτυπία, Πρωινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και Εθνος. Ουδέποτε συνεργάστηκε με κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ούτε θήτευσε σε γραφεία Τύπου. Κυκλοφoρούν επίσης τα βιβλία του: Αίγινα, κάθε κελί σελίδα ιστορίας (2005), Εθελοντές στα κονβόι του θανάτου (2007) και Τορπίλες και συρματόπλεγμα (εκδόσεις Μπατσιούλας, 2010).


Νίκος Πηγαδάς
ISBN: 978-960-6813-87-0
Σελίδες: 538
Εκδόσεις Μπατσιούλα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης