Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑΚρίση λειψυδρίας στην Μέση Ανατολή
05/09/2015

Δραματική θα είναι η μείωση που θα υποστούν τα ήδη περιορισμένα αποθέματα νερού σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI), η έλλειψη νερού θα οξύνει τις υφιστάμενες συγκρούσεις, όπως θεωρείται ότι

«Η ξηρασία και η λειψυδρία στη Συρία ενδέχεται να συνέβαλαν στην αναταραχή που πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 2011. Η εξάντληση των υδάτινων πόρων και η χρόνια κακοδιαχείριση ανάγκασε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους, να χάσουν πηγές εισοδημάτων και να εγκαταλείψουν τη γη τους, μετακινούμενοι σε αστικές περιοχές, και επιδεινώνοντας τη γενική αποσταθεροποίηση της Συρίας», αναφέρει η έκθεση.

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι, από τις 33 χώρες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν «εξαιρετικά υψηλή έλλειψη νερού» έως το έτος 2040, 14 θα είναι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η διαδικασία θα λάβει χώρα σταδιακά, όχι μόνο λόγω περιόδων ξηρασίας, αλλά και λόγω του υπερπληθυσμού, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για νερό αυξάνεται.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές του WRI εξέτασαν 167 χώρες, με προβλέψεις για το 2020, το 2030 και το 2040.

Μερικές από τις περισσότερο πληγείσες χώρες, βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν στην κορυφή της λίστας, και χώρες όπως το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και το Σαν Μαρίνο, η Εσθονία και η Σιγκαπούρη, να ακολουθούν. Στη τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Τυνησία.

Στη λίστα κινδύνου βρίσκεται και η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, καθώς και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης